Vakfolt podcast https://vakfoltpodcast.hu Magyar nyelvű filmes, zenés, képregényes műsor Huszár Andrástól és Frivalszky-Mayer Pétertől Wed, 19 Feb 2020 16:27:22 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.16
Kimaradt, sokak által imádott, mások által messze elkerült filmklasszikusok, híres, de hazánkban mégsem olyan népszerű képregények és zenekarok képezik a műsoraink témáját. Általában három-három adásból álló tematikus blokkokban foglalkozunk olyan témákkal, mint a "kamaszos felnövéstörténetek", "Stanley Kubrick három mesterműve három évtizedből" vagy "a közelmúltban remake-elt mozifilmek", így a hallgatók bármikor bekapcsolódhatnak a műsorunkba, adásaink önállóan is hallgathatóak.]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter clean episodic Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter freevo@gmail.com freevo@gmail.com (Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter) Copyright Magyar nyelvű filmes, zenés, könyves, képregényes műsor, amelyben a popkultúra kötelezőit pótoljuk Vakfolt podcast http://vakfoltpodcast.hu/wp-content/uploads/2016/04/feed-logo.png https://vakfoltpodcast.hu freevo@gmail.com A Vakfolt podcastban hetente egy órában jelentkezünk egy-egy olyan témával, amely valamelyikünk számára vakfoltot képez a popkulturális ismereteinkben. Így teszünk eleve bukásra ítélt kísérletet arra, hogy bepótoljuk a filmes-zenés-könyves-képregényes lemaradásainkat, és meghívjuk a hallgatókat, hogy velünk együtt tágítsák a látókörüket. Kimaradt, sokak által imádott, mások által messze elkerült filmklasszikusok, híres, de hazánkban mégsem olyan népszerű képregények és zenekarok képezik a műsoraink témáját. Általában három-három adásból álló tematikus blokkokban foglalkozunk olyan témákkal, mint a "kamaszos felnövéstörténetek", "Stanley Kubrick három mesterműve három évtizedből" vagy "a közelmúltban remake-elt mozifilmek", így a hallgatók bármikor bekapcsolódhatnak a műsorunkba, adásaink önállóan is hallgathatóak. TV-PG Budapest, Hungary Weekly Patreon 9×06 – Meghallgatás – vendégünk Wostry Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/meghallgatas-audition-takashi-miike/ Wed, 19 Feb 2020 16:27:22 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=2007 <p>Ázsiai filmes évadunk folytatásában, továbbra is Japánban maradva az 1999-es Meghallgatás (angolul Audition, eredetileg Ôdishon) című Miike Takasi-filmet néztük meg (akit nyugatabbra Takashi Miike néven ismernek). A romantikus horror legalább olyan érdekesen vegyíti a melankóliát az erőszakkal, mint a múlt heti Tűzvirágok. Adásunkban visszatérő vendégünk, Wostry Ferenc segít helyükre tenni a látottakat. Meg lehet úszni egy húszéves, kultstátuszú film spoilereit? Működik […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/meghallgatas-audition-takashi-miike/">9×06 – Meghallgatás – vendégünk Wostry Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p>

Ázsiai filmes évadunk folytatásában, továbbra is Japánban maradva az 1999-es Meghallgatás (angolul Audition, eredetileg Ôdishon) című Miike Takasi-filmet néztük meg (akit nyugatabbra Takashi Miike néven ismernek). A romantikus horror legalább olyan érdekesen vegyíti a melankóliát az erőszakkal, mint a múlt heti Tűzvirágok. Adásunkban visszatérő vendégünk, Wostry Ferenc segít helyükre tenni a látottakat.

Meg lehet úszni egy húszéves, kultstátuszú film spoilereit? Működik a film, mint melankolikus, romantikus “komédia”, vagy mint melodráma? Hát az idősíkok kezelése? Hármasban ízekre szedjük a filmet, de legalábbis megvitatjuk, mit állapíthatunk meg a japánok férfi-női kapcsolatokhoz fűződő felfogásáról, hogyan viszonyul a David Lynch-féle álomlogikához Miike hozzáállása, és mai szemmel félelmetes-e egyáltalán, ahogy a horror beszivárog a képsorokba, és átveszi az uralmat.

Az e heti filmünk kifejezetten fordulatos, érdemes megnézni előre, mert adásunk spoileres!

Linkek

The post 9×06 – Meghallgatás – vendégünk Wostry Ferenc appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
R.: Miike Takashi Ázsiai filmes évadunk folytatásában, továbbra is Japánban maradva az 1999-es Meghallgatás (angolul Audition, eredetileg Ôdishon) című Miike Takasi-filmet néztük meg (akit nyugatabbra Takashi Miike néven ismernek). A romantikus horror legalább olyan érdekesen vegyíti a melankóliát az erőszakkal, mint a múlt heti Tűzvirágok. Adásunkban visszatérő vendégünk, Wostry Ferenc segít helyükre tenni a látottakat.
Meg lehet úszni egy húszéves, kultstátuszú film spoilereit? Működik a film, mint melankolikus, romantikus “komédia”, vagy mint melodráma? Hát az idősíkok kezelése? Hármasban ízekre szedjük a filmet, de legalábbis megvitatjuk, mit állapíthatunk meg a japánok férfi-női kapcsolatokhoz fűződő felfogásáról, hogyan viszonyul a David Lynch-féle álomlogikához Miike hozzáállása, és mai szemmel félelmetes-e egyáltalán, ahogy a horror beszivárog a képsorokba, és átveszi az uralmat.
Az e heti filmünk kifejezetten fordulatos, érdemes megnézni előre, mert adásunk spoileres!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* A Vakfolt Patreon-oldala (új!)
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* A főcímzenéért köszönet az Artur zenekarnak
* Feri a Twitteren: @wostry
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 6 Meghallgatás (1999) - vendégünk Wostry Ferenc yes 1:13:18 yes
9×05 – Tűzvirágok https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/tuzviragok-hana-bi-takeshi-kitano/ Wed, 12 Feb 2020 13:42:15 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=2001 <p>Kis oscaros kitérő után az ázsiai filmes évadunkat Kitano Takesi (nyugaton Takeshi Kitano) 1997-es filmjével, a Tűzvirágokkal folytatjuk. A mű eredeti címe Hana-bi, angol nyelven pedig Fireworks címen ismert. A főszerepben magát a rendezőt, Kitano Takesit láthatjuk, mint bűntudatával és családi válságával küzdő rendőrtisztet. Az erőszakos, mégis festői film zenéjét pedig a Ghibli stúdióval való együttműködése miatt […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/tuzviragok-hana-bi-takeshi-kitano/">9×05 – Tűzvirágok</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Kis oscaros kitérő után az ázsiai filmes évadunkat Kitano Takesi (nyugaton Takeshi Kitano) 1997-es filmjével, a Tűzvirágokkal folytatjuk. A mű eredeti címe Hana-bi, angol nyelven pedig Fireworks címen ismert. A főszerepben magát a rendezőt, Kitano Takesit láthatjuk, mint bűntudatával és családi válságával küzdő rendőrtisztet. Az erőszakos, mégis festői film zenéjét pedig a Ghibli stúdióval való együttműködése miatt is ismert Hiszaisi Dzsó szerezte.

Hogyan indult Kitano Takesi karrierje, és mitől foglal el benne különleges helyet a Tűzvirágok? Lehet párhuzamot vonni “Beat” Takesi ellentmondásos stand-up komikusi stílusa és a filmjei között? Ha egyszer a japán filmművészet kívülállójáról beszélünk, mégis milyen alapon tudjuk összehasonlítani a múltkor tárgyalt Jaszudzsiró Ozuval? Hogyan lopakodtak be a japán kultúra motívumai Kitano filmográfiájába, és hogyan folytatódott ezután az áttörő siker után a karrierje? Mi a célja a sajátos erőszakábrázolásnak, mikor vágja Kitano cafatokra a véres jeleneteit, és mikor szegezi a kameráját az akcióra?

Végül megkíséreljük remake-elni ezt a filmet is nyugati köntösben.

Linkek

The post 9×05 – Tűzvirágok appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
R.: Kitano Takesi Hogyan indult Kitano Takesi karrierje, és mitől foglal el benne különleges helyet a Tűzvirágok? Lehet párhuzamot vonni “Beat” Takesi ellentmondásos stand-up komikusi stílusa és a filmjei között? Ha egyszer a japán filmművészet kívülállójáról beszélünk, mégis milyen alapon tudjuk összehasonlítani a múltkor tárgyalt Jaszudzsiró Ozuval? Hogyan lopakodtak be a japán kultúra motívumai Kitano filmográfiájába, és hogyan folytatódott ezután az áttörő siker után a karrierje? Mi a célja a sajátos erőszakábrázolásnak, mikor vágja Kitano cafatokra a véres jeleneteit, és mikor szegezi a kameráját az akcióra?
Végül megkíséreljük remake-elni ezt a filmet is nyugati köntösben.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* A Vakfolt Patreon-oldala (új!)
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* A főcímzenéért köszönet az Artur zenekarnak
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 5 Tűzvirágok (1997) yes 1:05:07 yes
9×04 – Vakfolt díjátadó 2020 – vendégünk Cyclo https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/vakfolt-dijatado-2020/ Wed, 05 Feb 2020 10:25:40 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1995 <p>Idén hamarabb érkezik el a díjszezon záróeseménye, vagyis az Oscar-gála. A hétvégén kiosztják az amerikai filmvilág legnagyobb presztízsű díjait, mi pedig hagyományszerűen megelőzzük ezt a saját kis ünnepünkkel. Latolgatjuk az Oscar-jelöltek esélyeit, és alternatív díjátadót tartunk a saját jelöltjeinkkel és a saját díjazottjainkkal. Ebben a monstre adásban a fő Oscar-kategóriákat beszéljük át, a Patreonunkon pedig […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/02/vakfolt-dijatado-2020/">9×04 – Vakfolt díjátadó 2020 – vendégünk Cyclo</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Idén hamarabb érkezik el a díjszezon záróeseménye, vagyis az Oscar-gála. A hétvégén kiosztják az amerikai filmvilág legnagyobb presztízsű díjait, mi pedig hagyományszerűen megelőzzük ezt a saját kis ünnepünkkel. Latolgatjuk az Oscar-jelöltek esélyeit, és alternatív díjátadót tartunk a saját jelöltjeinkkel és a saját díjazottjainkkal.

Ebben a monstre adásban a fő Oscar-kategóriákat beszéljük át, a Patreonunkon pedig hamarosan az egyéb kategóriákat hallhatjátok.

 1. Férfi mellékszereplő
 2. Női mellékszereplő
 3. Egészestés dokumentumfilm
 4. Egészestés animációs film
 5. Idegen nyelvű film
 6. Adaptált forgatókönyv
 7. Eredeti forgatókönyv
 8. Rendezés
 9. Férfi főszereplő
 10. Női főszereplő
 11. Különdíj: legjobb szereplőgárda
 12. Legjobb film

Linkek

The post 9×04 – Vakfolt díjátadó 2020 – vendégünk Cyclo appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Idén hamarabb érkezik el a díjszezon záróeseménye, vagyis az Oscar-gála. A hétvégén kiosztják az amerikai filmvilág legnagyobb presztízsű díjait, mi pedig hagyományszerűen megelőzzük ezt a saját kis ünnepünkkel. Latolgatjuk az Oscar-jelöltek esélyeit, Ebben a monstre adásban a fő Oscar-kategóriákat beszéljük át, a Patreonunkon pedig hamarosan az egyéb kategóriákat hallhatjátok.

* Férfi mellékszereplő
* Női mellékszereplő
* Egészestés dokumentumfilm
* Egészestés animációs film
* Idegen nyelvű film
* Adaptált forgatókönyv
* Eredeti forgatókönyv
* Rendezés
* Férfi főszereplő
* Női főszereplő
* Különdíj: legjobb szereplőgárda
* Legjobb film

Linkek

* A Vakfolt podcast Patreon-oldala
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (itt megtaláljátok majd mindkettőnk Top 10-es listáját is)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Cyclotronic a Twitteren: @CyClotroniC_
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 4 Vakfolt díjátadó 2020 yes 2:53:16 yes
9×03 – Káosz https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/kaosz-ran-kuroszava-akira/ Wed, 29 Jan 2020 13:26:00 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1989 <p>Az ázsiai évad második adásában Kuroszava Akira 1985-ös történelmi eposza a témánk, a Káosz, vagyis japánul Ran. A főszereplő egy, Lear királyról mintázott középkori japán hadúr, akinek a terrorra épített hatalma összeomlik az örökségéért folytatott vérengzésben. Legutóbb a Vakfolt versusban találkoztunk Kuroszavával, akkor az 1961-es Yojimbót tekintettük meg a legendás rendezőtől. Mi történt a karrierjével az eltelt közel negyed évszázad […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/kaosz-ran-kuroszava-akira/">9×03 – Káosz</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p>

Az ázsiai évad második adásában Kuroszava Akira 1985-ös történelmi eposza a témánk, a Káosz, vagyis japánul Ran. A főszereplő egy, Lear királyról mintázott középkori japán hadúr, akinek a terrorra épített hatalma összeomlik az örökségéért folytatott vérengzésben.

Legutóbb a Vakfolt versusban találkoztunk Kuroszavával, akkor az 1961-es Yojimbót tekintettük meg a legendás rendezőtől. Mi történt a karrierjével az eltelt közel negyed évszázad alatt? Mik azok a markáns stílusjegyek, amelyek A testőr című filmtől egészen mostanáig megmaradtak Kuroszava kelléktárában? És ki az a színész, aki a Yojimbóból visszatér ebben a filmben? Az adásban hosszan ecseteljük, miért nyűgözött le minket a cirka három órás film, megpróbáljuk szétszálazni a japán kulturális hagyományokat és William Shakespeare hatását, és igyekszünk megfejteni, hogyhogy a saját hazájában megbukott a Ran, de világszerte mesterműként ünnepelték.

Az adás végén megkíséreljük újraértelmezni ezt a filmet is modern alkotókkal.

Linkek

The post 9×03 – Káosz appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Az ázsiai évad második adásában Kuroszava Akira 1985-ös történelmi eposza a témánk, a Káosz, vagyis japánul Ran. A főszereplő egy, Lear királyról mintázott középkori japán hadúr, akinek a terrorra épített hatalma összeomlik az örökségéért folytatott vé... Az ázsiai évad második adásában Kuroszava Akira 1985-ös történelmi eposza a témánk, a Káosz, vagyis japánul Ran. A főszereplő egy, Lear királyról mintázott középkori japán hadúr, akinek a terrorra épített hatalma összeomlik az örökségéért folytatott vérengzésben.
Legutóbb a Vakfolt versusban találkoztunk Kuroszavával, akkor az 1961-es Yojimbót tekintettük meg a legendás rendezőtől. Mi történt a karrierjével az eltelt közel negyed évszázad alatt? Mik azok a markáns stílusjegyek, amelyek A testőr című filmtől egészen mostanáig megmaradtak Kuroszava kelléktárában? És ki az a színész, aki a Yojimbóból visszatér ebben a filmben? Az adásban hosszan ecseteljük, miért nyűgözött le minket a cirka három órás film, megpróbáljuk szétszálazni a japán kulturális hagyományokat és William Shakespeare hatását, és igyekszünk megfejteni, hogyhogy a saját hazájában megbukott a Ran, de világszerte mesterműként ünnepelték.
Az adás végén megkíséreljük újraértelmezni ezt a filmet is modern alkotókkal.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* A Vakfolt Patreon-oldala (új!)
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* A főcímzenéért köszönet az Artur zenekarnak
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 3 Káosz (1985) yes 1:03:55 yes
9×02 – Tokiói történet https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/tokioi-tortenet-ozu-jaszudzsiro/ Wed, 22 Jan 2020 13:15:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1982 <p>Nekivágunk végre az ázsiai évadunknak, amelyen belül először Japánba teszünk kirándulást. Ozu Jaszudzsiró 1953-as filmjét, a Tokiói történetet néztük meg, melynek eredeti címe Tokyo Monogatari, angolul pedig Tokyo Story néven ismert. A családi drámán keresztül megismerjük a világháború után modernizálódó Japán generációs konfliktusait, amelyet Ozu visszafogott, mégis érzékeny rendezéssel mutat be. Miért emelte a vállára a komplett […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/tokioi-tortenet-ozu-jaszudzsiro/">9×02 – Tokiói történet</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Nekivágunk végre az ázsiai évadunknak, amelyen belül először Japánba teszünk kirándulást. Ozu Jaszudzsiró 1953-as filmjét, a Tokiói történetet néztük meg, melynek eredeti címe Tokyo Monogatari, angolul pedig Tokyo Story néven ismert. A családi drámán keresztül megismerjük a világháború után modernizálódó Japán generációs konfliktusait, amelyet Ozu visszafogott, mégis érzékeny rendezéssel mutat be.

Miért emelte a vállára a komplett nyugati filmművészszakma a Tokiói történetet? Kik azok a rendezők, akikre komoly hatást gyakorolt Ozu stílusa? Láttunk már rendezőt, aki jórészt statikus képekkel, a kamera mozgatása nélkül dolgozik. Mi különbözteti meg Ozut, mondjuk, Roy Anderssontól? Hogyan mesél az állóképeivel a japán rendezőatyaúristen? Megbeszéljük, hogyan gondolja tovább szereplői lelki világát az építészet segítségével, mennyire teszi lehetővé a belefeledkezést a komótos történetmesélés, és sikerül-e azonosulni a szereplőkkel, akiknek sem a dialógusaiból, sem a metakommunikációjából nem értünk egy kukkot sem.

Adásunk végén ismét megpróbálkozunk azzal, amivel az európai évadban már kísérleteztünk, és szentségtörést kockáztatva képzeletbeli remake-et készítünk a filmből.

Linkek

The post 9×02 – Tokiói történet appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Nekivágunk végre az ázsiai évadunknak, amelyen belül először Japánba teszünk kirándulást. Ozu Jaszudzsiró 1953-as filmjét, a Tokiói történetet néztük meg, melynek eredeti címe Tokyo Monogatari, angolul pedig Tokyo Story néven ismert. Miért emelte a vállára a komplett nyugati filmművészszakma a Tokiói történetet? Kik azok a rendezők, akikre komoly hatást gyakorolt Ozu stílusa? Láttunk már rendezőt, aki jórészt statikus képekkel, a kamera mozgatása nélkül dolgozik. Mi különbözteti meg Ozut, mondjuk, Roy Anderssontól? Hogyan mesél az állóképeivel a japán rendezőatyaúristen? Megbeszéljük, hogyan gondolja tovább szereplői lelki világát az építészet segítségével, mennyire teszi lehetővé a belefeledkezést a komótos történetmesélés, és sikerül-e azonosulni a szereplőkkel, akiknek sem a dialógusaiból, sem a metakommunikációjából nem értünk egy kukkot sem.
Adásunk végén ismét megpróbálkozunk azzal, amivel az európai évadban már kísérleteztünk, és szentségtörést kockáztatva képzeletbeli remake-et készítünk a filmből.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* A Vakfolt Patreon-oldala (új!)
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Feri a Twitteren: @wostry
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 2 Tokiói történet (1953) 1:06:21
9×01 – Inverz vakfolt II. – The Princess Bride & Fight Club https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/princess-bride-fight-club/ Wed, 15 Jan 2020 11:55:07 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1974 <p>A 2020-as év elejét, és a vele együtt elinduló kilencedik évadot ismételten különkiadással nyitjuk meg. Ez az Inverz vakfolt, a tavaly megkezdett hagyományunk. Két olyan filmről beszélünk 30-30 percben, amelyeket nemhogy láttunk már, de szinte kívülről fújunk. A két választott film ezúttal két olyan darab, amelyekkel már kacérkodtunk az évek során: két közönségszavazáson is csak […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2020/01/princess-bride-fight-club/">9×01 – Inverz vakfolt II. – The Princess Bride & Fight Club</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A 2020-as év elejét, és a vele együtt elinduló kilencedik évadot ismételten különkiadással nyitjuk meg. Ez az Inverz vakfolt, a tavaly megkezdett hagyományunk. Két olyan filmről beszélünk 30-30 percben, amelyeket nemhogy láttunk már, de szinte kívülről fújunk. A két választott film ezúttal két olyan darab, amelyekkel már kacérkodtunk az évek során: két közönségszavazáson is csak kis híján maradt alul a The Princess Bride 1987-ből (A herceg menyasszonya, amely épp csak hogy kikapott a Kárhozat című filmtől) és a Fight Club 1999-ből (Harcosok klubja, amely anno A nagy Lebowskival szemben maradt alul).

A herceg menyasszonyát a tavaly elhunyt William Goldman írta és a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején nagyot ment Rob Reiner rendezte. A Fight Club pedig Chuck Palahniuk regényének adaptációja David Fincher rendezésében. Az előbbi a legártatlanabb esti mese az esti mesék történetében, utóbbit pedig valószínűleg a cinikusok világtalálkozóján vetítik esténként. Nem is különbözhetnének jobban, mégis sikerül köztük némi hasonlóságot felfedeznünk. A közös pontok felkeresése után rácsodálkozunk William Goldman írói tehetségére, a film kacifántos elkészülésének történetére, és Rob Reiner rendezői gólkirályságára. Mielőtt a klasszikus egysorosok idézésébe fulladna a beszélgetés, áttérünk a Fight Clubra, amelyről megállapítjuk, hogy egy fánk. David Fincherről már beszéltünk ugyan egyszer egy Vakfolt versus adásban, de még mindig van mit észrevenni a rendezői stílusán, főleg, hogy ezúttal egy korai darabjával foglalkozunk. Sikerül maradéktalanul dekonstruálnia a filmnek a toxikus maszkulinitást, vagy hagy maga után kívánnivalót? Peter Falk vagy Edward Norton narrációja működik jobban? Cary Elwes vagy Brad Pitt daliás szőkéje a szexibb?

Az évadban új főcímzene debütál, amit ismét köszönünk az Artur zenekarnak!

