Barion Pixel
Vakfolt versus 4×02 – The Thing 1951 vs. 1982 – vendégünk Herczeg Zsófi

Vakfolt versus 4×02 – The Thing 1951 vs. 1982 – vendégünk Herczeg Zsófi

Remake-es évadunkban megnéztük az 1951-es The Thing from Another World című filmet Howard Hawkstól (A lény – egy másik világból) és a John Carpenter-féle 1982-es The Thing című filmet (A dolog). A beszélgetésben vendégünk volt a Dot & Line blog alapítő szerkesztője, Herczeg Zsófi.

Az adás elején beszélünk az 1938-as Who Goes There? című kisregényről, amely a két film alapjául szolgált, majd az 1951-es filmre térünk át. Christian Nyby vagy Howard Hawks rendezte az alkotást? Mai szemmel mennyire félelmetes a filmklasszikus, amelyen cidriztek a korabeli nézők? Miket emel át a film a kisregényből, miket emel át ebből a filmből az 1982-es feldolgozás, és hogyan egészíti ki a kapcsolati rendszert a Nyolcadik utas: a Halál? Aztán végképp áttérünk John Carpenter horror-mesterűvének a kitárgyalására. Meg lehet jegyezni a tucatnyi szereplőt? Ma is működnek a rémisztések? Mi lett Ennio Morricone zenéjével? Miért bukott meg annak idején A dolog? Kitérünk még a 2011-ben készült előzményfilmre is, az adás végén pedig András és Zsófi megpróbálják kitalálni, mely filmekkel versenyzett a mozipénztáraknál John Carpenter filmje.

Linkek

Nézz szét a merch boltunkban!

2 hozzászólás

Attila Csordás-Takács

Jó adás volt, köszi! Szerintem a Lovecraft elbeszélés (amiből Guillermo del Toro írt forgatókönyvet 2006-ban, de eddig nem készült el a film sajnos) erősen ihlette Campbellt annak idején és akkor elég eufemisztikus voltam.
Az AIDS-es téma kapcsán Sam J. Miller írt egy zseniális folytatás novellát A dologhoz (de van benne szó rasszizmusról és polgárjogi mozgalmakról is): Szakállas dolgok címmel jelent meg magyarul, itt olvasható az eredeti:
http://clarkesworldmagazine.com/miller_06_16/

Itt pedig 2:50-től meg is lehet hallgatni:
http://clarkesworldmagazine.com/audio_06_16a/

Attila Csordás-Takács

Ja, és a The Thing Artbookot is kifejezetten ajánlott átlapozgatni, amiben különböző művészek készítettek a film ihlette alkotásokat, én megvettem tesómnak karácsonyra, lenyűgöző:
https://www.amazon.com/Thing-John-Roth-Eli-Carpenter/dp/0998865206

Comments are closed.