Barion Pixel
3×08 – Do the Right Thing

3×08 – Do the Right Thing

Spike Lee életművével foglalkozó blokkunk második darabja a Do the Right Thing (Szemet szemért), egy brooklyni utcasarok egy napjáról szóló 1989-film.

Mikor mondhatjuk egy filmről a székünkben való fészkelődés és kínos pillantások nélkül, hogy “fontos darab”? Mi a helyzet a hasonlóan kényelmetlen “provokatív” jelzővel? Hogyan viszonyul az 1986-os She’s Gotta Have It könnyed hangvételéhez a Do the Right Thing? Hosszan beszélünk a film megtévesztően szórakoztató első kétharmadáról, mielőtt megpróbálnánk megmászni azt a morális hegyet, amelyet a finálé dózerol elénk. Mi különbözteti meg Spike Lee alkotását más, társadalmi problémákat, rasszok közti ellentéteket feldolgozó filmektől? Segítségül hívjuk Roger Ebertet is, hogy rendet tegyünk a lelki világunkban, de Spike Lee is megmondja a magáét azokról, akik szerinte hibásan értelmezik a Do the Right Thing csúcspontjának történéseit.

Linkek

Nézz szét a merch boltunkban!

1 comment so far

A gyűlölet – Vakfolt podcast

[…] Kassovitz munkájában a hollywoodi előképek hatása, a kamerakezeléstől a zenehasználatig. A Do the Right Thing után ismét elmerülünk a társadalmi ellentétekben és a gettók feszült hétköznapjaiban, de […]

Comments are closed.

Privacy Preference Center