Linkek

The post 9×01 – Inverz vakfolt II. – The Princess Bride & Fight Club appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
A 2020-as év elejét, és a vele együtt elinduló kilencedik évadot ismételten különkiadással nyitjuk meg. Ez az Inverz vakfolt, a tavaly megkezdett hagyományunk. Két olyan filmről beszélünk 30-30 percben, amelyeket nemhogy láttunk már, Kárhozat című filmtől) és a Fight Club 1999-ből (Harcosok klubja, amely anno A nagy Lebowskival szemben maradt alul).
A herceg menyasszonyát a tavaly elhunyt William Goldman írta és a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején nagyot ment Rob Reiner rendezte. A Fight Club pedig Chuck Palahniuk regényének adaptációja David Fincher rendezésében. Az előbbi a legártatlanabb esti mese az esti mesék történetében, utóbbit pedig valószínűleg a cinikusok világtalálkozóján vetítik esténként. Nem is különbözhetnének jobban, mégis sikerül köztük némi hasonlóságot felfedeznünk. A közös pontok felkeresése után rácsodálkozunk William Goldman írói tehetségére, a film kacifántos elkészülésének történetére, és Rob Reiner rendezői gólkirályságára. Mielőtt a klasszikus egysorosok idézésébe fulladna a beszélgetés, áttérünk a Fight Clubra, amelyről megállapítjuk, hogy egy fánk. David Fincherről már beszéltünk ugyan egyszer egy Vakfolt versus adásban, de még mindig van mit észrevenni a rendezői stílusán, főleg, hogy ezúttal egy korai darabjával foglalkozunk. Sikerül maradéktalanul dekonstruálnia a filmnek a toxikus maszkulinitást, vagy hagy maga után kívánnivalót? Peter Falk vagy Edward Norton narrációja működik jobban? Cary Elwes vagy Brad Pitt daliás szőkéje a szexibb?
Az évadban új főcímzene debütál, amit ismét köszönünk az Artur zenekarnak!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* A Vakfolt Patreon-oldala (új!)
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* A főcímzenéért köszönet az Artur zenekarnak
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9 1 Inverz Vakfolt: The Princess Bride (1987) és Fight Club (1999) 1:12:07
8×20 – 2019 toplista – különkiadás https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/2019-toplista-kulonkiadas/ Wed, 25 Dec 2019 12:04:40 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1971 <p>Eljött az év vége, és szokásunkhoz híven toplistázós adással zárjuk a hátunk mögött lévő esztendőt. A 2019-ben megjelent filmeket rangsoroltuk, köztük mozis élményeinket, fesztiválos vetítéseket és neten streamelhető tartalmakat egyaránt. Egy-egy top tízes listát állítottunk össze az általunk látottakból, amelyet ebben az adásban meghallgathattok. Szó lesz európai mesterművekről, netflixes nagy dobásokról, a horror feltörekvő nagyágyúiról, és […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/2019-toplista-kulonkiadas/">8×20 – 2019 toplista – különkiadás</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Eljött az év vége, és szokásunkhoz híven toplistázós adással zárjuk a hátunk mögött lévő esztendőt. A 2019-ben megjelent filmeket rangsoroltuk, köztük mozis élményeinket, fesztiválos vetítéseket és neten streamelhető tartalmakat egyaránt. Egy-egy top tízes listát állítottunk össze az általunk látottakból, amelyet ebben az adásban meghallgathattok. Szó lesz európai mesterművekről, netflixes nagy dobásokról, a horror feltörekvő nagyágyúiról, és egészen meglepő helyről érkező filmekről is.

A kétórás felvételben nemcsak a mi kedvenceinkről lesz szó, hanem újra bejelentkeznek az idei évben nálunk vendégeskedő barátaink is: hallhatjátok, mit szeretett 2019-ből a legjobban Lepp Tünde, Gyöngyösi Lilla, Rácz Viktória, Gócza Gina, Wostry Ferenc, Mikó László azaz Cyclotronic, Török Dénes, továbbá Veres Szilárd és Nagy Szabolcs.

Linkek

The post 8×20 – 2019 toplista – különkiadás appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Eljött az év vége, és szokásunkhoz híven toplistázós adással zárjuk a hátunk mögött lévő esztendőt. A 2019-ben megjelent filmeket rangsoroltuk, köztük mozis élményeinket, fesztiválos vetítéseket és neten streamelhető tartalmakat egyaránt. A kétórás felvételben nemcsak a mi kedvenceinkről lesz szó, hanem újra bejelentkeznek az idei évben nálunk vendégeskedő barátaink is: hallhatjátok, mit szeretett 2019-ből a legjobban Lepp Tünde, Gyöngyösi Lilla, Rácz Viktória, Gócza Gina, Wostry Ferenc, Mikó László azaz Cyclotronic, Török Dénes, továbbá Veres Szilárd és Nagy Szabolcs.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (itt megtaláljátok majd mindkettőnk Top 10-es listáját is)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 20 2019 toplista - különkiadás yes 2:17:36 yes
8×19 – Vakfolt vészrész – The Rise of Skywalker https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/star-wars-the-rise-of-skywalker-veszresz/ Sun, 22 Dec 2019 07:00:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1965 <p>Két évvel ezelőtt a The Last Jedi vészrészével indítottuk be a különkiadásainknak ezt a sorozatát, így hát törvényszerű volt, hogy vissza kellett térnünk a Skywalker-saga utolsó felvonásával is. A The Rise of Skywalker (Skywalker kora) alcímű Star Wars film komoly feladatra vállalkozott, hisz nemcsak a folytatástrilógiának, hanem a komplett kilencfilmes történetnek kívánt kielégítő lezárást nyújtani. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/star-wars-the-rise-of-skywalker-veszresz/">8×19 – Vakfolt vészrész – The Rise of Skywalker</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Két évvel ezelőtt a The Last Jedi vészrészével indítottuk be a különkiadásainknak ezt a sorozatát, így hát törvényszerű volt, hogy vissza kellett térnünk a Skywalker-saga utolsó felvonásával is. A The Rise of Skywalker (Skywalker kora) alcímű Star Wars film komoly feladatra vállalkozott, hisz nemcsak a folytatástrilógiának, hanem a komplett kilencfilmes történetnek kívánt kielégítő lezárást nyújtani. Amilyen hamar csak tudtuk, megnéztük a filmet, és amilyen hamar csak tudtuk, megbeszéltük az első gondolatainkat róla. Az adás első perceiben teljesen spoilermentesen beszélünk arról, hogy mit is vártunk a filmtől, a véleményünket viszont már spoileresen fejtjük ki a későbbiekben. Az adásunkhoz csatlakozott Kati, Péter felesége is.

Az előzetes várakozások után megbeszéljük, mit gondoltunk a fordulatokról, amelyek már az első trailerből kiderültek. Utána belemegyünk a részletekbe, és megbeszéljük a film fogadtatását is. Hogyan folytatja a The Last Jedi-t a finálé? Melyik új karakterek működnek? Ki kap méltó lezárást? Sikerül-e J. J. Abrams rendezőnek minden igényt kielégítenie?

Az adás végén bejelentjük az év végi és a jövő év eleji terveinket, és bejelentünk Patreon részleteket!

Linkek

The post 8×19 – Vakfolt vészrész – The Rise of Skywalker appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Két évvel ezelőtt a The Last Jedi vészrészével indítottuk be a különkiadásainknak ezt a sorozatát, így hát törvényszerű volt, hogy vissza kellett térnünk a Skywalker-saga utolsó felvonásával is. A The Rise of Skywalker (Skywalker kora) alcímű Star Wars... Az előzetes várakozások után megbeszéljük, mit gondoltunk a fordulatokról, amelyek már az első trailerből kiderültek. Utána belemegyünk a részletekbe, és megbeszéljük a film fogadtatását is. Hogyan folytatja a The Last Jedi-t a finálé? Melyik új karakterek működnek? Ki kap méltó lezárást? Sikerül-e J. J. Abrams rendezőnek minden igényt kielégítenie?
Az adás végén bejelentjük az év végi és a jövő év eleji terveinket, és bejelentünk Patreon részleteket!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 19 Star Wars: The Rise of Skywalker – Vakfolt vészrész yes 1:57:53 yes
8×18 – Little Shop of Horrors – vendégünk Wostry Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/little-shop-horrors-1986/ Wed, 18 Dec 2019 12:50:05 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1959 <p>A mai epizóddal véget ér a musical évadunk. Az utolsó idei filmünk a Little Shop of Horrors (Rémségek kicsiny boltja) 1986-ból Frank Oz rendezésében, Rick Moranis főszereplésével. Vendégünk pedig a film rajongója és visszatérő látogatónk, Wostry Ferenc. Sorra vesszük a film előzményeit, amely eredetileg egy fantasztikus történetek által inspirált Roger Corman-filmként kezdte 1960-ban, majd off-Broadway musicalként született […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/little-shop-horrors-1986/">8×18 – Little Shop of Horrors – vendégünk Wostry Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A mai epizóddal véget ér a musical évadunk. Az utolsó idei filmünk a Little Shop of Horrors (Rémségek kicsiny boltja) 1986-ból Frank Oz rendezésében, Rick Moranis főszereplésével. Vendégünk pedig a film rajongója és visszatérő látogatónk, Wostry Ferenc.

Sorra vesszük a film előzményeit, amely eredetileg egy fantasztikus történetek által inspirált Roger Corman-filmként kezdte 1960-ban, majd off-Broadway musicalként született újjá a nyolcvanas években. Az 1986-os filmadaptációval folytatódott a történet, ám az is csak 2012-ben nyerte el a végső formáját a rendezői változat megjelenésével. Milyen változásokon ment végig a cselekmény a különböző változatok között? És melyik a jobb befejezés? A stúdió által újravágatott moziváltozat, vagy Frank Oz eredeti víziója, amely közelebb áll a színpadi változathoz? Áradozunk a bábtechnikáról, amellyel a film életre keltette Audrey II-t, vagyis a címbéli rémséget, amely a kicsiny bolt alkalmazottait terrorizálja. A dalokat szerző Alan Menken és Howard Ashman párosának munkájába is belemegyünk: mit keres a filmben görög kórus? Milyen a hangja Rick Moranisnak? Mit ad hozzá a musicaltörténethez ennek a filmnek a zeneisége?

Adásunk végén ismét jót játszunk a filmben hallható dalok feldolgozásaival, majd összegezzük a musical évad tanulságait.

Linkek

The post 8×18 – Little Shop of Horrors – vendégünk Wostry Ferenc appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
A mai epizóddal véget ér a musical évadunk. Az utolsó idei filmünk a Little Shop of Horrors (Rémségek kicsiny boltja) 1986-ból Frank Oz rendezésében, Rick Moranis főszereplésével. Vendégünk pedig a film rajongója és visszatérő látogatónk, Sorra vesszük a film előzményeit, amely eredetileg egy fantasztikus történetek által inspirált Roger Corman-filmként kezdte 1960-ban, majd off-Broadway musicalként született újjá a nyolcvanas években. Az 1986-os filmadaptációval folytatódott a történet, ám az is csak 2012-ben nyerte el a végső formáját a rendezői változat megjelenésével. Milyen változásokon ment végig a cselekmény a különböző változatok között? És melyik a jobb befejezés? A stúdió által újravágatott moziváltozat, vagy Frank Oz eredeti víziója, amely közelebb áll a színpadi változathoz? Áradozunk a bábtechnikáról, amellyel a film életre keltette Audrey II-t, vagyis a címbéli rémséget, amely a kicsiny bolt alkalmazottait terrorizálja. A dalokat szerző Alan Menken és Howard Ashman párosának munkájába is belemegyünk: mit keres a filmben görög kórus? Milyen a hangja Rick Moranisnak? Mit ad hozzá a musicaltörténethez ennek a filmnek a zeneisége?
Adásunk végén ismét jót játszunk a filmben hallható dalok feldolgozásaival, majd összegezzük a musical évad tanulságait.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Feri a Twitteren: @wostry
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 18 Little Shop of Horrors (1986) 1:26:54
8×17 – Purple Rain – vendégünk Veres Szilárd https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/purple-rain-prince-1984/ Wed, 11 Dec 2019 15:26:03 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1948 <p>Gőzerővel robogunk bele a nyolcvanas évekbe, és vele a végnapjait élő musical műfajába. Hagyományos zenés-táncos-éneklős darabok már talán nem is készülnek, helyettük elkezdenek megjelenni a szupersztár zenészek önfényező alkotásai. Élükön rögtön ott van a legendásan hiú Prince mítoszteremtő filmje, a Purple Rain. Adásunkhoz vendéget is hívtunk, Veres Szilárd tért vissza közénk. Rögtön pletykákon csámcsogva kezdjük az adást, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/purple-rain-prince-1984/">8×17 – Purple Rain – vendégünk Veres Szilárd</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Gőzerővel robogunk bele a nyolcvanas évekbe, és vele a végnapjait élő musical műfajába. Hagyományos zenés-táncos-éneklős darabok már talán nem is készülnek, helyettük elkezdenek megjelenni a szupersztár zenészek önfényező alkotásai. Élükön rögtön ott van a legendásan hiú Prince mítoszteremtő filmje, a Purple Rain. Adásunkhoz vendéget is hívtunk, Veres Szilárd tért vissza közénk.

Rögtön pletykákon csámcsogva kezdjük az adást, és kibeszéljük Prince és Michael Jackson szakmai rivalizálását, amely évtizedeken át tartott. Milyen személyiség volt a három évvel ezelőtt elhunyt Prince? Mi teszi őta nyolcvanas évek meghatározó zenei hangjává? Megnézzük, hogyan ihlette James Dean a Purple Raint, és rögtön szétcincáljuk, Prince Dean-interpretációja mennyire autentikus. Hány történetszálon kuszálódik a film cselekménye? Mit állít saját magáról ezzel a filmmel Prince? És podcastunk történetének eddigi legfontosabb kérdése: ki a jobb színész, Prince, The Rock vagy Vin Diesel?

Linkek

The post 8×17 – Purple Rain – vendégünk Veres Szilárd appeared first on Vakfolt podcast.

]]>
Gőzerővel robogunk bele a nyolcvanas évekbe, és vele a végnapjait élő musical műfajába. Hagyományos zenés-táncos-éneklős darabok már talán nem is készülnek, helyettük elkezdenek megjelenni a szupersztár zenészek önfényező alkotásai. Rögtön pletykákon csámcsogva kezdjük az adást, és kibeszéljük Prince és Michael Jackson szakmai rivalizálását, amely évtizedeken át tartott. Milyen személyiség volt a három évvel ezelőtt elhunyt Prince? Mi teszi őta nyolcvanas évek meghatározó zenei hangjává? Megnézzük, hogyan ihlette James Dean a Purple Raint, és rögtön szétcincáljuk, Prince Dean-interpretációja mennyire autentikus. Hány történetszálon kuszálódik a film cselekménye? Mit állít saját magáról ezzel a filmmel Prince? És podcastunk történetének eddigi legfontosabb kérdése: ki a jobb színész, Prince, The Rock vagy Vin Diesel?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Szilárd a Twitteren: @pokembersegg
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter Purple Rain (1984) yes 1:32:03 yes
8×16 – New York, New York https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/new-york-new-york-martin-scorsese-1977/ Wed, 04 Dec 2019 16:46:47 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1942 <p>1977-be ugrunk, a múlt heti kitérő után visszatérünk az Új Hollywood-féle dekonstrukciós fősodorvonalba. Ezúttal Bob Fosse helyett Martin Scorsese rendezi Liza Minnellit, aki harmadjára is együtt dolgozik Robert de Niróval. Ez a film a New York, New York, amellyel Scorsese megkísérelte összeházasítani a naturalista karakterábrázolást a hőskorszaki musicalek fennköltségével. Hol helyezkedik el Robert de Niro karaktere a Robert de Niro-karakterek […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/12/new-york-new-york-martin-scorsese-1977/">8×16 – New York, New York</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1977-be ugrunk, a múlt heti kitérő után visszatérünk az Új Hollywood-féle dekonstrukciós fősodorvonalba. Ezúttal Bob Fosse helyett Martin Scorsese rendezi Liza Minnellit, aki harmadjára is együtt dolgozik Robert de Niróval. Ez a film a New York, Hol helyezkedik el Robert de Niro karaktere a Robert de Niro-karakterek sorában, akiket Martin Scorsese filmjeiben játszott? Liza Minnelli hogyan idézi meg ebben a filmben az édesanyját, Judy Garlandot? És hogy idézi meg Scorsese a színésznő édesapját, Vincente Minnellit? Hogyan viselte a Taxisofőrrel két évvel korábban óriásit szakító mester, hogy a következő filmje pénzügyi és kritikai bukás lett? És hogyan értékeli az utókor ezt az újraértelmezett musicalt? Újra beszélünk Fred Ebbről és John Kanderről, akik a Cabaret után a New York, New York zenéjéét is írták. Mi a legendás címadó sláger története, és hogyan sajátította ki Frank Sinatra a dalt? A film gerincét képező párkapcsolaton is rengeteget mélázunk: miét nehéz nézni De Niro és Minnelli karakterének kapcsolatát? Hogyan vált ki érzelmi hatást a nézőjéből Scorsese, és hogyan látjuk viszont a technikáit negyven évvel később a The Irishmanben?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 16 New York, New York (1977) 1:23:25
8×15 – Rocky Horror Picture Show https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/rocky-horror-picture-show-1975/ Wed, 27 Nov 2019 19:57:07 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1936 <p>1975-ben járunk, hat évvel a Stonewall forradalom után és a hatvanas években kezdődött szexuális forradalom kellős közepén: eljött az ideje egy musicalnek, amelynek a főszereplője egy földönkívüli, transzvesztita gonosztevő. A heti témánk a kultikus Rocky Horror Picture Show 1975-ből, főszerepben Tim Curry ikonikus alakításával. A rendező Jim Sharman, az író Richard O’Brien. Utánanézünk a különleges […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/rocky-horror-picture-show-1975/">8×15 – Rocky Horror Picture Show</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1975-ben járunk, hat évvel a Stonewall forradalom után és a hatvanas években kezdődött szexuális forradalom kellős közepén: eljött az ideje egy musicalnek, amelynek a főszereplője egy földönkívüli, transzvesztita gonosztevő. Utánanézünk a különleges film történelmi hátterének az eredeti angliai bemutatótól kezdve a film amerikai éjféli vetítéseiig, amelyekre éveken át tódultak az emberek. Megmenthet-e egy lehengerlő alakítás egy egyébként bénácska filmet? Lehet-e minden hibája ellenére őszintén szeretni a Rocky Horror Picture Show-t? Mi választja el a campyt a cheesytől és a giccsestől? Miben különböznek a Tommy Wiseau-féle The Room vetítéseire vonuló tömegek és a Rocky Horror Picture Show-ra vallásosan járó nézőseregek? Az adás során megkíséreljük felállítani a rossz, az olyan rossz, hogy az már jó, és a jó, pedig rossz filmek taxonómiáját is.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 15 Rocky Horror Picture Show (1975) yes 1:16:00
8×14 – Cabaret https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/cabaret-1972-liza-minnelli-bob-fosse/ Wed, 20 Nov 2019 12:59:51 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1926 <p>Visszatérünk Amerikába, és rögtön átendülünk a hetvenes évekbe, a New Hollywood-érába. Bob Fosse második játékfilmjét, az 1972-es Cabaret-t (magyarul Kabaré) néztük meg. A rendezőtől korábban láttuk az 1979-es Mindhalálig zene című filmet, ezúttal Liza Minnellivel közös munkáját néztük meg. Liza Minnelli szüleivel már láttunk musicaleket: Vincente Minnelli volt a rendezője az Egy amerikai Párizsban című Gene […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/cabaret-1972-liza-minnelli-bob-fosse/">8×14 – Cabaret</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Visszatérünk Amerikába, és rögtön átendülünk a hetvenes évekbe, a New Hollywood-érába. Bob Fosse második játékfilmjét, az 1972-es Cabaret-t (magyarul Kabaré) néztük meg. A rendezőtől korábban láttuk az 1979-es Mindhalálig zene című filmet, Visszatérünk Amerikába, és rögtön átendülünk a hetvenes évekbe, a New Hollywood-érába. Bob Fosse második játékfilmjét, az 1972-es Cabaret-t (magyarul Kabaré) néztük meg. A rendezőtől korábban láttuk az 1979-es Mindhalálig zene című filmet, ezúttal Liza Minnellivel közös munkáját néztük meg.
Liza Minnelli szüleivel már láttunk musicaleket: Vincente Minnelli volt a rendezője az Egy amerikai Párizsban című Gene Kelly-filmnek, Judy Garland pedig a leendő férje által rendezett Találkozunk St. Louisban főszereplője volt. Miben hasonlít Garlandra Liza Minnelli, és miképpen lép túl az édesanyja árnyékán? Bob Fosse 1970-es évekbeli musicalje milyen fejlődést mutat a klasszikus musical-érához képest? A film története a náci uralom alá kerülő Németországban játszódik, azaz igen közel A muzsika hangjához. Mennyivel merészebben nyúl a témához Bob Fosse musicalje? Kivesézzük, milyen egyéb társadalmi témákkal kacérkodik a meglepően progresszív film, mitől lenyűgöző Joel Grey, és végérvényesen eldöntjük, jó pasi-e Michael York.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 14 Cabaret (1972) 1:14:18
8×13 – A rochefort-i kisasszonyok – vendégünk Madarász Isti https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/rochefort-i-kisasszonyok-madarasz-isti/ Wed, 13 Nov 2019 12:36:09 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1917 <p>A musical évadunkban egy alkalomra Európába látogatunk, és megnézzük Jacques Demy 1967-es filmjét, a Les Demoiselles de Rochefort-t, magyarul A rochefort-i kisasszonyokat. A francia új hullám rendezőjének ez volt a második kísérlete a zenés műfajjal, a ’64-es Cherbourg-i esernyők melankóliája után egy vérbeli, Hollywoodot megidéző musical-komédiát készített, és még Gene Kellyt is kölcsönvette egy jelentős szerepre. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/rochefort-i-kisasszonyok-madarasz-isti/">8×13 – A rochefort-i kisasszonyok – vendégünk Madarász Isti</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A musical évadunkban egy alkalomra Európába látogatunk, és megnézzük Jacques Demy 1967-es filmjét, a Les Demoiselles de Rochefort-t, magyarul A rochefort-i kisasszonyokat. A francia új hullám rendezőjének ez volt a második kísérlete a zenés műfajjal, Hogyan idézi meg A rocherfort-i kisasszonyok Gene Kelly nemzedékének a musicaljeit, és hogyan csavar egyet a jól bevált paneleken a Nouvelle Vague-os Jacques Demy? Lehet-e a hollywoodi stúdiórendszeren kívül is újrateremteni a musical aranykorának a sikereit? Vajon az évadunkban harmadszor visszatérő Madarász Isti lelkesedése ugyanolyan töretlen, mint amikor Robert Wise képeiről kell beszélni? Megvitatjuk, jól áll-e a franciáknak a musical, mennyire kell egy rendezőnek kicentiznie a nézőkre gyakorolt hatást, mechanikusak vagy melankolikusak-e inkább a szerelmes szereplők majdnem-találkozásai. És persze mérlegre tesszük, mi mindent vett kölcsön Damien Chazelle a La La Landhez Jacques Demy munkásságából.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Isti a Twitteren: @madaraszisti
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 13 A rochefort-i kisasszonyok (1967) - vendégünk Madarász Isti 1:07:00
8×12 – The Sound of Music – vendégünk Madarász Isti https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/sound-of-music-madarasz-isti/ Wed, 06 Nov 2019 14:47:02 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1909 <p>Minden idők legmagasabb bevételt elért musicaljéhez jutottunk, az 1965-ös The Sound of Music (A muzsika hangja) című filmig. A rendezői székben a West Side Storyn még Jerome Robbinsszal együtt dolgozó, most már önállósodott Robert Wise-t láthatjuk viszont, a főszerepben pedig az egy évvel korábbi Mary Poppinsszal Oscar-díjat szerzett Julie Andrewsszal ismerkedünk meg. Vendéget is hívtunk […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/11/sound-of-music-madarasz-isti/">8×12 – The Sound of Music – vendégünk Madarász Isti</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Minden idők legmagasabb bevételt elért musicaljéhez jutottunk, az 1965-ös The Sound of Music (A muzsika hangja) című filmig. A rendezői székben a West Side Storyn még Jerome Robbinsszal együtt dolgozó, most már önállósodott Robert Wise-t láthatjuk visz... A muzsika hangja igaz történeten alapul: milyen volt a valóságban a Julie Andrews által játszott Maria von Trapp és a Christopher Plummer által játszott Georg von Trapp? Milyen az összhang a Plummer-Andrews páros közt, és milyen színészekkel lehetne őket újrakasztingolni egy remake-ben? Lehet-e még cinizmusmentesen történetet mesélni? Kitárgyaljuk, mennyire lehet a film optimizmusát, naivitását elfogadni, hogy jön a képbe Steven Spielberg, James Cameron és Mijazaki Hajao, mik az idejétmúlt megoldások a musicalben, mitől kortalan mégis, és vendégünk még azt is elárulja, élete mely jeles eseményénél akart ihletet meríteni A muzsika hangjából.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Isti a Twitteren: @madaraszisti
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 12 The Sound of Music (1965) - vendégünk Madarász Isti 1:13:07
8×11 – My Fair Lady – vendégünk Lepp Tünde https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/my-fair-lady-lepp-tunde/ Wed, 30 Oct 2019 13:21:28 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1904 <p>Évadunk derekán eljutottunk az 1964-es My Fair Lady című filmig, amely az 1956-os, azonos című Broadway-musicalen alapszik, továbbá George Bernard Shaw 1913-as Pygmalion című művét dolgozza fel. A főszerepben Audrey Hepburn és Rex Harrison, a rendező pedig az a George Cukor, akinek a nevével legutóbb az Óz, a csodák csodájáról és az Elfújta a szélről […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/my-fair-lady-lepp-tunde/">8×11 – My Fair Lady – vendégünk Lepp Tünde</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Évadunk derekán eljutottunk az 1964-es My Fair Lady című filmig, amely az 1956-os, azonos című Broadway-musicalen alapszik, továbbá George Bernard Shaw 1913-as Pygmalion című művét dolgozza fel. A főszerepben Audrey Hepburn és Rex Harrison, Évadunk derekán eljutottunk az 1964-es My Fair Lady című filmig, amely az 1956-os, azonos című Broadway-musicalen alapszik, továbbá George Bernard Shaw 1913-as Pygmalion című művét dolgozza fel. A főszerepben Audrey Hepburn és Rex Harrison, a rendező pedig az a George Cukor, akinek a nevével legutóbb az Óz, a csodák csodájáról és az Elfújta a szélről szóló adásunkban beszélgettünk. Nem ő az egyetlen visszatérő abból a felvételből, hiszen újra köztünk van vendégünk, Lepp Tünde is a Popkult, csajok, satöbbi podcastból.
Beszélünk a film elkészültének körülményeiről, a bonyodalmas szereplőválogatástól kezdve a monumentális költségvetésig. Hányféle adaptáción és adaptációs kísérleten át jutottunk el a Pygmaliontól eddig a filmig? Hogyhogy nem a Broadway-darab főszereplője, Julie Andrews kapta a film címszerepét? Miért csak szavalja a betétdalait Rex Harrison? Miért lett leszinkronizálva Hepburn – musicalben korábban már bizonyított – énekhangja? Működik-e mai szemmel a két főszereplő közti románc, amelyről G. B. Shaw korábban hallani sem akart? Mit mond a film a társadalmi különbségekről? George Cukor rendezői stílusáról is beszélünk, beleértve nemcsak a látványos tömegkoreográfiákat és impresszív díszleteket, hanem egyes szereplők burkolt – vélt vagy valós – homoszexualitását is.
Linkek

* A Popkult, csajok, satöbbi weboldala és a Facebook-oldala
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Tünde a Twittere: @lobo1tomia
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 11 My Fair Lady (1964) - vendégünk Lepp Tünde 1:14:54
8×10 – West Side Story – vendégünk Madarász Isti https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/west-side-story-madarasz-isti/ Wed, 23 Oct 2019 15:01:37 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1897 <p>A The Band Wagon után újabb öles lépést teszünk a musicalhistóriában, és egészen 1961-ig, a West Side Story című musical filmadaptációjáig ugrunk. A legendás Stephen Sondheim és Leonard Bernstein dalaira írt Broadway-musicalt Robert Wise vitte vászonra, amelyben társrendezőként közreműködött az eredeti színdarab koreográfusa, Jerome Robbins is. Vendégünk az Egy szerelem gasztronómiája című gasztromusical rendezője, Madarász […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/west-side-story-madarasz-isti/">8×10 – West Side Story – vendégünk Madarász Isti</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A The Band Wagon után újabb öles lépést teszünk a musicalhistóriában, és egészen 1961-ig, a West Side Story című musical filmadaptációjáig ugrunk. A legendás Stephen Sondheim és Leonard Bernstein dalaira írt Broadway-musicalt Robert Wise vitte vászonra... Miért tekinthető óriási mérföldkőnek a West Side Story az eddig látott musicalekhez képest? Hogy dolgozza fel a történet Shakespeare Rómeó és Júliáját? Mik a különlegességei Jerome Robbins koreográfiájának, és mennyire időtállóak Stephen Sondheim huszonöt évesen írt dalszövegei? Milyen vizuális eszközökkel meséli a történetét Robert Wise, és mit fogunk ebből viszontlátni Madarász Isti következő filmjében? Megvitatjuk, mennyire megkapó Maria és Tony szerelmi szála, és komolyan lehet-e venni még ma, ahogy a film a komolyabb hangvételű, fajsúlyosabb témákat kezeli. Végezetül: mit várunk Steven Spielberg 2020-ban megjelenő remake-jétől? Van értelme feldolgozni egy eleve remekbeszabott filmet?
Linkek

* Kövessétek az Egy szerelem gasztronómiája Facebook-oldalát, és értesüljetek, hogy hol tudjátok megtekinteni a filmet
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Isti a Twitteren: @madaraszisti
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 10 West Side Story (1961) - vendégünk Madarász Isti 1:41:53
8×09 – Vakfolt vészrész – Joker https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/joker-2019-veszresz/ Mon, 21 Oct 2019 16:35:02 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1889 <p>Újabb vészrésszel jelentkezünk, melyben a téma Todd Phillips 2019-es filmje, a Joker, főszerepben Joaquin Phoenixszel. A kibeszélő spoileres, de szólunk előre, mielőtt belemegyünk a cselekménnyel kapcsolatos részletekbe. Milyen kérdéseket vet föl a film, milyen témákat pedzeget? Tekinthetjük szuperhősfilmnek a Jokert? Hogyan akarja a film magát pozicionálni? Milyen problémákat találtunk a kivitelezéssel, és milyen apróságokon sikerül […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/joker-2019-veszresz/">8×09 – Vakfolt vészrész – Joker</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Újabb vészrésszel jelentkezünk, melyben a téma Todd Phillips 2019-es filmje, a Joker, főszerepben Joaquin Phoenixszel. A kibeszélő spoileres, de szólunk előre, mielőtt belemegyünk a cselekménnyel kapcsolatos részletekbe. Milyen kérdéseket vet föl a film, milyen témákat pedzeget? Tekinthetjük szuperhősfilmnek a Jokert? Hogyan akarja a film magát pozicionálni? Milyen problémákat találtunk a kivitelezéssel, és milyen apróságokon sikerül a legjobban fennakadnunk? Mely jelenetek gyakorolták ránk a legnagyobb hatást? Hogy tetszett a címszerepben Joaquin Phoenix? Jó rendező Todd Phillips? Lesz-e folytatás? Mik a film Oscar-esélyei? Ki a legjobb Joker a karaktert eddig eljátszó színészek közül? Melyik színész lehetne még érdekes Joker?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 9 Joker (2019) - vészrész yes 1:47:30
8×08 – The Band Wagon https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/the-band-wagon-fred-astaire/ Wed, 16 Oct 2019 14:45:36 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1875 <p>1953-hoz érkeztünk, már majdnem az évad felénél járunk. A The Band Wagon fontos állomása musical történetét áttekintő sorozatunknak, hisz utoljára találkozunk Arthur Freeddel, Fred Astaire-rel és Vincente Minnellivel is, három olyan névvel, akik Hollywood hőskorában meghatározták a zenés-táncos filmeket. A Singin’ in the Rain után ismét olyan történettel van dolgunk, amely a showbizniszre reflektál, sőt, a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/the-band-wagon-fred-astaire/">8×08 – The Band Wagon</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1953-hoz érkeztünk, már majdnem az évad felénél járunk. A The Band Wagon fontos állomása musical történetét áttekintő sorozatunknak, hisz utoljára találkozunk Arthur Freeddel, Fred Astaire-rel és Vincente Minnellivel is, három olyan névvel, A Singin’ in the Rain után ismét olyan történettel van dolgunk, amely a showbizniszre reflektál, sőt, a metaszintű utalások ezúttal még mélyebbre hatolnak. Hány utalást sikerült megértenünk a kikacsintások tömkelegéből? Nemcsak a történet, a zeneválasztás is hasonló, ugyanis ismételten szinte csak feldolgozásokat hallhatunk a filmben. Ezúttal mennyire sikerült épkézláb cselekményt farigcsálni a dalok köré? Vannak-e olyan izgalmasak a szereplők, mint Gene Kelly és alkotótársai a múlt heti filmben? Hogy teljesít az idősebb, Ginger Rogers-telenített Fred Astaire? Hiteles a románc közte és a sokkal fiatalabb Cyd Charisse között? Működik a Top Hatből kölcsönzött dinamika a páros közt? Féltávhoz közeledve kicsit értékeljük is a musicalévadunk eddigi tapasztalatait.
Linkek

* Az adásban elhangzott Saturday Night Live-jelenet Steve Martinnal és Gilda Radnerrel
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 8 The Band Wagon (1953) 1:14:11
8×07 – Singin’ in the Rain – vendégünk Rácz Viktória https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/singin-in-the-rain-gene-kelly-racz-viktoria/ Wed, 09 Oct 2019 11:34:12 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1869 <p>A Gene Kelly-adástrilógia megkoronázásaképpen eljött az ideje, hogy megnézzük a Singin’ in the Rain, vagyis az Ének az esőben című 1952-es filmet. Kelly újra összeállt a rendezőtársával, Stanley Donennel, akivel az On the Townt készítették. Az An American in Parishoz hasonlóan kerített maga mellé egy üdvöskét táncpartnernek, aki ezúttal Debbie Reynolds lett (akiről mellesleg a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/singin-in-the-rain-gene-kelly-racz-viktoria/">8×07 – Singin’ in the Rain – vendégünk Rácz Viktória</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Gene Kelly-adástrilógia megkoronázásaképpen eljött az ideje, hogy megnézzük a Singin’ in the Rain, vagyis az Ének az esőben című 1952-es filmet. Kelly újra összeállt a rendezőtársával, Stanley Donennel, akivel az On the Townt készítették. A Gene Kelly-adástrilógia megkoronázásaképpen eljött az ideje, hogy megnézzük a Singin’ in the Rain, vagyis az Ének az esőben című 1952-es filmet. Kelly újra összeállt a rendezőtársával, Stanley Donennel, akivel az On the Townt készítették. Az An American in Parishoz hasonlóan kerített maga mellé egy üdvöskét táncpartnernek, aki ezúttal Debbie Reynolds lett (akiről mellesleg a Postcards from the Edge-adásunkban beszélgettünk). A filmről visszatérő vendégünk, a Filmtett, a Filmtekercs és többek közt a Recorder szerzője, Rácz Viktória társaságában beszélgettünk.
A múlt heti An American in Paris után ismét egy jukebox musicallel van dolgunk. Ezúttal azonban nem egy zeneszerző egy darabjának a feldolgozását hallhatjuk, hanem a producer Arthur Freed nevéhez fűződő dalok egyvelegét. Mennyire áll össze kerek történetté a változatos zeneművekre felfűzött cselekmény? Hogy működik Gene Kelly és Debbie Reynolds karakterének a románca? Kinek melyik a kedvenc dala a filmből? Beszélünk a mellékszereplőkről is, hisz Jean Hagen alakítását Oscar-jelöléssel jutalmazták, Donald O’Connor pedig ágynak dőlt megterhelő forgatás alatt. Most sem maradhatnak el az észrevételeink a film utóéletéről: mitől számít minden idők legjobb musicaljének és minden idők egyik legjobb filmjének az Ének az esőben? Vajon szereti-e a filmet Damien Chazelle, a La La Land rendezője?
Linkek

* Az adásban elhangzott Singin’ in the Rain zene nélkül
* Az adásban elhangzott Oscar-díjátadó, ahol Martin Scorsese prezentálja Stanley Donen életműdíját, aki falra fakad
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Viktória a Twitteren: @viktoria_racz
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 7 Singin' in the Rain (1952) - vendégünk Rácz Viktória 1:05:51
8×06 – An American in Paris – vendégünk Gócza Gina https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/an-american-in-paris-gene-kelly-gocza-gina/ Wed, 02 Oct 2019 12:36:42 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1855 <p>Még bírjuk szusszal a musicaleket, és Gene Kellyvel sem tudunk leállni: megnéztük az egyik együttműködését a korának egyik legjelentősebb musicalrendezősjével, Vincente Minnellivel. Mindkettőjükkel találkoztunk már külön-külön (Minnelli a Meet Me in St. Louis rendezője, Gene Kelly pedig az On the Town főszereplője volt ezelőtt), ideje volt az MGM-istálló két ászát együtt is szemügyre venni. Az […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/10/an-american-in-paris-gene-kelly-gocza-gina/">8×06 – An American in Paris – vendégünk Gócza Gina</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Még bírjuk szusszal a musicaleket, és Gene Kellyvel sem tudunk leállni: megnéztük az egyik együttműködését a korának egyik legjelentősebb musicalrendezősjével, Vincente Minnellivel. Mindkettőjükkel találkoztunk már külön-külön (Minnelli a Meet Me in St... Meet Me in St. Louis rendezője, Gene Kelly pedig az On the Town főszereplője volt ezelőtt), ideje volt az MGM-istálló két ászát együtt is szemügyre venni. Az An American in Paris (Egy amerikai Párizsban) című filmről Gócza Gina társaságában beszéltünk.
Ezzel a filmmel először találkozunk az évadban a “jukebox musical” alműfajával, hisz az összes betétdal szerzője George Gerschwin. Hogy működik a történet, amelyet utólagosan írtak a már kész zeneműre? Hogyan használja ki az európai helyszínt Minnelli musicalje? Gene Kelly ezúttal sokkal hangsúlyosabb főszerepet kap, mint a matrózos musicalben; el tudja vinni a vállán a filmet egymaga? Megragadjuk az alkalmat, hogy Kelly tenyeres-talpasabb vonzerejét összehasonlítsuk Fred Astaire elegáns modorával. Mit tudunk elmondani a film többi szereplőjéről? Ki emlékezetesebb, és ki kevésbé, mint az On the Town három szerelmespárja? Milyen szerkó áll a legjobban Gene Kellynek? Hogy birkóztunk meg a finálét kitevő, elkerülhetetlen, monumentális tánckoreográfiával, és sikerült megúsznunk La La Land-párhuzam nélkül az adást?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Gina a Twitteren: @ginagocza
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 6 An American in Paris (1951) – vendégünk Gócza Gina 1:01:46
8×05 – On the Town – vendégünk Gyöngyösi Lilla https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/on-the-town-frank-sinatra-gene-kelly-1949/ Wed, 25 Sep 2019 12:25:20 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1843 <p>Musical évad nem múlhat el Gene Kelly nélkül. Ezt olyannyira komolyan vettük, hogy összesen négy filmet válogattunk be a műsorrendünkbe Gene Kellytől, amelyek közül az első az 1949-es On the Town. A filmben először rendezett együtt a Singin’ in the Raint sikerre vivő Stanley Donen-Gene Kelly páros, a főszerepekben pedig Gene Kelly mellett a korszak énekes nagyágyúját, Frank Sinatrát […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/on-the-town-frank-sinatra-gene-kelly-1949/">8×05 – On the Town – vendégünk Gyöngyösi Lilla</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Musical évad nem múlhat el Gene Kelly nélkül. Ezt olyannyira komolyan vettük, hogy összesen négy filmet válogattunk be a műsorrendünkbe Gene Kellytől, amelyek közül az első az 1949-es On the Town. A filmben először rendezett együtt a Singin’ in the Rai... Musical évad nem múlhat el Gene Kelly nélkül. Ezt olyannyira komolyan vettük, hogy összesen négy filmet válogattunk be a műsorrendünkbe Gene Kellytől, amelyek közül az első az 1949-es On the Town. A filmben először rendezett együtt a Singin’ in the Raint sikerre vivő Stanley Donen-Gene Kelly páros, a főszerepekben pedig Gene Kelly mellett a korszak énekes nagyágyúját, Frank Sinatrát láthatjuk. Az adásban újra vendégül láttuk Gyöngyösi Lillát, a Prae.hu, a Filmtekercs, és a Filmtett szerzőjét.
Megvizsgáljuk, 1949-ben hol tartott a mainstream musical: kik voltak az MGM stúdió sztárrendezői, és milyen munkakapcsolat előzte meg Stanley Donen és Gene Kelly első közös rendezését? Hogyan lehet összehasonlítani az ő stílusukat Vincente Minnelli képi világával? És hogyan lehet meghatározni Gene Kelly táncstílusát a korábban látott Fred Astaire eleganciájához képest? Beszélünk az On the Town előzményeiről is, hiszen nem ez az első matrózos produkció, amelyben Sinatra és Kelly együtt dalolnak. A női főszereplők sem maradhatnak szó nélkül, hiszen az On the Townt is jelentős részben az izgalmas és vicces női karakterek viszik el a hátukon. De mi a helyzet a betétdalokkal és a tánckoreográfiákkal? A zenékben találunk mindent, még a legendás Leonard Bernsteinnel is újra találkozunk. És mi az istennyila van egy bizonyos New York, New York című betétdallal ebben a Frank Sinatra nevével fémjelzett filmben?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Lilla a Twitteren: @gyolilla
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 5 On the Town (1949) - vendégünk Gyöngyösi Lilla 58:23
8×04 – Meet Me in St. Louis – vendégünk Gyöngyösi Lilla https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/meet-me-in-st-louis-judy-garland/ Wed, 18 Sep 2019 11:14:46 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1836 <p>A musical évad harmadik filmjéhez érkeztünk. A Meet Me in St. Louis (Találkozunk St. Louisban) egyből 1944-be röpít bennünket, azaz majdnem tíz évet teszünk meg a legutóbbi Top Hat után. A musical műfaja mára kiforrott, a népszerűsége pedig a csúcson jár. Olyan nevek dominálják a zsánert, mint Judy Garland, aki a heti filmünk főszereplője, illetve Vincente Minnelli, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/meet-me-in-st-louis-judy-garland/">8×04 – Meet Me in St. Louis – vendégünk Gyöngyösi Lilla</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A musical évad harmadik filmjéhez érkeztünk. A Meet Me in St. Louis (Találkozunk St. Louisban) egyből 1944-be röpít bennünket, azaz majdnem tíz évet teszünk meg a legutóbbi Top Hat után. A musical műfaja mára kiforrott, Prae.hu-n, a Filmtekercsen, illetve a Filmtetten is.
A negyvenes évekre a musical műfaja egészen új szintet ért el. Szemben a Top Hattel és a Footlight Parade-del, ebben a filmben a szereplőink nem hivatásos előadóművészek, mégis spontán dalra fakadnak. Hogyan kezeli a cselekménybe épített dalokat a történet? Áttekintjük a főszereplő, Judy Garland élettörténetét is, gyerekkori szerepeitől kezdve, amelyek közül mi is láttuk a nyáron az Óz, a csodák csodáját. Mi Judy Garland vonzereje, amely több generáció sztárjává tette őt? Mitől tragikus a karrierje, és hogyan hatott ez a Meet Me in St. Louis forgatására? Mi a helyzet a többi szereplővel? Megpróbálunk dűlőre jutni a Smith család legkisebb csemetéjének morbid szokásaival, és igyekszünk azt is eldönteni, hogy jó parti-e a Judy Garland karaktere által kiszemelt szőke herceg. Vincente Minnelli rendezőtől ez az első musicalünk idén, de nem utoljára találkozunk vele, így felmérjük rögtön az erősségeit, amelyek az MGM stúdió kedvelt házi rendezőjévé tették őt.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Lilla a Twitteren: @gyolilla
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 4 Meet Me in St. Louis (1944) - vendégünk Gyöngyösi Lilla 1:00:20
8×03 – Top Hat https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/top-hat-ginger-rogers-fred-astaire/ Wed, 11 Sep 2019 09:29:19 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1827 <p>Folytatódik a musical évad, és máris eljutottunk a műfaj egyik legendás párosához. A Top Hat (magyarul: Frakkban és klakkban) című 1935-ös zenés-táncos film főszereplői Ginger Rogers és Fred Astaire. Ginger Rogers és Fred Astaire tíz filmet készítettek együtt, ezek döntő többsége a harmincas évekre esik. Párosuk újradefiniálta a musical műfaját és magasra tette a lécet a rivális stúdiók produkciói számára egyaránt. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/top-hat-ginger-rogers-fred-astaire/">8×03 – Top Hat</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Folytatódik a musical évad, és máris eljutottunk a műfaj egyik legendás párosához. A Top Hat (magyarul: Frakkban és klakkban) című 1935-ös zenés-táncos film főszereplői Ginger Rogers és Fred Astaire. Ginger Rogers és Fred Astaire tíz filmet készítettek... Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 3 Top Hat (1935) 1:14:10 8×02 – Footlight Parade https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/footlight-parade-busby-berkeley-james-cagney/ Wed, 04 Sep 2019 11:31:46 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1816 <p>Elkezdődött szeptember, és ezzel a Vakfolt podcast nyolcadik évadja is. Idén ősszel musicalekkel, illetve zenés-táncos filmekkel fogunk foglalkozni. Péter gyakorlatilag teljesen tájékozatlan a műfajban, András pedig az utóbbi években kezdett pótolni komoly alapműveket. Kitaláltuk, hogy mi sem tökéletesebb alkalom arra, hogy kicsit bepótoljuk a hiányosságainkat ezen a téren, mint hogy egy egész évadot szenteljünk neki a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/09/footlight-parade-busby-berkeley-james-cagney/">8×02 – Footlight Parade</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Elkezdődött szeptember, és ezzel a Vakfolt podcast nyolcadik évadja is. Idén ősszel musicalekkel, illetve zenés-táncos filmekkel fogunk foglalkozni. Péter gyakorlatilag teljesen tájékozatlan a műfajban, András pedig az utóbbi években kezdett pótolni ko... Első alkalommal az 1933-as Footlight Parade című filmmel foglalkozunk, amelyben James Cagney először mutatta meg a mozinézők számára a tánctudását. Koreográfusa Busby Berkeley volt, aki mindmáig hivatkozási alap a nagyszabású táncjelenetek terén. Az adás elején végigszáguldunk a musical, mint filmes műfaj történetén nagy vonalakban. Elhelyezzük a történetben Busby Berkeley-t, illetve a filmet gyártó Warner Bros. stúdió szerepét. Zenés filmről lévén szó, utánanézünk a zeneszerzőknek is, akiknek a fülbemászó dalokat köszönhetjük. A filmet magát sem hagyjuk szó nélkül, persze: ma is olyan ellenállhatatlan Jimmy Cagney karizmája, mint az 1930-as években? Mennyire koptatta el az idő a fekete-fehér, Hollywood aranykora-beli felvételeket? És milyen a cselekmény tempója ahhoz képest, amihez a mai néző hozzá van szokva?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 2 Footlight Parade (1933) yes 1:11:08
8×01 – Vakfolt vészrész – Once Upon a Time… in Hollywood https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/once-upon-a-time-in-hollywood-veszresz/ Wed, 28 Aug 2019 13:34:33 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1809 <p>Legújabb különkiadásunkban Quentin Tarantino kilencedik filmjéről beszélünk, a Once Upon a Time… in Hollywood (Volt egyszer egy Hollywood) című bombasikerről. A kibeszélő spoileres, nehogy nekiálljatok, mielőtt a filmet láttátok volna! Mik a film témái, mi köti össze Rick Dalton és Cliff Booth, valamint Sharon Tate történetszálát? Mi ihlette meg Sharon Tate tragédiájában Tarantinót? Mi a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/once-upon-a-time-in-hollywood-veszresz/">8×01 – Vakfolt vészrész – Once Upon a Time… in Hollywood</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vészrész Mik a film témái, mi köti össze Rick Dalton és Cliff Booth, valamint Sharon Tate történetszálát? Mi ihlette meg Sharon Tate tragédiájában Tarantinót? Mi a jelentősége még, hogy a film 1969-ben játszódik? Beszélünk a hollywoodi filmipar dinoszauruszairól és üdvöskéiről, illetve arról, hogy mit gondol a rendező az úgynevezett “Old Hollywoodról” és a “New Hollywoodról”. Kibeszéljük a három főszereplő alakítását: melyikük parádézott a legnagyobbat a filmben, Leonardo DiCaprio vagy Brad Pitt? Mi a helyzet Margot Robbie-val? Elégedettek voltunk a szerepével? Ha már itt tartunk, szóba jönnek a filmmel kapcsolatos ellentmondások is. Kitérünk Tarantino kézjegyeire: mi van azokkal a legendás dialógusokkal és dalbetétekkel? Végezetül beszélünk a film Oscar-esélyeiről.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 8 1 Once Upon a Time... in Hollywood (2019) yes 1:46:53
Vakfolt versus 3×06 – The Wizard of Oz vs. Gone with the Wind – vendégünk Lepp Tünde https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/gone-with-the-wind-versus-wizard-of-oz-lepp-tunde/ Wed, 21 Aug 2019 15:08:51 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1802 <p>A Vakfolt versus idei évadjára talán minden idők legnagyobb rendezői duplázásával tesszük fel a koronát. Igaz, Victor Fleming nem egyes-egyedül dirigált a Gone with the Wind (Elfújta a szél) és a The Wizard of Oz (Óz, a csodák csodája) forgatásain, de ő volt az egyetlen rendező, akit mind a két 1939-ben megjelent film stáblistáján láthattak a nézők. A filmek elkészítésének […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/gone-with-the-wind-versus-wizard-of-oz-lepp-tunde/">Vakfolt versus 3×06 – The Wizard of Oz vs. Gone with the Wind – vendégünk Lepp Tünde</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x06 A Vakfolt versus idei évadjára talán minden idők legnagyobb rendezői duplázásával tesszük fel a koronát. Igaz, Victor Fleming nem egyes-egyedül dirigált a Gone with the Wind (Elfújta a szél) és a The Wizard of Oz (Óz, a csodák csodája) forgatásain, de ő volt az egyetlen rendező, akit mind a két 1939-ben megjelent film stáblistáján láthattak a nézők. A filmek elkészítésének különös körülményeiről és sok minden másról beszélgetett velünk, Lepp Tünde a Popkult, csajok, satöbbi podcastból.
Hogy került kapcsolatba mindkét filmmel Hollywood hőskorának legendás rendezője, George Cukor? Hogyhogy Victor Fleming kapta mindkét film rendezői kreditjét? Mindkét alkotás mindmáig legendás, de ki mikor látta őket először? Mennyire működhet a mai kisgyerekeknek az Óz, a csodák csodája? Mennyire relevánsak ma az Elfújta a szél témái? Beszélünk az Óz és az Elfújta a szél szereposztásáról egyaránt (ki a kedvencünk Dorothy útitársai közül? Jó-e az összhang Vivien Leigh és Clark Gable közt?), na és persze Fleming rendezői erősségeiről, eszközeiről. A két nagyszerű filmmel elbúcsúzunk a rendezői duplázós Versus-évadtól, és fél lábbal már bele is lépünk a szeptemberben induló új Vakfolt-etapba, amelyben musicalekkel foglalkozunk. Részletek hamarosan!
Linkek

* A Popkult, csajok, satöbbi weboldala és a Facebook-oldala
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* Tünde a Twittere: @lobo1tomia
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Versus főcímzene: Ikebe Shakedown: Penny the Snitch (Live at WFMU)
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter The Wizard of Oz vs. Gone with the Wind (1939) - vendégünk Lepp Tünde 1:30:34
Vakfolt versus 3×05 – Enemy vs. Prisoners – vendégünk Török Dénes https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/enemy-versus-prisoners-torok-denes/ Wed, 07 Aug 2019 12:03:02 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1791 <p>Denis Villeneuve minden bizonnyal a kortárs auteur, vagy vizionáriusnak kikiáltott filmrendezők egyik legfrissebbike. Művészfilmesnek túl agyas, mainstream filmesnek túl elvont. Ezen a határmezsgyén egyensúlyozik a két 2013-as filmje: az előbbi, az Enemy a függetlenfilmek határait feszegeti a vizuális effektusaival, az utóbbi, a Prisoners a stúdiófilmek nézőinek türelmét teszi próbára a komótos tempójával. Az adásunkhoz Török […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/08/enemy-versus-prisoners-torok-denes/">Vakfolt versus 3×05 – Enemy vs. Prisoners – vendégünk Török Dénes</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x05 Hol helyezkedik el ez a két produkció a kanadai független filmesként indult, azóta blockbustereket szállító rendező karrierjében? Kiket nevez meg ihletőforrásaként a két film kapcsán? És mitől ilyen népszerűek Villeneuve filmjei? Mik a felszíni és a mélyebb hasonlóságok az Enemy és a Prisoners közt, és milyen átivelő gondolatokat lehet felfedezni a rendező egyéb műveivel összefüggésben? Belemegyünk az Enemy kriptikus történetmesélésébe is, és a saját magyarázatainkkal szolgálunk a doppelgängeres rejtélyre, valamint arra, hogy miket rejtenek a film szimbólumai. Az ikonikus befejezést is kielemezzük. A Prisoners kapcsán megvitatjuk, mi áll jobban Villeneuve-nek: a visszafogott, introvertált főhősök, mint Jake Gyllenhaal az Enemyben, vagy Hugh Jackman kirobbanó alakítása a Prisonersben? Van mélyebb olvasata is a ponyva-krimi történetnek? Érdemes egyáltalán leásni odáig? A versusban nemcsak a két filmet mérjük össze egymással, hanem összesen három Jake Gyllenhaal-alakítást is párbajnak indítjuk Hugh Jackman játékával.
Linkek

* Az Artur zenekar Facebook oldala
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Versus főcímzene: Ikebe Shakedown: Penny the Snitch (Live at WFMU)
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

 
]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter Enemy vs. Prisoners (2013) - vendégünk Török Dénes 1:50:03
Vakfolt versus 3×04 – Erin Brockovich vs. Traffic – vendégünk Földi Gábor https://vakfoltpodcast.hu/2019/07/erin-brockovich-versus-traffic-foldi-gabor/ Wed, 24 Jul 2019 14:18:05 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1783 <p>A jelenleg is alkotó rendezők közül az egyik legtermékenyebb minden bizonnyal Steven Soderbergh. 2000-es teljesítményét azonban valószínűleg már sosem fogja felülmúlni. Abban az évben ugyanis két olyan filmje is megjelent gyors egymásutánban, amelyek aztán a rá következő Oscar-díjátadón több kategóriában is egymással versengtek. Ezek közül az első a Julia Roberts főszereplésével készült Erin Brockovich, a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/07/erin-brockovich-versus-traffic-foldi-gabor/">Vakfolt versus 3×04 – Erin Brockovich vs. Traffic – vendégünk Földi Gábor</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x04 A jelenleg is alkotó rendezők közül az egyik legtermékenyebb minden bizonnyal Steven Soderbergh. 2000-es teljesítményét azonban valószínűleg már sosem fogja felülmúlni. Abban az évben ugyanis két olyan filmje is megjelent gyors egymásutánban, amelyek aztán a rá következő Oscar-díjátadón több kategóriában is egymással versengtek. Ezek közül az első a Julia Roberts főszereplésével készült Erin Brockovich, a második pedig az összes hollywoodi sztár főszereplésével készült Traffic. Az adáshoz újra vendégül hívtuk Fegát, azaz Földi Gábort, akivel legutóbb Steven Soderbergh első rendezéséről, a Sex, Lies and Videotape-ről beszélgettünk.
A spielberges epizódunk óta nem volt két ennyire különböző hangvételű film a Vakfolt versusban. Mégis, milyen tematikai hasonlóságokat lehet felfedezni Soderbergh két rendezésében? Lehet átfogóbb párhuzamokat találni az életművében ezen a két filmen keresztül? Megnézzük azt is, mi történt vele a Szex, hazugság, videó után, hogy ennél a két filmnél kötött ki, és természetesen most sem szalasztjuk el az alkalmat, hogy a pályája későbbi szakaszát is az egekbe magasztaljuk. A hasonlóságok után azt is megvizsgáljuk, milyen markáns rendezői megoldások különböztetik meg a két 2000-es filmjét. Muszáj beszélnünk a felvonultatott sztárseregletről is: kiderül, mit gondoltunk Julia Roberts díjnyertes alakításától, illetve ki volt a Traffic legértékesebb csapatjátékosa, ki okozott óriási meglepetést, és ki okozott csalódást.
Linkek

* Fanboy híradó: Fega és András tévésorozatos blogja, ahol a The Knicket is végignézték
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* Földi Gábor a Twitteren: @_fega_
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Versus főcímzene: Ikebe Shakedown: Penny the Snitch (Live at WFMU)
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter Erin Brockovich vs. Traffic (2000) 2:34:24
Vakfolt versus 3×03 – Dial M for Murder vs. Rear Window https://vakfoltpodcast.hu/2019/07/dial-m-for-murder-versus-read-window/ Wed, 10 Jul 2019 14:27:45 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1777 <p>Alfred Hitchcock minden idők egyik legtermékenyebb rendezője, nem egyszer sikerült egy éven belül két mozival is előállnia. Nincs azonban még egy olyan éve, mint az 1954-es, amikor két akkora klasszikust hozott egyszerre tető alá, mint a Dial M for Murder (Gyilkosság telefonhívásra) és a Rear Window (Hátsó ablak). Mindkét filmben Grace Kelly játssza a női […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/07/dial-m-for-murder-versus-read-window/">Vakfolt versus 3×03 – Dial M for Murder vs. Rear Window</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x03 Alfred Hitchcock minden idők egyik legtermékenyebb rendezője, nem egyszer sikerült egy éven belül két mozival is előállnia. Nincs azonban még egy olyan éve, mint az 1954-es, amikor két akkora klasszikust hozott egyszerre tető alá, mint a Dial M for Murder (Gyilkosság telefonhívásra) és a Rear Window (Hátsó ablak). Mindkét filmben Grace Kelly játssza a női főszerepet.
A Dial M for Murder a maga idejében nem volt sikeres, ma viszont Hitchcock legtöbbet méltatott filmjei között szerepel. A Rear Window ellenben már a bemutatásakor is kassza- és kritikai sikert könyvelhetett el. Ráadásul az előbbit Alfred Hitchcock a szülőhazájában forgatta, utóbbit pedig Amerikában, így a stáb jelentős része is lecserélődött. Azért rengeteg a hasonlóság is, hisz mindkét film lényegében egy helyszínen játszódik. Melyiket milyen vizuális történetmesélési trükkökkel dobja fel a legendás krimirendező? Melyik történet mesélteti jobban magát a filmvásznon? Melyik film Grace Kellyje érdekesebb? És melyik férfi főszereplő lopja be magát a szívünkbe, James Steward Robert Capáról mintázott kalandvágyó fotósa, vagy Ray Milland csavaros észjárású gonosztevője?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Versus főcímzene: Ikebe Shakedown: Penny the Snitch (Live at WFMU)
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter Dial M for Murder vs. Rear Window 1:07:02
Vakfolt versus 3×02 – The Lady Eve vs. Sullivan’s Travels https://vakfoltpodcast.hu/2019/06/lady-eve-versus-sullivans-travels/ Wed, 26 Jun 2019 11:11:53 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1766 <p>Preston Sturges az 1940-es évek legendás komédiarendezője és -írója. A legjobb éve 1941 volt, amikor két mesterműve jelent meg egymás után: először a The Lady Eve februárban, majd év végén a Sullivan’s Travels (Sullivan utazásai). Előbbiben Barbara Stanwyck és Henry Fonda romantikázik, utóbbiban Joel McCrea és Victoria Lake. A The Lady Eve szélhámosos screwball comedyje kapcsán rögtön exhumáljuk […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/06/lady-eve-versus-sullivans-travels/">Vakfolt versus 3×02 – The Lady Eve vs. Sullivan’s Travels</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x02 A The Lady Eve szélhámosos screwball comedyje kapcsán rögtön exhumáljuk vakfoltos emlékeinket, és összehasonlítjuk a látottakat a Gentlemen Prefer Blondesszal, a His Girl Fridayjel, de még a közelmúltbeli Griftersszel és a Titanickal is találunk párhuzamokat. Hogyan feszegeti az öncenzúrázó Hays Code határait Preston Sturges? Mitől izgalmas főszereplő Barbara Stanwyck? Mennyire hihető a karizmatikus Henry Fonda a film balekjaként?
A Sullivan’s Travels szerelmespárját rögtön össze is mérjük a The Lady Eve-ével, és ennél a filmnél is találunk remek párhuzamokat korábbi vakfolttal, hiszen Sturges könnyed humorú Hollywood-szatírája Altman The Playerjét idézi fel bennünk. Mik a közös vonások a két Sturges-film társadalomábrázolásában? Mi különbözteti meg a két, hasonlóan együgyű férfi főhősét? Összhangban van-e a film végkövetkeztetése azzal, amit Preston Sturges a saját filmjével a vászonra visz?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Versus főcímzene: Ikebe Shakedown: Penny the Snitch (Live at WFMU)
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter The Lady Eve vs. Sullivan's Travels (1941) 1:17:14
Vakfolt versus 3×01 – Minority Report vs. Catch Me If You Can – vendégünk Brandon Hackett https://vakfoltpodcast.hu/2019/06/minority-report-versus-catch-me-if-you-can/ Wed, 12 Jun 2019 12:20:30 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1758 <p>A Vakfolt versus című spinoff-podcastunk harmadik évadja veszi kezdetét a héten. Ebben a szezonban nem ikerfilmek és nem is remake-ek a témáink, hanem olyan filmpárosokat tekintünk meg, amelyeket a rendezőjük egyazon naptári évben készített. Vissza fogunk menni egészen Hollywood hőskoráig, de közelmúltbeli duplázásáokra egyaránt sort kerítünk majd. Első alkalommal az egyik legszorgosabb rendezővel foglalkozunk: Steven […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/06/minority-report-versus-catch-me-if-you-can/">Vakfolt versus 3×01 – Minority Report vs. Catch Me If You Can – vendégünk Brandon Hackett</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Vakfolt versus 3x01 Általános áttekintéssel kezdjük az adást: mik a közös jellemzői Spielberg duplázásainak? Miben hasonlít mondjuk a The Post-Ready Player One páros a Catch Me If You Can-Minority Report kettősére. Hol tartottak ekkor karrierjeinkben a filmek főszereplői, Tom Cruise és Leonardo DiCaprio? Hogy került éppen ez a script Spielberg kezei közé? Ezt követően elmerülünk a Különvélemény disztópiájában, és megnézzük, Philip K. Dick művei miért annyira közkedvelt alapanyagai a hollywoodi science fictionöknek. Mennyire átgondolt a Különvélemény világteremtése? Mennyire állja meg a helyét 17 évvel később a film?
A Kapj el, ha tudsz! szintén adaptáció, de valós történetet dolgoz fel. Mégis találni hasonlóságokat közte, és a teljesen fiktív Különvélemény közt? Mit akarhatott ezzel a két történettel elmesélni Spielberg, és legfőképpen mi fogta meg őt a szélhámos Frank Abagnale Jr. karakterében? Milyen műfaji elemekkel zsonglőrködik a két film, és melyiknek sikerül konzekvensebben végigvinnie a tézisét? Melyik John Williams-score az elmékezetesebb? Mit hoz ki a filmekből Janusz Kaminski kamerája? Melyik főszereplő nyújtja élete alakítását, Leo vagy Tom?
Az adás végén ismét kvízezünk, a két film nyitó hétvégéjén egymással versengő filmeket kell kitalálnia Botondnak és Andrásnak.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Brandon Hackett weboldala
* Brandon Hackett a Facebookon
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter Minority Report vs. Catch Me If You Can - vendégünk Brandon Hackett clean 2:05:21
7×23 – Kárhozat https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/karhozat-tarr-bela-1987/ Wed, 29 May 2019 09:26:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1747 <p>Elérkeztünk a hetedik évadunk fináléjához. Ezen a héten egy olyan alkotást beszéltünk meg, amelyet ti, a hallgatóink ajánlottatok a figyelmünkbe. Tarr Béla Kárhozat című, 1987-es filmjét néztük meg, köszönjük mindenkinek, aki szavazott! Hogyan kezd neki két avatatlan néző egy Tarr Béla-filmnek? Milyen előismeretekkel, milyen előítéletekkel vágtunk bele ebbe az adába, és mi sült ki belőle a végén? […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/karhozat-tarr-bela-1987/">7×23 – Kárhozat</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Elérkeztünk a hetedik évadunk fináléjához. Ezen a héten egy olyan alkotást beszéltünk meg, amelyet ti, a hallgatóink ajánlottatok a figyelmünkbe. Tarr Béla Kárhozat című, 1987-es filmjét néztük meg, köszönjük mindenkinek, aki szavazott! Hogyan kezd neki két avatatlan néző egy Tarr Béla-filmnek? Milyen előismeretekkel, milyen előítéletekkel vágtunk bele ebbe az adába, és mi sült ki belőle a végén? Mik igazak a legendás rendező filmjeit övező közhiedelmekből? Beszélünk alkotótársairól, Hranitzky Ágnesről, Víg Mihályról és természetesen Krasznahorkai Lászlóról. Mivel szippantja be a nézőit Tarr “slow cinema” módszere? Hogyan teremtenek atmoszférát, és mit mesélnek a kameramozgásai? Baj-e, ha egy film annyira lassú, hogy időnként le is dobja a nézőjét? Hogy lehet mértéktelen alázat és áhitat nélkül beszélni Tarr Béláról? Hallgassátok meg, hogy apró lépéseink egy nehezen megmászható kulturális hegy első emelkedőjén hogyan sikerülnek.
Az adás végén visszatekintünk az évadunkra, számot vetünk, reflektálunk. A Kárhozat sem szabadulhat rossz szokásunktól, és megkíséreljük ezt is remake-elni, ami legalább arra jó, hogy megtaláljuk Tarr Béla nemzetközi megfelelőit.
Linkek

* Bevezetés Tarr Bélába – Bujdosó Bori cikke az Origo Filmklubon 2011-ből
* Ne felejtsetek el beszállni a Summer Movie Wager játékba, és megosztani velünk az adatlapotokat!
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 23 Kárhozat (1987) clean 1:25:54
7×22 – The Piano https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-piano-zongoralecke-1993/ Wed, 22 May 2019 21:04:51 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1741 <p>Az 1993-as évet egyetlen személy dominálta, Steven Spielberg, akinek két filmje is versengett az Oscar-szobrocskákért. Mi viszont egy másik rendező mesterművét vettük elő, amely három díjat is érdemelt a kiélezett versenyben. Jane Campion The Piano (A zongoralecke) című filmje a Jurassic Park és a Schindler listája díjesője mellett a színésznői kategóriákat tarolta le Holly Hunter és Anna […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-piano-zongoralecke-1993/">7×22 – The Piano</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az 1993-as évet egyetlen személy dominálta, Steven Spielberg, akinek két filmje is versengett az Oscar-szobrocskákért. Mi viszont egy másik rendező mesterművét vettük elő, amely három díjat is érdemelt a kiélezett versenyben. Az 1993-as évet egyetlen személy dominálta, Steven Spielberg, akinek két filmje is versengett az Oscar-szobrocskákért. Mi viszont egy másik rendező mesterművét vettük elő, amely három díjat is érdemelt a kiélezett versenyben. Jane Campion The Piano (A zongoralecke) című filmje a Jurassic Park és a Schindler listája díjesője mellett a színésznői kategóriákat tarolta le Holly Hunter és Anna Paquin alakításával, valamint az író-rendezőnő forgatókönyvét is jutalmazta az Akadémia.
Évadunk méltó megkoronázásának bizonyult a The Piano. Hosszasan ecseteljük is, miért szerettünk bele Jane Campion atmoszférateremtő képeibe, miért hengerelt le bennünket a két színésznő játéka. Nem szabad elfeledkeznünk a férfi mellékszereplőkről sem, hisz mind Sam Neill, mind Harvey Keitel kiveszik a részüket abból, hogy rabul ejtsen bennünket ez a film. Hogy lesz egy szűkre szabott kosztümös dráma ennyire erotikus? Hogyan teszi a néma főszereplőnő introspektív történetét expresszívvé Jane Campion történetmesélése? Mit ragad meg az érzelmekből Michael Nyman zenéje?
Az évad utolsó Oscar-kvízében több meglepetéssel is szembesülünk, hisz nem csak Spielberg nagy duplázásának éve volt az 1993-as. A box office játékban meglepetések már kevésbé érnek bennünket, de véglegesen megerősödnek a teóráink a 90-es évek kedvenc zsánereiről. Végül kéretlenül remake-eljük A zongoraleckét, a választott műfajunk pedig jobban működik, mint gondolnánk.
Jövő héten a közönségszavazás nyertes filmjével térünk vissza, amely Tarr Béla Kárhozat című munkája lesz 1987-ből. Köszönjük a szavazataitokat!
Az adás végén pedig bejelentjük a Vakfolt versus harmadik évadjának terveit, és az ősszel érkező nyolcadik Vakfolt-évadról is lehull a lepel. Ne kapcsoljátok ki idejekorán a lejátszást!
Linkek

* Ne felejtsetek el beszállni a Summer Movie Wager játékba, és megosztani velünk az adatlapotokat!
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 23 The Piano (1993) 1:50:07
7×21 – The Player – vendégünk Varga Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-player-robert-altman/ Wed, 15 May 2019 21:31:05 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1733 <p>1992-höz értünk, és ebből az évből, ha nem is a legtöbb Oscar-díjat nyert filmet, de mindenképpen a legtöbb Oscar-díjast felvonultató filmet néztük meg. Robert Altman The Player (A játékos) című alkotása egyszerre játék a zsánerekkel és görbe tükör Hollywood számára. Tim Robbins törtető filmproducert alakít, Whoopi Goldberg ravasz nyomozót, szinte mindenki más pedig saját magát. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-player-robert-altman/">7×21 – The Player – vendégünk Varga Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1992-höz értünk, és ebből az évből, ha nem is a legtöbb Oscar-díjat nyert filmet, de mindenképpen a legtöbb Oscar-díjast felvonultató filmet néztük meg. Robert Altman The Player (A játékos) című alkotása egyszerre játék a zsánerekkel és görbe tükör Hol... 1992-höz értünk, és ebből az évből, ha nem is a legtöbb Oscar-díjat nyert filmet, de mindenképpen a legtöbb Oscar-díjast felvonultató filmet néztük meg. Robert Altman The Player (A játékos) című alkotása egyszerre játék a zsánerekkel és görbe tükör Hollywood számára. Tim Robbins törtető filmproducert alakít, Whoopi Goldberg ravasz nyomozót, szinte mindenki más pedig saját magát. Az adáshoz vendéget is hívtunk, aki nem más, mint a Filmklub Podcast házigazdája, Varga Feri.
Megnézzük, hol helyezkedik el az expanzív Altman-életműben az 1992-es darab, és a karrierje különböző szakaszaiban is megpróbálunk összefüggéseket keresni. A rendezői kézjegyei mellett az írói képességeiről is szót kell ejtenünk, amely kapcsán kiderül, hogyan építgette a saját legendáját Robert Altman. A milliónyi világsztár cameójával tarkított történet kapcsán muszáj beszélnünk arról is, miért hálásak Robert Altman filmjeinek szerepei. A The Player zsánert meghazudtoló megoldásaival pedig megpróbáljuk lerántani a leplet arról, mit is akar mondani Hollywoodról ez a film. Lehet azonosulni Tim Robbins karakterével? Szabad ilyet? Hányszoros metaszinten működik a finálé? Mennyire hatol csontig Altman a szatírájával?
Az adás hátralévő részében Feri leiskolázza Pétert az Oscar-kvízben és a box office játékban egyaránt, majd – az alkalomhoz illően elszállt producerek módjára – remake-eljük a The Playert egy új korban, egy új műfajban.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Feri a Twitteren: @filmklub
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Filmklub Podcast a MixCloudon
* A Recorder magazin blogja
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 21 The Player (1992) - vendégünk Varga Ferenc 2:10:34
7×20 – Vakfolt vészrész – Avengers: Endgame https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/avengers-endgame-veszresz/ Thu, 09 May 2019 20:52:55 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1722 <p>Spoileres kibeszélőben szentelünk közel három órát az Avengers: Endgame (Bosszúállók: Végjáték) című filmnek. Különleges vendégünk Kati, Péter felesége. Huszonkét filmből álló ciklus betetőzése a Russo testvérek filmje, de melyik karakterívek működtek a legjobban az idők során? Mennyire lett koherens ez a hibrid szerializált történetmesélés? Hogy működtek az érzelmi momentumok a filmben? Utólagosan felülértékelheti ez a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/avengers-endgame-veszresz/">7×20 – Vakfolt vészrész – Avengers: Endgame</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Spoileres kibeszélőben szentelünk közel három órát az Avengers: Endgame (Bosszúállók: Végjáték) című filmnek. Különleges vendégünk Kati, Péter felesége. Huszonkét filmből álló ciklus betetőzése a Russo testvérek filmje, Huszonkét filmből álló ciklus betetőzése a Russo testvérek filmje, de melyik karakterívek működtek a legjobban az idők során? Mennyire lett koherens ez a hibrid szerializált történetmesélés? Hogy működtek az érzelmi momentumok a filmben? Utólagosan felülértékelheti ez a befejezés a korábbi, kívánnivalókat maguk után hagyó installációkat? Meddig tart az üres fanservice, és hol kezdődik a kiérdemelt, kielégítő érzelmi momentum?
Beszélünk az MCU lehetséges jövőjéről, a Disney mindent bekebelező természetéről, valamint az Endgame Oscar-esélyeiről. Végül megtesszük tétjeinket: mely filmek fogják uralmi az amerikai box office-t idén nyáron? Beszálltunk a Slashfilm játékába, a Summer Movie Wagerbe, amelyben az Endgame-mel kezdődően szeptember első hétvégéjéig bemutatott filmek közül állítunk top 10-et a bevételi rangsorban. Ti is csatlakozzatok a játékhoz, és az év végén összevetjük az eredményeinket!
A mi listánkat itt tudjátok megtekinteni (le kell görgetni), a pontozási szabályokat pedig itt találjátok.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 20 Avengers: Endgame - vészrész 2:52:03
7×19 – Boyz n the Hood https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/boyz-n-the-hood-fekete-videk/ Wed, 08 May 2019 13:31:06 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1719 <p>John Singleton amerikai filmrendező 2019 április 29-én hunyt el, 51 évesen. 1991-es debütáló filmje, a Boyz n the Hood (Fekete vidék) régóta a látóterünkben volt, de folyton halogattuk a megtekintését. Most, hogy az évadunk is elérkezett 1991-be, úgy döntöttünk, megnézzük a Los Angeles-i fekete közösség mindennapjairól szóló darabot, hogy megemlékezzünk John Singletonról. A Boyz n the Hood premierjét […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/boyz-n-the-hood-fekete-videk/">7×19 – Boyz n the Hood</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> John Singleton amerikai filmrendező 2019 április 29-én hunyt el, 51 évesen. 1991-es debütáló filmje, a Boyz n the Hood (Fekete vidék) régóta a látóterünkben volt, de folyton halogattuk a megtekintését. Most, hogy az évadunk is elérkezett 1991-be, A Boyz n the Hood premierjét ováció fogadta Cannes-ban, és két Oscar-jelölést érdemelt John Singleton számára. 24 évesen ezzel a legfiatalabb és egyben az első fekete bőrű filmes volt, akit legjobb rendezői Oscarra jelöltek. Munkásságáról, a mentori szerepéről rengeteget beszélünk az adásban, amely kapcsán szóba kerül ennek a filmnek a szereposztása is: Laurence Fishburne és Angela Bassett veteránjai mellett először láthatták a nézők a mozivásznon Ice Cube-ot, továbbá olyan későbbi Oscar-díjas színészeket castingolt Singleton, mint Cuba Gooding, Jr. és Regina King. De meddig terjed a zöldfülű rendező tehetsége az ügyes színészválogatáson túl? Óhatatlanul összevetjük a filmet Spike Lee két évvel korábbi Do the Right Thingjével, és megkeressük Singleton többi nyilvánvaló ihletőforrását is. Mi mindenről szólal fel a forgatókönyvíró Jong Singleton? Hogyan tudja másként megfogalmazni a mondanivalóját, mint Spike Lee?
Az adás második felében a kvízjátékainkra kerül sor: András villámsebességgel tippeli meg az Oscar-díjra jelölt filmeket és alkotókat, igyekezzen, aki lépést próbál tartani vele. A box office game-ben is egyre kevesebb a meglepetés, ahogyan közeledünk azokhoz a filmekhez, amelyeken mi magunk is felnőttünk. A Boyz n the Hood képzeletbeli, senki által nem kívánt remake-jével pedig ismét feltesszük az i-re a pontot.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 19 Boyz n the Hood - Fekete vidék (1991) yes 1:50:26
7×18 – The Grifters https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-grifters-svindlerek-1990/ Thu, 02 May 2019 14:48:42 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1713 <p>Stephen Frears brit rendező amerikai bemutatkozása négy Oscar-jelölést érdemelt: a The Grifters (Svindlerek) 1990-es filmje olyan neveket vonultatott fel, mint Anjelica Huston, Annette Bening és John Cusack. A szélhámosok szerelmi háromszögéről szóló film alapjául szolgáló Jim Thompson-regényt Donald E. Westlake dolgozta fel, az ő munkáját is Oscar-jelöléssel jutalmazták. A Veszedelmes viszonyok épp az ezt megelőző filmje […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/05/the-grifters-svindlerek-1990/">7×18 – The Grifters</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Stephen Frears brit rendező amerikai bemutatkozása négy Oscar-jelölést érdemelt: a The Grifters (Svindlerek) 1990-es filmje olyan neveket vonultatott fel, mint Anjelica Huston, Annette Bening és John Cusack. Stephen Frears brit rendező amerikai bemutatkozása négy Oscar-jelölést érdemelt: a The Grifters (Svindlerek) 1990-es filmje olyan neveket vonultatott fel, mint Anjelica Huston, Annette Bening és John Cusack. A szélhámosok szerelmi háromszögéről szóló film alapjául szolgáló Jim Thompson-regényt Donald E. Westlake dolgozta fel, az ő munkáját is Oscar-jelöléssel jutalmazták.
A Veszedelmes viszonyok épp az ezt megelőző filmje Stephen Frearsnek, és nem is olyan régen foglalkoztunk vele a podcastban. Áttekintjük a brit rendező életpályáját, hátha sikerül konklúziókal levonnunk ennyi film alapján a stílusáról és az érdeklődési köréről. Annette Beninget is viszontlátjuk, vele legutoljára a Veszedelmes viszonyok ikerfilmjében, a Valmontban találkoztunk: miben hasonlít egymásra a két szerep? Hogyhogy nem ő játszotta a Batman visszatérben a Macskanő szerepét? Hol tartott ekkor a karrierjében a magnólóbáló John Cusack? Anjelica Huston alakítását pedig nem győzzük eleget méltatni.
Az adás végére marad a három játékunk: az Oscar-kvízben egyre ismerősebb címekkel van dolgunk, a box office játékban váratlanul sok Arnold Schwarzenegger bukkan fel, a The Grifters képzeletbeli remake-je pedig talán még jobban is tetszik nekünk, mint az eredeti.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 18 The Grifters (1990) yes 1:39:04
7×17 – Sex, Lies, and Videotape – vendégünk Földi Gábor https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/sex-lies-and-videotape-1989/ Mon, 29 Apr 2019 13:11:51 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1705 <p>Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) huszonhat éves korában készítette el első filmjét Sex, Lies, and Videotape (Szex, hazugság, videó) címmel, amely 1989-ben fenekestől felforgatta a hollywoodi stúdiórendszer filmgyártásról alkotott elképzeléseit. Soderbergh forgatókönyvét Oscarra jelölték, de csak miután a film elnyerte a Cannes-i filmfesztivál legrangosabb díját. Hogy képet alkossunk a munkamániás rendező életpályájáról, meghívtuk régi rajongóját, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/sex-lies-and-videotape-1989/">7×17 – Sex, Lies, and Videotape – vendégünk Földi Gábor</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) huszonhat éves korában készítette el első filmjét Sex, Lies, and Videotape (Szex, hazugság, videó) címmel, amely 1989-ben fenekestől felforgatta a hollywoodi stúdiórendszer filmgyártásról alkotott elképzelése... Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) huszonhat éves korában készítette el első filmjét Sex, Lies, and Videotape (Szex, hazugság, videó) címmel, amely 1989-ben fenekestől felforgatta a hollywoodi stúdiórendszer filmgyártásról alkotott elképzeléseit. Soderbergh forgatókönyvét Oscarra jelölték, de csak miután a film elnyerte a Cannes-i filmfesztivál legrangosabb díját. Hogy képet alkossunk a munkamániás rendező életpályájáról, meghívtuk régi rajongóját, Földi Gábort, azaz Fegát.
Adásunk ezúttal a szokásos szerdai nap helyett késett, mert a felvétellel technikai problémák adódtak.
Kezdésnek áttekintjük Steven Soderbergh idestova harminc évet felölelő karrierjét, amelyben közönségsikerek és furcsa indie-k egyaránt helyet kapnak. Beszélünk a korai nyugdíjba vonulásáról és váratlan visszatéréséről, ahol szó esik az HBO-val és a Netflixszel folytatott közös munkájáról is. Ezt követően összevetjük a Sex, Lies, and Videotape-et más rendezők debütáló filmjeivel: milyen közös vonásokat lehet felfedezni a szintén minimális költségvetéssel dolgozó, a kilencvenes évek elején berobbanó sztárrendezők első alkotásaival? Milyen szokatlan húzások teszik merésszé Soderbergh rendezését? Szót kell ejtenünk az őrült munkatempójáról és sokoldalúságáról is, így a forgatókönyvet és a vágást sem hagyhatjuk ki – amelyek mellé később felírhatta a portfoliójába a fényképezést is.
Az adás végén Fegát izzasztjuk meg a kérdéseinkkel: milyen filmek versengtek az Oscar-szobrokért az 1990-es gálán? Hogyan alakult a mozifilmes bevételi toplista? Végezetül ismét kísérletet teszünk egy indokolatlan remake-re új rendezővel, új szereplőkkel, sőt, új műfajban.
Linkek

* Fanboy híradó: Fega és András tévésorozatos blogja, ahol a The Knicket is végignézték
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Földi Gábor a Twitteren: @_fega_
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 17 Sex, Lies and Videotape (1989) yes 2:12:36
7×16 – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/asszonyok-a-teljes-idegosszeomlas-szelen/ Wed, 17 Apr 2019 09:17:57 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1696 <p>Szégyen, de még egyetlen filmet sem láttunk Pedro Almodóvartól. Ideje volt ezen változtatnunk, így 1988-ból az Oscar-jelöltek legesélyesebbjei helyett az ő filmjére esett a választásunk, amely a legjobb idegen nyelvű film jelöléséig jutott. Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (eredetileg Mujeres al borde de un ataque de nervios) nemzetközi elismertséget hozott a prolifikus spanyol rendezőnek. Almodóvar ebben a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/asszonyok-a-teljes-idegosszeomlas-szelen/">7×16 – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Szégyen, de még egyetlen filmet sem láttunk Pedro Almodóvartól. Ideje volt ezen változtatnunk, így 1988-ból az Oscar-jelöltek legesélyesebbjei helyett az ő filmjére esett a választásunk, amely a legjobb idegen nyelvű film jelöléséig jutott. Almodóvar ebben a kompakt, alig kilencvenperces történetben több rendezői fogást villant fel, mint mások egész karrierjük alatt: hogyan ússza meg, hogy fárasztóan tömény legyen a filmje? Milyen zsánerekkel ráz kezet, hogy a harsány képi megoldásait összhangba hozza a szaoppanoperai magasságokban szárnyaló sztorival? Milyen kellemetlen kliséket asszociálunk a megcsalt nőkkel, és hogyan kerüli el ezeket Almodóvar? Végül színelméleti teóriát is felállítunk, csak hogy rögtön elbizonytalanodjunk a saját filmesztétai képességeinkben.
Az adás végén Péter vért izzadva fejti meg az Oscarra jelölt filmeket és az amerikai bevételi toplista helyezettjeit, és ismét meglepő címekkel találkozunk mindkét játékban. Szokás szerint váratlan, valahogy mégis találó műfajban kell remake-elnünk a filmünket, sajnos a technika ördöge ezt a szegmenst kicsit megnyirbálta, ezért kétszeresen is a hallgatóinkra bízzuk, hogy hogyan képzelnek el egy kortárs változatot az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmből.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 16 Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (1988) 1:27:59
7×15 – Moonstruck https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/moonstruck-1987-nicolas-cage-cher/ Wed, 10 Apr 2019 21:48:08 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1691 <p>1987 Oscar-szezonját Bernardo Bertolucci Az utolsó császára dominálta, mi azonban idén sem a nagyágyúra vetettünk szemet. Egy kisebb filmet választottunk az adásunk témájának, amely a színésznői kategóriákban aratott: Norman Jewison rendezése, a Moonstruck (Holdkórosok) Cher és Nicolas Cage főszereplésével hat Oscar-jelöléséből hármat is díjra tudott váltani. A Holdkórosok számtalan tekintetben előképe a ma is divatos “etnikai” romantikus […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/moonstruck-1987-nicolas-cage-cher/">7×15 – Moonstruck</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1987 Oscar-szezonját Bernardo Bertolucci Az utolsó császára dominálta, mi azonban idén sem a nagyágyúra vetettünk szemet. Egy kisebb filmet választottunk az adásunk témájának, amely a színésznői kategóriákban aratott: Norman Jewison rendezése, A Holdkórosok számtalan tekintetben előképe a ma is divatos “etnikai” romantikus komédiáknak: milyen műfajteremtő hatásokat fedezünk fel az olasz-amerikai közösségben játszódó történetben? Mi választja el a nevetséges sztereotípiát a kulturális sajátosságok hiteles ábrázolásától? Hogyan válik egy szimpla szerelmi sztori operai melodrámává, és el tudja-e kerülni, hogy saját maga paródiájává váljon? Na és mi a helyzet Nicolas Cage alakításával? Már fiatalon is fékezhetetlen őslény volt? A díva Cherről is muszáj beszélnünk, lenyűgözve nézzük végig az ötvenéves karrierjét.
Az epizód végén az Oscar-kvízre is sor kerül, és jót szórakozunk a meglepetésekkel teli box office játékon, végül váratlan, mégis odaillő műfajban remake-eljük a Moonstruckot. Ti kivel tudjátok elképzelni ennek a filmnek a mai változatát?
Linkek

* Nicolas Cage a legikonikusabb szerepeiről mesél
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 15 Moonstruck (1987) 1:43:49
7×14 – The Mission – vendégünk Nagy Szabolcs https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/the-mission-1986/ Wed, 03 Apr 2019 11:09:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1685 <p>Oscar-évadunkban 1986-ból a The Mission (A misszó) című brit filmet választottuk. Hét Oscar-jelöléséből egyet Roland Joffé rendező érdemelt, egyet pedig Ennio Morricone filmzenéje. Színészi kategóriákban nem indult a film, annak ellenére, hogy a szereposztása olyan nevekből állt, mint Robert de Niro, Jeremy Irons és Liam Neeson. Az adáshoz vendéget is hívtunk, Nagy Szabolcs az, akit […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/04/the-mission-1986/">7×14 – The Mission – vendégünk Nagy Szabolcs</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Oscar-évadunkban 1986-ból a The Mission (A misszó) című brit filmet választottuk. Hét Oscar-jelöléséből egyet Roland Joffé rendező érdemelt, egyet pedig Ennio Morricone filmzenéje. Színészi kategóriákban nem indult a film, annak ellenére, Oscar-évadunkban 1986-ból a The Mission (A misszó) című brit filmet választottuk. Hét Oscar-jelöléséből egyet Roland Joffé rendező érdemelt, egyet pedig Ennio Morricone filmzenéje. Színészi kategóriákban nem indult a film, annak ellenére, hogy a szereposztása olyan nevekből állt, mint Robert de Niro, Jeremy Irons és Liam Neeson. Az adáshoz vendéget is hívtunk, Nagy Szabolcs az, akit a vallási témáról kikérdezünk.
A történet valós eseményeken alapszik, Dél-Amerikában, az 1750-es években a portugál és spanyol hódító hatalmak közé ékelődő jezsuita rend tagjaival ismerkedünk meg. A papok egyetlen célja, hogy megőrizzék a helyi guaraní törzs függetlenségét, és bizonyítsák a hittérítői kísérleteik sikerességét. Vajon mi a relevanciája ennek a történetnek 1986-ban? Miről akar mesélni a vallásos kontextuson keresztül az ateista Roland Joffé? Összehasonlítjuk a filmet Martin Scorsese Némaságával is, amely ugyancsak idegen országba érkező hittérítőkről szól, rendezője azonban maga is katolikus vallású. Meg kell még említenünk Werner Herzogot, aki a dél-amerikai őserdő rettenetével foglalkozik rengeteget. Van-e olyan jelentős a dzsungel Joffé filmjében, mint Herzognál? Mit ad hozzá az atmoszférához Ennio Morricone zenéje?
Az adás végén szokás szerint a film Oscar-teljesítményét vizsgáljuk meg, miközben megtippeljük a többi jelöltet az évből. A The Mission ugyan megbukott az amerikai mozipénztáraknál, de attól még érdemes megnéznünk, milyen furcsa felhozatal tölti ki a tíz legnyereségesebb film toplistáját az 1986-os évből. Végezetül bátor műfaji váltással újra feldolgozzuk a The Missiont, talán még sikerül is kijavítnunk a film néhány hiányosságát!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Szabolcs a Twitteren: @sznagy_
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 14 The Mission (1986) - vendégünk Nagy Szabolcs clean 2:12:40
7×13 – Brazil https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/brazil-terry-gilliam-1985/ Wed, 27 Mar 2019 13:22:56 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1673 <p>1985-höz érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-sikerei helyett egy apróbb, a mozipénztáraknál sem túl sikeres filmmel foglalkozunk. Terry Gilliam rendezése, a Brazil lehet, hogy nem aratott azonnal sikereket, de ma is hivatkozási alapja a szatíráknak, disztópiáknak, főleg ha a bürokrácia embertelen működését kell vászonra vinni. Kultfilm státusza is megkérdőjelezhetetlen, és Gilliam mesterművei közt is egyértelmű helye […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/brazil-terry-gilliam-1985/">7×13 – Brazil</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1985-höz érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-sikerei helyett egy apróbb, a mozipénztáraknál sem túl sikeres filmmel foglalkozunk. Terry Gilliam rendezése, a Brazil lehet, hogy nem aratott azonnal sikereket, de ma is hivatkozási alapja a szatíráknak, Elsőként a film főszereplőjéről, a Jonathan Pryce által játszott Samről beszélünk. Kedvelhető a karaktere? Lehet szurkolni érte? Mi választja el az egy évvel korábbi 1984-adaptáció Winston Smith-étől? Milyen lett volna a szerep, ha egy hollywoodi sztáralkat kapja meg? Beszélünk Robert de Niro mellékszerepéről is, és vele kapcsolatban a filmben megjelenő terrorizmusról: mi igazság az akcióikból, és mi koholmány? Mi a jelentősége a csővezetékeknek és a nagyítólencséknek? Kivesézzük az elnyomó rendszer ábrázolását, párhuzamokat vonva a 2019-es politikai aktualitással az álhírektől a rendőrállamokon át az ellenségképek teremtéséig. Gilliam Monty Python-os társának, Michael Palinnek a szerepét sem hagyhatjuk szó nélkül Végül Terry Gilliam rendezői erősségeit is mérlegre tesszük, legyen szó díszlettervezésről vagy kamerakezelésről.
Az adás végén ismét kvízjátékban vetjük össze az Oscar-jelölt filmeket a közönségsikerekkel, a Brazilt pedig váratlan műfaji csavarral dolgozzuk fel a szokásos blokkunkban.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 13 Brazil (1985) 1:43:34
7×12 – Amadeus – vendégünk Cyclo https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/amadeus-milos-forman-vendegunk-cyclo/ Wed, 20 Mar 2019 13:46:48 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1662 <p>1984-be érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-nyertes filmjét pótoljuk be: Miloš Forman életrajzi drámáját, az Amadeust csak Péter nem látta még, de András is szívesen újranézte. Visszatérő vendégünknek, Cyclónak pedig az egyik kedvenc filmjéről van szó, így nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy visszahívjuk a podcastba, és kivesézzük vele ezt a nyolc Oscar-díjas alkotást. Hogyan öregedett […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/amadeus-milos-forman-vendegunk-cyclo/">7×12 – Amadeus – vendégünk Cyclo</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1984-be érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-nyertes filmjét pótoljuk be: Miloš Forman életrajzi drámáját, az Amadeust csak Péter nem látta még, de András is szívesen újranézte. Visszatérő vendégünknek, Cyclónak pedig az egyik kedvenc filmjéről van szó... 1984-be érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-nyertes filmjét pótoljuk be: Miloš Forman életrajzi drámáját, az Amadeust csak Péter nem látta még, de András is szívesen újranézte. Visszatérő vendégünknek, Cyclónak pedig az egyik kedvenc filmjéről van szó, így nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy visszahívjuk a podcastba, és kivesézzük vele ezt a nyolc Oscar-díjas alkotást.
Hogyan öregedett az Amadeus? Nem ez az első kosztümös filmünk, és megnézzük, hogy a témához társított képzetek – modoros előadásmód, lassú tempó – mennyire igazak ezúttal. Meg kell vitatnunk azt is, hogy mi a helyzet Tom Hulce Mozartjával, mitől működik az ő alakítása, és miért esett vajon Forman választása egy relatíve ismeretlen színészre. F. Murray Abraham Oscar-nyertes szerepéről is kimerítően beszélünk: milyen árnyalatokat tud beletenni Abraham az alapvetően “gonosztevői” szerepbe? Milyen úgy nézni a filmet, hogy nem a zsenivel azonosulunk? A színfalak mögé is benézünk, kezdve a fények használatától a Vasfüggönyön innen zajló forgatás részleteiig. Végül megválaszoljuk a mindannyiunk oldalát furdaló kérdést is: melyik Miloš Forman fő műve, ez vagy a Száll a kakukk fészkére?
Az adás végén Cyclo sem maradhat ki a visszatérő blokkjainkból, ahol ismét megtekintjük az év tíz legsikeresebb filmjét, valamint a legfontosabb Oscar-kategóriákat is, hogy további tanulságokat vonjunk le a díjazott és az anyagilag sikeres filmek szétválásáról. És persze remake-eljük az Amadeust is egy teljesen más műfajban. Ha nektek van elképzelésetek, milyen szereposztással és melyik rendezővel lehetne újra leforgatni Mozart és Salieri rivalizálását, küldjtétek el nekünk az ötleteiteket!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Cyclo a Twitteren: @Cyclotronic_
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 12 Amadeus (1984) - vendégünk Cyclo 1:58:43
7×11 – Terms of Endearment https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/terms-of-endearment-becezo-szavak/ Wed, 13 Mar 2019 13:49:55 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1656 <p>1983 még olyan év volt, amikor egy apró költségvetésű családi komédia-dráma egyszerre versenghetett a világ legnagyobb franchise-ának epikus fináléjával nemcsak a mozipénztáraknál, hanem az Oscar-díjátadón is. A Terms of Endearment (Becéző szavak) még technikai kategóriákban is versenyre hívta A jedi visszatért, végül pedig két szereplője kapott Oscart, az egyszemélyes rendező-író-producer James L. Brooks pedig három díjat […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/terms-of-endearment-becezo-szavak/">7×11 – Terms of Endearment</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1983 még olyan év volt, amikor egy apró költségvetésű családi komédia-dráma egyszerre versenghetett a világ legnagyobb franchise-ának epikus fináléjával nemcsak a mozipénztáraknál, hanem az Oscar-díjátadón is. 1983 még olyan év volt, amikor egy apró költségvetésű családi komédia-dráma egyszerre versenghetett a világ legnagyobb franchise-ának epikus fináléjával nemcsak a mozipénztáraknál, hanem az Oscar-díjátadón is. A Terms of Endearment (Becéző szavak) még technikai kategóriákban is versenyre hívta A jedi visszatért, végül pedig két szereplője kapott Oscart, az egyszemélyes rendező-író-producer James L. Brooks pedig három díjat is bezsebelt élete első játékfilmjével.
Mi lehetett a Becéző szavak döbbenetes sikerének titka? Milyen mai filmek állnak hozzá legközelebb, és hova lettek a box office toplistákról? Hogy fér meg egymás mellett a hisztérikus komédia és a betegséges családi dráma ebben a filmben? Hogyan tudja klisék tömkelegét elkerülni ez a történet? James L. Brooks egy 1975-ös regényt dolgozott fel, de jelentősen átdolgozta azt, így meg tudjuk figyelni a markáns írói kézjegyeit is, no meg persze a szokatlan karakterkezelését. Ebben partnerei a színészek is: Debrah Winger, Shirley MacLaine, Jack Nicholson, Jeff Daniels és John Lithgow mindannyian kiveszik a részüket abból, hogy a karaktereik eredetiek és megismételhetetlenek legyenek. Kezdő rendezőként Brooks azért a kamera mögött is bátran kísérletezik, megnézzük a vágással és a színészvezetéssel kapcsolatos őrült húzásait is.
A Box office game-ben együtt hüledezünk a Terms of Endearment sikerén, az Oscar-kvízben pedig már csupa ismerős filmmel van dolgunk, ahogy közeledünk a saját születési dátumainkhoz. És persze ez a film sem kerülheti el a remake-rémet, könyörtelenül feldolgozzuk és kiköpjük, minden cinizmusunkat beleadva a teljesen értelmetlennek tűnő feladatba.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 11 Terms of Endearment – Becéző szavak (1983) 2:01:56
7×10 – Missing https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/missing-eltuntnek-nyilvanitva/ Wed, 06 Mar 2019 20:33:33 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1651 <p>Costa-Gavras, görög születésű, Franciaországban alkotó rendező első amerikai produkcióját néztük meg a héten. A Missing (Eltűntnek nyilvánítva) című filmet 1982-ben mutatták be, és az Oscar-gálán a maga négy jelölésével olyan filmekkel versengett, mint a Tootsie (Aranyoskám) és a Gandhi. A főbb szerepekben Jack Lemmon, Sissy Spacek, valamint John Shea láthatók. A film zenéjét  – elvégre […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/03/missing-eltuntnek-nyilvanitva/">7×10 – Missing</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Costa-Gavras, görög születésű, Franciaországban alkotó rendező első amerikai produkcióját néztük meg a héten. A Missing (Eltűntnek nyilvánítva) című filmet 1982-ben mutatták be, és az Oscar-gálán a maga négy jelölésével olyan filmekkel versengett, Costa-Gavras, görög születésű, Franciaországban alkotó rendező első amerikai produkcióját néztük meg a héten. A Missing (Eltűntnek nyilvánítva) című filmet 1982-ben mutatták be, és az Oscar-gálán a maga négy jelölésével olyan filmekkel versengett, mint a Tootsie (Aranyoskám) és a Gandhi. A főbb szerepekben Jack Lemmon, Sissy Spacek, valamint John Shea láthatók. A film zenéjét  – elvégre a nyolcvanas években járunk, és egy görög származású rendező filmjéről beszélünk – Vangelis szerezte.
Gosta-Gavras ízig-vérig politikus rendező, az első filmjétől kezdve minden alkotását átitatja a politika. 1969-es Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című munkája megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart, az adásunkban tárgyalt Missing pedig Cannes-ban érdemelte meg az Arany pálmát. A valós eseményeket feldolgozó történet Augusto Pinochet chilei hatalomátvételét meséli el néhány amerikai fiatal szemszögéből, valamint a fia eltűnése után nyomozó Jack Lemmon karakterén keresztül. Az adásban megnézzük, hogyan helyezi földközelbe az ország életét felforgató eseményeket Costa-Gavras. Meglátjuk, milyen módokat talál arra, hogy a chilei puccsot minél több szemlélő és résztvevő nézőpontján keresztül megismerjük. A rendező kamerakezelésével, az események rétegzésével is foglalkozunk. Nem utolsósorban pedig Jack Lemmon és Sissy Spacek alakításával is muszáj foglalkoznunk, hiszen két Oscar-jelölt szerepről van szó.
Az adás végén a szokásos Oscar-kvíz és a Box office game kapcsán elmerengünk, hogy lassan megérkezünk azokba az évekbe, amikor a közönségsikerek és az Oscar-sikerek már köszönőviszonyban sincsenek egymással, majd megalkotjuk a Missing két remake-jét is, science-fictionbe, disztópiába, a kétezres évekbe helyezve a történetet.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 10 Missing – Eltűntnek nyilvánítva (1982) 1:40:17
7×09 – Reds https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/reds-vorosok-warren-beatty-diane-keaton/ Wed, 27 Feb 2019 19:38:31 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1644 <p>Warren Beatty második rendezése kerül ma terítékre a Vakfolt podcastban. Előző héten is színészből rendezővé vált hollywoodi sztárral foglalkoztunk, most megnézzük, milyen, amikor a híresség nem egy családi drámára használja a befolyását, hanem egy romantikus filmeposzra. Beatty rendezése az 1910-es évek végére repíti a nézőit, és az Oroszországban lezajló októberi szocialista forradalmat mutatja be egy […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/reds-vorosok-warren-beatty-diane-keaton/">7×09 – Reds</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Warren Beatty második rendezése kerül ma terítékre a Vakfolt podcastban. Előző héten is színészből rendezővé vált hollywoodi sztárral foglalkoztunk, most megnézzük, milyen, amikor a híresség nem egy családi drámára használja a befolyását, Warren Beatty második rendezése kerül ma terítékre a Vakfolt podcastban. Előző héten is színészből rendezővé vált hollywoodi sztárral foglalkoztunk, most megnézzük, milyen, amikor a híresség nem egy családi drámára használja a befolyását, hanem egy romantikus filmeposzra. Beatty rendezése az 1910-es évek végére repíti a nézőit, és az Oroszországban lezajló októberi szocialista forradalmat mutatja be egy amerikai újságíró történetén keresztül. Warren Beatty saját maga játssza a főszerepet, John Reedet, aki a Tíz nap, amely megrengette a világot című könyvet írta az eseményekről. Diane Keaton játssza a feleségét, Jack Nicholson játssza Eugene O’Nell későbbi Nobel-díjas írót, és olyan nevekkel találkozhatunk még a stáblistán, mint Vittorio Storaro operatőr vagy Stephen Sondheim zeneszerző.
Warren Beatty szívét-lelkét beleadta ebbe a filmbe, évekig viaskodott a forgatókönyvvel, és a forgatáson is megszállottan rendezett. A film végül három Oscar-díjat nyert, csupán eggyel elmaradva Robert Redford első rendezésétől, az Ordinary People-től. Az adásban a főbb szereplők alakítását tárgyaljuk meg, megragadva az alkalmat, hogy ismét szót ejthetünk Jack Nicholsonról, és immár harmadszor foglalkozhatunk Warren Beattyvel, továbbá másodszor Diane Keatonnel. Hogyan oldja meg a film az ilyenkor elengedhetetlen expozíciódömpinget? Mitől friss egy századeleji – hovatovább kosztümös? – történet? Hogyan egyensúlyoz a rendezés a neves orosz forradalmárok és a szerelmespár fontossága közt? Mi teszi sokrétűvé Beatty és Keaton karaktereinek a kapcsolatát? A film több mint háromórás játékidejét nemcsak a kettejük szerelmi története tölti meg, hanem a forradalmi, világháborús eposz is, amelyben a rendező minden eszközt bevet, hogy lenyűgözze a nézőit: megfér egymás mellett a két hangvétel? Sikerül a szinte kezdő rendezőnek biztos kézzel vezetnie az akciójeleneteket? Árt a filmnek a “sok” rendezés?
Az adás végén természetesen mind a három visszatérő kategóriánkat hallhatjátok: András megtippeli, milyen filmekkel versenyzett a Vörösök az Oscar-gálán, milyen filmek előzték meg az amerikai mozipénztáraknál, végül együtt megálmodunk két remake-et is, őrült zsánerugrással és bizarr szereposztásokkal.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 9 Reds - Vörösök (1981) 1:41:52
7×08 – Vakfolt díjátadó 2019, második rész – vendégünk Cyclo https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/vakfolt-dijatado-2019-masodik-resz/ Sun, 24 Feb 2019 14:51:48 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1640 <p>Ismét itt a díjszezon vége, amelyet a vasárnap éjjel kiosztott Oscar-díjakkal koronáznak meg Hollywoodban. Mi is beszállunk az ünneplősdibe, idén másodjára szervezzük meg a Vakfolt díjátadót visszatérő vendégünkkel, Cyclóval. Végignézzük, az Akadémia kiket jelölt a különböző kategóriákban, megtippeljük, kik fogják megnyeri az Oscar-szobrokat, és saját kedvenceinkből önálló jelöltlistákat is állítunk. Az adás első felét erre találjátok, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/vakfolt-dijatado-2019-masodik-resz/">7×08 – Vakfolt díjátadó 2019, második rész – vendégünk Cyclo</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ismét itt a díjszezon vége, amelyet a vasárnap éjjel kiosztott Oscar-díjakkal koronáznak meg Hollywoodban. Mi is beszállunk az ünneplősdibe, idén másodjára szervezzük meg a Vakfolt díjátadót visszatérő vendégünkkel, Cyclóval. Végignézzük, Az adás első felét erre találjátok, itt pedig a folytatás következik, a lentebb olvasható kategóriákkal.

* Idegen nyelvű film
* Vágás
* Fényképezés
* Adaptált forgatókönyv
* Eredeti forgatókönyv
* Rendezés
* Férfi főszereplő
* Női főszereplő
* Legjobb film

Ha ez nem lenne elég, a Vakfolt díjátadót kibővítettük számos olyan kategóriával, amelyek nem kapnak megfelelő reprezentációt az Oscar-gálán, de a mi szívünkhöz közel állnak:

* Állati alakítások
* Idegen lények
* Legjobb alakítások rossz filmekből
* Legjobb jelenetek rossz filmekből
* Ensemble, azaz szereposztás
* “Az év nyertese”, vagyis olyan színész, aki a tavalyi évben számos szerepben is bizonyított

Az adást a Facebookon élőben is követhettétek, a vágatlan változatot továbbra is meghallgathatjátok ott két részletben (első etapmásodik etap).
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (itt megtaláljátok majd mindkettőnk Top 10-es listáját is)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Cyclotronic a Twitteren: @CyClotroniC_
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 8 Vakfolt díjátadó 2019, második rész - vendégünk Cyclo 2:20:47
7×08 – Vakfolt díjátadó 2019, első rész – vendégünk Cyclo https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/vakfolt-dijatado-2019-elso-resz/ Sun, 24 Feb 2019 09:39:32 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1637 <p>Ismét itt a díjszezon vége, amelyet a vasárnap éjjel kiosztott Oscar-díjakkal koronáznak meg Hollywoodban. Mi is beszállunk az ünneplősdibe, idén másodjára szervezzük meg a Vakfolt díjátadót visszatérő vendégünkkel, Cyclóval. Végignézzük, az Akadémia kiket jelölt a különböző kategóriákban, megtippeljük, kik fogják megnyeri az Oscar-szobrokat, és saját kedvenceinkből önálló jelöltlistákat is állítunk. Az adást a Facebookon élőben is […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/vakfolt-dijatado-2019-elso-resz/">7×08 – Vakfolt díjátadó 2019, első rész – vendégünk Cyclo</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ismét itt a díjszezon vége, amelyet a vasárnap éjjel kiosztott Oscar-díjakkal koronáznak meg Hollywoodban. Mi is beszállunk az ünneplősdibe, idén másodjára szervezzük meg a Vakfolt díjátadót visszatérő vendégünkkel, Cyclóval. Végignézzük, Az adást a Facebookon élőben is követhettétek, a vágatlan változatot továbbra is meghallgathatjátok ott két részletben (első etap, második etap).
Két részletben fogjuk itt publikálni a felvételt, ebben a félben a következő kategóriákat hallhatjátok:

* Férfi mellékszereplő
* Női mellékszereplő
* Smink és maszk
* Jelmeztervezés
* Díszlettervezés
* Egészestés dokumentumfilm
* Hangszerkesztés (hangvágás)
* Hangkeverés
* Vizuális effektusok
* Egészestés animációs film
* Filmzene
* Betétdal
* És egy különdíj: legjobb újrahasznosított betétdal, avagy meglévő dal legjobb felhasználása

Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (itt megtaláljátok majd mindkettőnk Top 10-es listáját is)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Cyclotronic a Twitteren: @CyClotroniC_
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 8 Vakfolt díjátadó 2019, első rész - vendégünk Cyclo 2:34:17
7×07 – Ordinary People https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/ordinary-people-robert-redford/ Wed, 13 Feb 2019 10:30:28 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1627 <p>Robert Redford első rendezésével lépünk be az 1980-as évekbe: az Ordinary People (Átlagemberek) előző heti filmünknél jóval visszafogottabb, szerényebb darab, mégis minden fontos díjat besöpört az 1981-ben tartott Oscar-gálán. Híres-hírhedt módon elorozta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat is Martin Scorsese Raging Bulljától, és nagy meglepetésre a 19 éves Timothy Hutton nyerte […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/ordinary-people-robert-redford/">7×07 – Ordinary People</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Robert Redford első rendezésével lépünk be az 1980-as évekbe: az Ordinary People (Átlagemberek) előző heti filmünknél jóval visszafogottabb, szerényebb darab, mégis minden fontos díjat besöpört az 1981-ben tartott Oscar-gálán. Az adásban kibékíthetetlen vitába bonyolódunk: megérdemelten nyert az Ordinary People? Van olyan jó film, mint a Raging Bull? Az utókor szinte biztosan jobban a Dühöngő bikára emlékszik élénkebben, de akkor mivel vette le a lábukról az Akadémia tagjait Robert Redford rendezése? Mit szóltunk az alakításokhoz? Mind Donald Sutherland, mind Mary Tyler Moore játékával kapcsolatban akadnak nézeteltéréseink, de Timothy Hutton és Judd Hirsch alakítását együtt méltatjuk. Belemerülünk a történetben feltárt pszichológiai rétegekbe is: milyen eltérő módokon tudja megélni a gyászt egy család három tagja, akiket egyformán megtépázott egy szerettük elvesztése? Mit látunk Robert Redford rendezői erősségeinek? Mi választja el a “jó” rendezést a “sok” rendezéstől?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 7 Ordinary People - Átlagemberek (1980) 1:56:43
7×06 – All That Jazz https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/all-that-jazz-bob-fosse-1979/ Wed, 06 Feb 2019 12:16:39 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1622 <p>1979-be értünk el, és Bob Fosse All That Jazz (Mindhalálig zene) című, önéletrajzi ihletésű filmjével foglalkozunk. Fosse, a “jazz hands” feltalálója 1979-re már nemcsak a Broadway legnevesebb musicalrendezőjeként volt ismert, hanem mozifilmes tevékenységéért is: ’72-es a Cabaret (Kabaré) című filmje Francis Ford Coppola Keresztapájával mérkőzött meg az Oscar-gálán, két évvel később a Lenny című filmmel szállt […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/02/all-that-jazz-bob-fosse-1979/">7×06 – All That Jazz</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> 1979-be értünk el, és Bob Fosse All That Jazz (Mindhalálig zene) című, önéletrajzi ihletésű filmjével foglalkozunk. Fosse, a “jazz hands” feltalálója 1979-re már nemcsak a Broadway legnevesebb musicalrendezőjeként volt ismert, Bob Fosse saját magáról mintázta a musical főszereplőjét, Joe Gideont, a szerepet pedig a hetvenes évek örök mellékszereplőjére, Roy Scheiderre bízta. Hosszasan beszélünk Gideon karakteréről, az önpusztító életet élő nőcsábászról, aki pontosan tisztában van rendezői őstehetségével. Hogyan lehet szimpatikusan ábrázolni az öntelt zseni archetípusát? Megnézzük, Fosse hogyan tárja fel rétegről rétegre Joe Gideon lelki világát, hogy a néző belelásson a karakter összetettségébe. Bob Fosse saját, haláltól való félelmét is feltárjuk a történetben, és újra és újra rácsodálkozunk, hogy egy ennyire melankolikus premisszát hogyan lehet ennyire felvillanyozóan elmesélni. Nem bírjuk halmozni a szuperlatívuszokat a film vágását, a fényképezését illetően, és Fosse rendezői megoldásai előtt is többször fejet hajtunk a tánckoreográfiától a kamerakezelésig. Csupán egy dolgon lamentálunk keserűen, hogy miért nem tudott több filmet készíteni ez a zseni.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 6 All That Jazz - Mindhalálig zene (1979) yes 1:47:55
7×05 – Midnight Express https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/midnight-express-oliver-stone-alan-parker/ Wed, 30 Jan 2019 19:04:06 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1612 <p>Az 1978-as év alkotásai közül A szarvasvadász dominálta az Oscar-gálát, mi azonban ezen a héten egy másik sokkoló, keleti fogságba esett amerikaiakról szóló filmmel foglalkozunk (hiszen az előbbi nem a vakfoltunk). A Midnight Express (Éjféli expressz) csak olyan kategóriákban nyert, amelyben nem indult A szarvasvadász: elvitte a legjobb zenének (Giorgio Moroder) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/midnight-express-oliver-stone-alan-parker/">7×05 – Midnight Express</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az 1978-as év alkotásai közül A szarvasvadász dominálta az Oscar-gálát, mi azonban ezen a héten egy másik sokkoló, keleti fogságba esett amerikaiakról szóló filmmel foglalkozunk (hiszen az előbbi nem a vakfoltunk). Az 1978-as év alkotásai közül A szarvasvadász dominálta az Oscar-gálát, mi azonban ezen a héten egy másik sokkoló, keleti fogságba esett amerikaiakról szóló filmmel foglalkozunk (hiszen az előbbi nem a vakfoltunk). A Midnight Express (Éjféli expressz) csak olyan kategóriákban nyert, amelyben nem indult A szarvasvadász: elvitte a legjobb zenének (Giorgio Moroder) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Oliver Stone) járó szobrokat, azonban legjobb film, legjobb rendező (Alan Parker) és legjobb mellékszereplő (John Hurt) kategóriákban is alulmaradt Michael Cimino filmjével szemben, a vágásról már nem is beszélve (Gerry Hamblinget összesen hat alkalommal jelölték Oscarra, ebből ötször Alan Parkerrel való közös munkájáért, ám egyszer sem nyerte el a díjat).
Mennyire állja ki az idő próbáját a patinás nevekkel tarkított Midnight Express? Megérdemelten körözte le A szarvasvadász az 1979-es díjkiosztón? Mennyire volt hiteles számunkra, európai nézők számára Törökország, mint a börtönös dráma egzotikus, vadidegen környezete? Összehasonlítjuk a film cselekményét a valós eseményekkel, amelyek inspirálták: sikerült ügyes fogást találnia Billy Hayes hajmeresztő sztoriján Oliver Stone forgatókönyvének? Hogy fogadták a korabeli kritikusok a filmet, és mit szólt hozzá Törökország? A Midnight Express utóéletéről is megemlékezünk, és tekintettel arra, hogy ez a podcastban a második Oliver Stone-filmünk (a podcaston kívül meg már a sokadik), ítéletet mondunk az írói képességei fölött is, egyszer s mindenkorra.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 5 Mindight Express - Éjféli expressz (1979) 1:30:46
7×04 – Annie Hall – extrák https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/annie-hall-bonusz/ Sat, 26 Jan 2019 12:42:17 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1587 <p>Az Annie Hall-adásunk végére már nem fért oda a remake-blokk, pedig rengeteg ötletet kaptunk arra, hogy hogyan lehetne újragondolni Woody Allen és Diane Keaton románcát: milyen városokba lehetne áthelyezni a történetet? Milyen színészekkel lehetne új megvilágításba helyezni a kapcsolatot? A bónusz adásban elsoroljuk az ötleteiteket, és a szerencsekereket megpörgetve mi is arra kényszerülünk, hogy megvalósítsuk egy képzeletbeli, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/annie-hall-bonusz/">7×04 – Annie Hall – extrák</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az Annie Hall-adásunk végére már nem fért oda a remake-blokk, pedig rengeteg ötletet kaptunk arra, hogy hogyan lehetne újragondolni Woody Allen és Diane Keaton románcát: milyen városokba lehetne áthelyezni a történetet? Az Annie Hall-adásunk végére már nem fért oda a remake-blokk, pedig rengeteg ötletet kaptunk arra, hogy hogyan lehetne újragondolni Woody Allen és Diane Keaton románcát: milyen városokba lehetne áthelyezni a történetet? Milyen színészekkel lehetne új megvilágításba helyezni a kapcsolatot? A bónusz adásban elsoroljuk az ötleteiteket, és a szerencsekereket megpörgetve mi is arra kényszerülünk, hogy megvalósítsuk egy képzeletbeli, talán nem is teljesen józan producer elképzeléseit.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 4 Annie Hall - extrák bonus 21:03
7×04 – Annie Hall – vendégünk Reisz Gábor és Varga Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/annie-hall-woody-allen-reisz-gabor-varga-ferenc/ Wed, 23 Jan 2019 10:00:34 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1586 <p>Oscaros évadunk 1977-es adásában Woody Allen kritikai sikerével, az Annie Hall című filmmel foglalkozunk, amely minden létező díjkategóriában elverte az év közönségsikereit, mint a Harmadik típusú találkozások és a Star Wars. A romantikus komédiához meghívtuk a Recorder.hu filmrovatának szerkesztőjét és a Filmklub podcast műsorvezetőjét, Varga Ferencet, valamint a Rossz versek című film rendezőjét, Reisz Gábort. Egy […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/annie-hall-woody-allen-reisz-gabor-varga-ferenc/">7×04 – Annie Hall – vendégünk Reisz Gábor és Varga Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Oscaros évadunk 1977-es adásában Woody Allen kritikai sikerével, az Annie Hall című filmmel foglalkozunk, amely minden létező díjkategóriában elverte az év közönségsikereit, mint a Harmadik típusú találkozások és a Star Wars. Egy kultikus filmnél elkerülhetetlen a téma, hogy ki mikor ismerkedett meg vele, hányszor látta, mit ad neki (és mit adott vagy nem adott a szüleinek), de a Woody Allen-filmeknél a szinkronról sem szabad megfeledkezni, nem is beszélve a film magyar fordításáról. Mitől működik a film humora? Mitől különleges a címszereplő, a Diane Keaton által játszott Annie Hall? Ki szeret bele kibe először a filmben? Kedvelhető egyáltalán Woody Allen karaktere, Alvy Singer? A megfigyeléseinket úton-útfélen összevetjük Reisz Gábor legutóbbi filmjével, a Rossz versekkel, de a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanban is találunk apróságokat, amelyekben tetten érjük az Annie Hall hatását.
Ha hiányolnátok a remake-játékot az adás végéről, nem kell sokáig várnotok: bónusz epizódként nemsokára azt a szegmentst is közzétesszük!
Linkek

* Nézzétek meg a Rossz versek című filmet a moziban! (mozipremierek.hu)
* Varga Ferenc: A Woody Allen-sztorim (origo.hu)
* Varga Ferenc interjúja Woody Allen rendezővel (origo.hu)
* Varga Ferenc interjúja Diane Keaton színésznővel (origo.hu)
* Varga Ferenc interjúja az Annie Hall fordítójával, Sipos Áronnal, és Woody Allen magyar hangjával, Kern Andrással (origo.hu)
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Feri a twitteren: @filmklub
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 4 Annie Hall - vendégünk Reisz Gábor és Varga Ferenc 1:56:42
7×03 – Casanova (1976) https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/fellini-casanova-1976/ Wed, 16 Jan 2019 09:53:04 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1577 <p>Az 1976-os évvel folytatjuk az évadot, választásunk pedig a két Oscar-díjra jelölt Casanova című Federico Fellini-filmre esett (Amerikában Fellini’s Casanova, Olaszországban Il Casanova di Federico Fellini címmel forgalmazták). A kettő jelölésből egy magáé Fellinié, aki Giacomo Casanova önéletrajzának adaptált forgatókönyvén dolgozott, a másik pedig a kosztümökért járt, ezt sikerült is díjra váltania a filmnek. A […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/fellini-casanova-1976/">7×03 – Casanova (1976)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az 1976-os évvel folytatjuk az évadot, választásunk pedig a két Oscar-díjra jelölt Casanova című Federico Fellini-filmre esett (Amerikában Fellini’s Casanova, Olaszországban Il Casanova di Federico Fellini címmel forgalmazták). A 18. századi Európát keresztül-kasul bejáró nőcsábász szerepében Donald Sutherland látható, rögtön meg is kell beszélnünk, miért esett rá a rendező választása. Egyáltalán hogy áll Fellini a saját témájához? Milyen mondanivalót talál az élvhajhász nemesség ábrázolásában? Nemrég láttuk a rendezőtől a 8 és fél című filmet, így óhatatlanul összevetjük a Casanova elkészültét a korábbi produkció főszereplőjének, Guidónak a munkamódszereivel. Ugyanakkor láttunk már a Vakfoltban egy sor kosztümös filmet, amelyek főszerepében csábítók és szexuális ragadozók szedték áldozataikat: hogyan viszonyul ez a film a Veszedelmes viszonyok kétféle adaptációjához, és mi köze Stanley Kubrick Barry Lyndonjához? Hogy jönnek ehhez az egészhez a robotok?
A remake-játékunk folytatódik, ezúttal a szerencsekerék úgy óhajtotta, hogy 1990-es évekbeli szuperhősfilmként gondoljuk újra Casanova történetét, és higgyétek el, meglepően találó alkotókat jelöltünk ki erre a feladatra. Jövő héten az Annie Hall című Woody Allen film kerül sorra, amely 1977-ben utasította maga mögé az Oscar-gálán az év gigablockbustereit. Na de ti kivel remake-elnétek a remake-elhetetlent?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 3 Casanova (1976) 1:25:52
7×02 – Dog Day Afternoon https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/dog-day-afternoon-al-pacino/ Wed, 09 Jan 2019 22:00:47 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1568 <p>A héten belevágunk az idei évadra eltervezett tematikába, és 1975-1993 közt minden évből megnézünk egy olyan vakfoltot, amely Oscar közelébe jutott. Elsőre a Dog Day Afternoon (Kánikulai délután) című Sidney Lumet-filmre esett a választásunk. Főszerepben Al Pacino, élete utolsó előtti filmjében John Cazale, valamint Chris Sarandon. Sidney Lumet elképesztő munkásságával kezdjük az adást, amelyben megismerkedünk […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/dog-day-afternoon-al-pacino/">7×02 – Dog Day Afternoon</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A héten belevágunk az idei évadra eltervezett tematikába, és 1975-1993 közt minden évből megnézünk egy olyan vakfoltot, amely Oscar közelébe jutott. Elsőre a Dog Day Afternoon (Kánikulai délután) című Sidney Lumet-filmre esett a választásunk. A héten belevágunk az idei évadra eltervezett tematikába, és 1975-1993 közt minden évből megnézünk egy olyan vakfoltot, amely Oscar közelébe jutott. Elsőre a Dog Day Afternoon (Kánikulai délután) című Sidney Lumet-filmre esett a választásunk. Főszerepben Al Pacino, élete utolsó előtti filmjében John Cazale, valamint Chris Sarandon.
Sidney Lumet elképesztő munkásságával kezdjük az adást, amelyben megismerkedünk a rendezői módszereivel, erősségeivel. Al Pacino alakítását is rögtön mérlegre tesszük, pláne, hogy a múlt heti adásunkban ő játszotta a pandúrt, most meg ő játssza a rablót. Nem sokkal járunk a Keresztapa 2 intenzitása és a Serpico megterhelő főszerepe után, de hogy bírja a fülledt, jóformán egyhelyszínes dráma nyomását Pacino? Mitől rokonszenvezünk – szinte mindig – a bankrablóval? Hogyan gondoskodik Lumet arról, hogy a rendőrség és a rosszfiúk is egyenlő bánásmódban részesüljenek? Mi a helyzet a film társadalmi jelentőségével? Mekkorát szólt 1975-ben egy sztori, amelyben a főszereplő a párja nemátalakító műtétjére próbál pénzt rabolni?
Az epizódban kipróbáljuk az új remake-játékunkat is, meglepő sikerekkel: köszönjük a beérkezett válaszaitokat! Jövő héten Fellini Casanovájának a(z újabb) remake-jét kíséreljük meg tető alá hozni, reméljük, a ti segítségetekkel!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 2 Dog Day Afternoon (1975) 1:41:56
7×01 – Inverz vakfolt – Heat & Alien https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/heat-alien/ Wed, 02 Jan 2019 19:51:13 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1562 <p>Különkiadással kezdjük meg a hetedik évadunkat, méghozzá egy “inverz vakfolt”-tal. Ebben az új rovatban fogunk olyan filmekkel foglalkozni, amelyeket nemhogy láttunk már, de szinte kívülről fújunk. Az adás első feléhez András biztosítja a témát, és egyik kedvenc Michael Mann-filmjét, a Heatet, azaz a Szemtől szemben című Robert De Niro-Al Pacino krimit beszéljük ki. Az adás […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2019/01/heat-alien/">7×01 – Inverz vakfolt – Heat & Alien</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Különkiadással kezdjük meg a hetedik évadunkat, méghozzá egy “inverz vakfolt”-tal. Ebben az új rovatban fogunk olyan filmekkel foglalkozni, amelyeket nemhogy láttunk már, de szinte kívülről fújunk. Az adás első feléhez András biztosítja a témát, A filmválasztásaink apropóját az a #20MovieChallenge játék adta, amelyet Ron Howard rendező kezdeményezett 2018-ban a Twitteren. Mindketten elgondolkodtunk, milyen filmek voltak hatással ránk, mit láttunk rettentő sokszor. Megbeszéljük, Andrásnak mit jelentett a Szemtől szemben, hogyan ismerkedett meg Robert De Niróval és Al Pacinóval, és miért máig az egyik kedvenc rendezője Michael Mann. Szűk egy órában kitérünk a Szemtől szemben mesteri megvalósítására a szkripttől a hangeffektusokig, és az is kiderül, hogy jön a bankrablós bűnügyi filmhez Thomas Harris és A bárányok hallgatnak. A második órában Péter mutatja be régi kedvencét, A nyolcadik utas: a Halált. Eljutunk Lovecrafttól a Dűnén és a Métal Hurlant-on át a film keletkezéséig, majd megbeszéljük Ridley Scott rendezői erősségeit is. Hol helyezkedik el a negyven éves karrierrel rendelkező alkotó filmográfiájában az Alien? Mitől korszakalkotó ez a filmje? Mi olyan érdekes a xenomorphban? Miért borzasztó izgalmas Sigourney Weaver Ripley hadnagya?
Természetesen ebből nem csinálunk rendszert, jövő héten jövünk újabb bepótolnivalókkal. Figyeljétek a felületeinket a közösségi médiában, ahol hamarosan megosztjuk a teljes évadtematikát, illetve meghirdetjük a remake-játékot is!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 7 1 Inverz vakfolt - Heat - Szemtől szemben (1995) & Alien - A nyolcadik utas a halál (1979) 2:08:15
6×18 – 2018 toplista – extrák https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/2018-toplista-extrak/ Sun, 30 Dec 2018 23:22:29 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1558 <p>A 2018-as filmes toplista adásunkhoz rengeteg bónusz felvételt rögzítettünk, amelyeket ebben az epizódban meghallgathattok. Az év legjobb filmjeinek a megbeszélése után még időt szántunk néhány filmre, amelyek épp csak lecsúsztak a top 10-ről, valamint egyéb alkategóriákra, amelyeket az előző adás show notesában már ígértünk. Megbeszéljük, melyik magyar film tetszett a legjobban, továbbá melyik blockbusterért illetve melyik animációs […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/2018-toplista-extrak/">6×18 – 2018 toplista – extrák</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A 2018-as filmes toplista adásunkhoz rengeteg bónusz felvételt rögzítettünk, amelyeket ebben az epizódban meghallgathattok. Az év legjobb filmjeinek a megbeszélése után még időt szántunk néhány filmre, amelyek épp csak lecsúsztak a top 10-ről, Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 6 18 2018 filmes toplista - extrák bonus 25:13
6×18 – 2018 toplista – különkiadás https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/2018-toplista-kulonkiadas/ Thu, 27 Dec 2018 13:37:26 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1551 <p>Újabb évadot zár a Vakfolt podcast, és immár hagyományosan ismét toplistázzuk az idei évben megjelent mozifilmeket. András nem lustálkodta el az évet, még Karlovy Varyba és Bécsbe is elutazott idén, hogy mintát vételezzen az év végi top 10-éhez. Olyan filmek is fel fognak bukkanni az adásban, amelyeket csak egy-egy fesztiválon mutattak be, és jó esetben […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/2018-toplista-kulonkiadas/">6×18 – 2018 toplista – különkiadás</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Újabb évadot zár a Vakfolt podcast, és immár hagyományosan ismét toplistázzuk az idei évben megjelent mozifilmeket. András nem lustálkodta el az évet, még Karlovy Varyba és Bécsbe is elutazott idén, hogy mintát vételezzen az év végi top 10-éhez. A több mint kétórás adásban nemcsak a mi tíz-tíz kedvencünket ismerhetitek meg, hanem idei vendégeink is újra bejelentkeznek, hogy elmeséljék, melyik film nyűgözte le őket a legjobban az elmúlt évben. Hallhatjátok majd Rácz Viktória, Sajó Dávid, Wostry Ferenc, Nagy Szabolcs, Veres Szilárd, Mikó László azaz Cyclotronic, valamint Földi Gábor azaz Fega kedvenc filmjét is. Ezen kívül készültünk pár ínyencebb kérdéssel, hogy ne csak a tíz abszolút legjobbunkról beszéljünk – ezekért a témákért figyeljétek a felületeinket szerte a közösségi médiában, közzé fogjuk tenni a bónusz hanganyagokat a közelgő napokban.
Ezzel búcsúzunk az idei évtől, de egyetlen hetet sem hagyunk ki, január 2-án robog tovább a Vakfolt-vonat a hetedik évaddal!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (itt megtaláljátok majd mindkettőnk Top 10-es listáját is)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 2:24:23
6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (harmadik rész) https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018-harmadik-resz/ Fri, 21 Dec 2018 15:26:48 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1539 <p>Ma végére érünk a számtalan kérdésnek, amelyeket idén kaptunk tőletek. Az első adagot szerdán tettük közzé, a másodikat csütörtökön, ma pedig az utolsó adag, de nem kevésbé izgalmas kérdésen zúzunk végig. A végére olyan megválaszolnivalók maradtak, mint a kedvenc videójátékunk a kilencvenes évekből, milyen filmet forgatnánk és kikkel, ha mi bármennyi pénzünk lenne rá, és megpróbáljuk megoldani a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018-harmadik-resz/">6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (harmadik rész)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ma végére érünk a számtalan kérdésnek, amelyeket idén kaptunk tőletek. Az első adagot szerdán tettük közzé, a másodikat csütörtökön, ma pedig az utolsó adag, de nem kevésbé izgalmas kérdésen zúzunk végig. A végére olyan megválaszolnivalók maradtak, Ma végére érünk a számtalan kérdésnek, amelyeket idén kaptunk tőletek. Az első adagot szerdán tettük közzé, a másodikat csütörtökön, ma pedig az utolsó adag, de nem kevésbé izgalmas kérdésen zúzunk végig. A végére olyan megválaszolnivalók maradtak, mint a kedvenc videójátékunk a kilencvenes évekből, milyen filmet forgatnánk és kikkel, ha mi bármennyi pénzünk lenne rá, és megpróbáljuk megoldani a kritikai és a laikus filmnézés közti különbségeket is.
A mai kérdések:

Nagy Szabolcs kérdezi a Facebookunkon:

Sokak fejében él egy képzet, hogy van egyfajta laikus meg van kritikai/filmtwitter/bármilyen filmnézés, befogadás.

Ti erről mit gondoltok? Ha van ilyen, hogyan szűkülhet ez a szakadék?

Egyáltalán hogyan látjuk ma, hogyan nézünk ma filmeket szerintetek és hogyan lehetne ez jobb?


Veres Szilárd kérdezi a Facebookunkon:

Miért fantasztikus az Ace Ventura 2? Kérlek fejtsétek ki egyenként 2-3 percben bőven.
Szeretném, ha jutna idő a Creednek idén is!


Mr. Heisenberg kérdezi emailben:

Ha tetszőleges büdzsé állna rendelkezésetekre, milyen filmet csinálnátok meg producerként és kikkel? (a film ötlete a tiétek, a forgatókönyvírót, rendezőt, operatőrt, zeneszerzőt, színészeket ti választhatjátok)
Legfélelmetesebb filmélmény és konkrét jelenet?
Legmeghatóbb filmélmény és konkrét jelenet?
Milyen remake-eket néznétek meg szívesen és kikkel? (Dr. Strangelove nem ér 🙂
Mik voltak a meghatározó pc/konzol játékélményeitek a 90-es évekből?
Melyik játékból készítenétek filmet és kivel?


@sandorjuh kérdezi:

top5 podcast, ami érdekes lehet a Valfolt hallgatóknak


@nszelod kérdezi:

Az alábbi tíz rendeztőtől nevezzetek meg egy-egy kedvenc filmet:

Tarantino

Scorsese

Coen-fivérek

Chaplin

Woody Allen

Polanski

Kaurismaki

Wong Kar-wai

Milos Forman

Jim JarmuschLinkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 48:47
6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (második rész) https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018-masodik-resz/ Thu, 20 Dec 2018 16:16:25 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1536 <p>További kérdéseket válaszolunk meg, amelyeket az elmúlt két hét alatt kaptunk tőletek a közösségi médiában. Az első adagot szerdán tettük közzé, a mai etapban újabb szenzációs kérdésekre adunk banális válaszokat. Olyan fogós kérdésekkel küzdünk meg az adásban, kik az all-time kedvenc színészeink, melyik a kedvenc mozink, továbbá elmeséljük a legszörnyűbb mozis élményeinket, és rábízunk egy hollywoodi […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018-masodik-resz/">6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (második rész)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> További kérdéseket válaszolunk meg, amelyeket az elmúlt két hét alatt kaptunk tőletek a közösségi médiában. Az első adagot szerdán tettük közzé, a mai etapban újabb szenzációs kérdésekre adunk banális válaszokat. További kérdéseket válaszolunk meg, amelyeket az elmúlt két hét alatt kaptunk tőletek a közösségi médiában. Az első adagot szerdán tettük közzé, a mai etapban újabb szenzációs kérdésekre adunk banális válaszokat. Olyan fogós kérdésekkel küzdünk meg az adásban, kik az all-time kedvenc színészeink, melyik a kedvenc mozink, továbbá elmeséljük a legszörnyűbb mozis élményeinket, és rábízunk egy hollywoodi blockbustert egy-egy idegen nyelvű rendezőre, akire nem számítanátok.
A mai kérdések:

@_fega_ kérdezi:

Ha lenne lehetőségetek leülni egy asztalhoz a legelső podcast előtti Freevoval és Gainesszel, akkor mit tanácsolnátok nekik?


@duplavortex kérdezi:

Mi volt a legkellemesebb és legkellemetlenebb mozis élményetek?


@ZotoWitch kérdezi:

2018 leginkább fejberögzült/életre veletek maradó jelenete 1. filmekből 2. Sorozatokból


@nlaslow kérdezi:

Mikor lesz Infinite Jest film/ki fogja rendezni?


@lencsesbendi kérdezi:

Mi volt az elő film, amit moziban láttatok és emlékeztek rá?
Melyik a kedvenc mozitok? Ha van ilyen, akkor miért az?
Kedvenc magyar filmetek?
Kinek a hatására alakult ki a mozi/filmek iránti szeretetetek?(családtag,barát,ilyesmi…)?


@gaborrr44 kérdezi:

Kik az all-time kedvenc színészeitek/színésznőitek?
Kedvenc képregény filmetek?
Melyik szerintetek a legnagyobb Oscar mellőzés valaha?(színész és film kategóriában)
Kedvenc film soundtracketek ever?
Ha remake-elhetnétek 1 régebbi filmet, melyik lenne az és milyen mai színészekkel cserélnétek ki az eredeti film szereplőit,rendezőjét?
Ha eszetekbe jut pár név a mostani fiatal színészek közül, akik szerintetek a jövőben a legnagyobb karriert futhatják be, kik lennének ők?


@20legendd kérdezi:

Melyik nem angol anyanyelvű rendező kezébe adnál egy nagy költségvetésű hollywoodi filmet úgy, hogy az illető még nem csinált hazáján kívül mozit?
Milyen olyan rendező + színész párost néznétek meg egy produkcióban, akik eddig nem dolgoztak együtt?
Mikor lesz b filmes évad? 😀


@Frog_SB kérdezi:

Ki a legmenőbb indie rendező? És miért Antonio Campos?
Szerintetek van létjogosultsága az olyan – klasszikus műveket feldolgozó -filmeknek, mint például a Wuthering Heights Andrea Arnoldtól?


* @Kgkristof85 kérdezi:

* Mi volt olyan film számotokra ami annyira felkavart titeket hogy rövid időn belül (vagy soha többet) nem szeretnétek újranézni. Persze lehet más médium is (könyv, képregény, színházi darab).
* A másik kérdésem Freevo-hoz szólna néha szó esik a szerepjátékról, hol, mikor, milyen formában találkozott vele először.Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 52:50
6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (első rész) https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018/ Wed, 19 Dec 2018 19:27:23 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1530 <p>Az elmúlt két hét alatt a közösségi médiában gyűjtött kérdéseiteket válaszoljuk meg a mai adásban. Nagyon köszönjük a rengeteg briliáns kérdést, amellyel elhalmoztatok bennünket! Annyira sok ideig tartott, mire mindet megválaszoltuk, hogy nem is tudjuk egy hosszú adás formájában közzétenni a felvett anyagot. A mai felvonásban a kérdések első egyharmadára kerítünk sort, aztán a hét […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/kulonkiadas-levelezorovat-2018/">6×17 – Különkiadás: levelezőrovat (első rész)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az elmúlt két hét alatt a közösségi médiában gyűjtött kérdéseiteket válaszoljuk meg a mai adásban. Nagyon köszönjük a rengeteg briliáns kérdést, amellyel elhalmoztatok bennünket! Annyira sok ideig tartott, mire mindet megválaszoltuk, Az elmúlt két hét alatt a közösségi médiában gyűjtött kérdéseiteket válaszoljuk meg a mai adásban. Nagyon köszönjük a rengeteg briliáns kérdést, amellyel elhalmoztatok bennünket! Annyira sok ideig tartott, mire mindet megválaszoltuk, hogy nem is tudjuk egy hosszú adás formájában közzétenni a felvett anyagot. A mai felvonásban a kérdések első egyharmadára kerítünk sort, aztán a hét további részében érkezünk a hátralévő két blokkal. Ebbe a háromnegyed órába belefért pár fogas kérdés, amelyeken el kellett idéznünk egy darabig, de a legbolondabb kérdéseiteket sem sumákoltuk el, így például végre kiderül, mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? És maradjatok a végefőcím utáni bónusz jelenetig, meglepetés vendégszereplővel!
A mai kérdések:

@EpeirosKap kérdezi:

Kedvenc [film] és miért? Mit  jelent neked? Miért nézted meg annyiszor? Mit ad még ezek után is?
Kis személyes: egyedül néztek filmet inkább, vagy társaságban? Egyszerre nézitek meg, vagy részletekben? Közben csináltok más (pl. teregetés :D)? Popcornt, vagy más kaját burkoltok közben? Van műfaj, amit nem kedveltek? Külföldi filmekkel hogy álltok (francia, indiai, stb.)?


@Cyclotronic kérdezi:

Kinek mi volt eddig a legpozitívabb és legnegatívabb meglepetés, ami jócskán felül vagy alul múlta az előzetes elvárásaitokat?
Mikor lesz koreai hónap?
Hogyan nézne ki számotokra a tökéletes karácsonyi film?

(műfaj, sztori, rendező, casting)


@wostry kérdezi:

Ha hal lennél, milyen hal lennél?


@miklo_star kérdezi:

Láttál-e már falon pókot?


@zem_subs kérdezi:

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?


@cucuminator kérdezi:

Szerintetek mikor van egy remake-nek létjogosultsága? Kedvenc remake?
Szerintetek lehet-e a videojátot a legkomplexebb művészeti ágnak nevezni?
Van olyan filmes “érinthetelen nagyság”, akinél/aminél nem értitek a nagy felhajtást/egyenesen nézhetetlennek tartjátok?Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 46:21
6×16 – On the Waterfront https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/on-the-waterfront/ Wed, 12 Dec 2018 22:05:19 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1521 <p>Színészes évadunk záró adásában Marlon Brando ikonikus szerepével foglalkozunk. Az 1954-es On the Waterfront (A rakparton) című filmben nyújtott alakításáért életében először Oscarral jutalmazták Brandót. Mellette még hét kategóriában nyert a dokkmunkásokról szóló társadalmi dráma, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díját is. A rakparton újabb politikai témájú történet Elia Kazan rendezőtől, akinek az amerikai kommunista párttal és a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/12/on-the-waterfront/">6×16 – On the Waterfront</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Színészes évadunk záró adásában Marlon Brando ikonikus szerepével foglalkozunk. Az 1954-es On the Waterfront (A rakparton) című filmben nyújtott alakításáért életében először Oscarral jutalmazták Brandót. Mellette még hét kategóriában nyert a dokkmunká... A rakparton újabb politikai témájú történet Elia Kazan rendezőtől, akinek az amerikai kommunista párttal és a hatóságokkal folytatott viharos kapcsolata több filmjét is meghatározta. A vágy villamosa után vallomást tett a HUAC, vagyis az amerikai képviselőház kommunistaellenes bizottsága előtt, majd leforgatott két USA-barátabb filmet, köztük szintén Brandóval a Viva Zapatá!-t. Ezek után jött A rakparton, amely a szorosan összezárkózó maffia ellen vallomást tevő hétköznapi hősről szól. Marlon Brando játssza a bokszolóból lett kikötői rakodómunkást, aki egy személyben áll ki a szervezett bűnözés ellen. Mennyire feleltethető meg Elia Kazan (és a film írója, Budd Schulberg) élményeinek a történet? Milyen rendezői megoldásokat sikerül felfedeznünk immáron a harmadik Kazan-filmünkben? És mi újat tanulunk Brando színészetéről? Működik a film pátoszos befejezése? És hányszor sikerül Péternek Marlon Brandót hitelesen utánoznia?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:43:11
6×15 – A Streetcar Named Desire https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/streetcar-named-desire-marlon-brando/ Wed, 28 Nov 2018 17:03:25 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1514 <p>Színészes évadunk nem lenne teljes Marlon Brando nélkül, akinek a hatását máig is tetten lehet érni Hollywoodon. 1951-es szerepe az A Streetcar Named Desire (A vágy villamosa) című filmben akkora erővel robbant be, hogy egyszer s mindenkorra felforgatta az egész világ színészetről alkotott képét. Brando kiszámíthatatlan játéka még az olyan sokat látott színpadi színésztársait is […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/streetcar-named-desire-marlon-brando/">6×15 – A Streetcar Named Desire</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Színészes évadunk nem lenne teljes Marlon Brando nélkül, akinek a hatását máig is tetten lehet érni Hollywoodon. 1951-es szerepe az A Streetcar Named Desire (A vágy villamosa) című filmben akkora erővel robbant be, Brando kiszámíthatatlan játéka még az olyan sokat látott színpadi színésztársait is meg tudta lepni, mint Karl Maldent, hát még a klasszikus Old Hollywood éra nagy neveit, mint Vivien Leigh-t. Hogyan csapódik le ebben a filmben ez, az évad során többször megfigyelt disszonancia a két színészgeneráció között? Erősítik vagy zavarják egymást az ütköző alakítások? Nemcsak a filmbeli szereplőtársaival, hanem az Actors Studio-beli pályatársaival is összevetjük Brandót: mik a közös pontok az ő, James Dean és Montgomery Clift színésztechnikája között? Milyen fiatalabb színészekre volt a legnagyobb hatással az általa forradalmasított method acting? Beszélünk a fim alapjául szolgáló színdarabról is: hogy működik a vásznon Tennessee Williams virágnyelvezete? Kik a valódi főszereplői ennek a történetnek, és mennyire élhető át a konfliktusuk? Végezetül Elia Kazan rendezését is megpiszkáljuk, az Édentől Keletre című film után immár másodszor.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:28:14
6×14 – The Misfits https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/the-misfits-marilyn-monroe-clark-gable-film/ Wed, 21 Nov 2018 15:22:09 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1507 <p>Marilyn Monroe-tól a The Misfits (Kallódó emberek) című 1961-es filmjével búcsúzunk. A múlt héten a Gentlemen Prefer Blondes-ban látott, kirobbanó erejű alakítása után ezúttal egy melankolikus, introspektív szerepben látjuk, amely szinte baljóslatúan vetíti előre a színésznő korai halálát. A The Misfits olyan sztárokat vonultat fel, mint Clark Gable (Elfújta a szél), Montgomery Clift (Most és […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/the-misfits-marilyn-monroe-clark-gable-film/">6×14 – The Misfits</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Marilyn Monroe-tól a The Misfits (Kallódó emberek) című 1961-es filmjével búcsúzunk. A múlt héten a Gentlemen Prefer Blondes-ban látott, kirobbanó erejű alakítása után ezúttal egy melankolikus, introspektív szerepben látjuk, A The Misfits olyan sztárokat vonultat fel, mint Clark Gable (Elfújta a szél), Montgomery Clift (Most és mindörökké), Eli Wallach (Babuci, A hét mesterlövész, később pedig a Jó, a rossz és a csúf), valamint Thelma Ritter (Beszéljünk Éváról!), a rendezője pedig a sikert sikerre halmozó John Huston. Mégis hatalmasat bukott a maga idejében, és kritikailag is csupán az utókor értékelte fel. Mi lehetett a szomorkás történet meg nem értettségének az oka? Mennyire lehetett szokatlan a kor nézőjének Marilyn Monroe-t komolyabb szerepben látni? Sikerült a sztárnak megbirkóznia a szereppel, amelyet akkori férje, Arthur Miller (Salemi boszorkányok, Az ügynök halála) írt a számára? A többi főszereplőt is értékeljük aszerint, mennyire szerethetően ragadták meg a kallódó karaktereiket, és mennyire lehet különválasztani az alakításaikat magánéleti tragédiáiktól.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:30:59
6×13 – Gentlemen Prefer Blondes – vendégünk Rácz Viktória https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/gentlemen-prefer-blondes/ Wed, 14 Nov 2018 16:30:33 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1500 <p>Marilyn Monroe ikonikus szerepeivel ismerkedünk meg a most következő blokkunkban. Elsőként Gentlemen Prefer Blondes (Szőkék előnyben) című filmjére esett a választásunk, az adáshoz pedig vendéget is hívtunk, aki nem más, mint Rácz Viktória, az IGN munkatársa. Az 1953-as Howard Hawks film egy csapásra sztárt csinált a platinaszőke üdvöskéből, de muszáj megnéznünk, milyen út vezetett idáig. A […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/gentlemen-prefer-blondes/">6×13 – Gentlemen Prefer Blondes – vendégünk Rácz Viktória</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Marilyn Monroe ikonikus szerepeivel ismerkedünk meg a most következő blokkunkban. Elsőként Gentlemen Prefer Blondes (Szőkék előnyben) című filmjére esett a választásunk, az adáshoz pedig vendéget is hívtunk, aki nem más, mint Rácz Viktória, Az 1953-as Howard Hawks film egy csapásra sztárt csinált a platinaszőke üdvöskéből, de muszáj megnéznünk, milyen út vezetett idáig. A tragikusan fiatalon elhunyt Marilyn Monroe életét rengeteg nyomasztó élmény terhelte, amelyektől nem lehet eltekinteni, ha a munkásságáról akarunk beszélni. Persze a film alapjául szolgáló, 1920-as évekbeli történetet is felidézzük: hogyan lett befolyásos forgatókönyvíróvá a Gentlemen Prefer Blondes szerzőnője a kibontakozó Hollywood patriarchális rendszerében? Mi az, ami még ma is forradalminak számít ebben a két női főszereplős történetben? Apropó, női főszereplők, egymással versengve fejtegetjük, Jane Russell vagy Marilyn Monroe vett-e le bennünket jobban a lábunkról, és megpróbáljuk kitalálni, mi a párosuk titka, és miért nehéz hozzájuk foghatót találni a mai filmekben.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Viktória a Twitteren: @viktoria_racz
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:07:32
6×12 – Chinatown https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/chinatown/ Wed, 07 Nov 2018 16:09:44 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1494 <p>Jack Nicholson-blokkunkban ezúttal óriási hiányosságunkat pótoljuk be, a témánk ugyanis a Chinatown (Kínai negyed) 1974-ből. Minden idők egyik legjobb forgatókönyvéből Roman Polanski rendezett film noirt. Mint a film noir irtózatos tudású szakértői, azonnal nekiveselkedünk, hogy megvizsgáljuk, melyik karakter melyik archetípusnak feleltethető meg. Faye Dunaway karaktere femme fatale? Jack Nicholson karaktere antihős? Mennyire dekonstruálja a műfajt […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/11/chinatown/">6×12 – Chinatown</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Jack Nicholson-blokkunkban ezúttal óriási hiányosságunkat pótoljuk be, a témánk ugyanis a Chinatown (Kínai negyed) 1974-ből. Minden idők egyik legjobb forgatókönyvéből Roman Polanski rendezett film noirt. Mint a film noir irtózatos tudású szakértői, Jack Nicholson-blokkunkban ezúttal óriási hiányosságunkat pótoljuk be, a témánk ugyanis a Chinatown (Kínai negyed) 1974-ből. Minden idők egyik legjobb forgatókönyvéből Roman Polanski rendezett film noirt.
Mint a film noir irtózatos tudású szakértői, azonnal nekiveselkedünk, hogy megvizsgáljuk, melyik karakter melyik archetípusnak feleltethető meg. Faye Dunaway karaktere femme fatale? Jack Nicholson karaktere antihős? Mennyire dekonstruálja a műfajt Robert Towne forgatókönyve? A nyomozás cselekményszála a vízművekkel csak elsőre hangzik rém unalmasnak, vagy rejteget izgalmas áthallásokat? Mi a jelentősége a híres utolsó mondatnak? Az is kiderül, mivel vesz le bennünket a lábunkról Jack Nicholson, mivel hozza ránk a frászt John Huston, és mivel ejti rabul a figyelmünket Roman Polanski kamerakezelése.
Linkek

* Todd VanDerWerff hivatkozott cikke a Voxon
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 1:20:08
6×11 – Five Easy Pieces https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/five-easy-pieces/ Wed, 31 Oct 2018 16:54:50 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1491 <p>Jack Nicholson! A 81 éves színészlegenda a most következő blokkunk főszereplője, amelyet a Five Easy Pieces (Öt könnyű darab) című 1970-es filmmel nyitunk meg. A kaján vigyorú nőcsábász 80-as, 90-es évekbeli szerepein nőttünk fel, ezért úgy döntöttünk, visszatekintünk a karrierje kezdetére. Bár Nicholson a 60-as évektől kezdve dolgozott, mégis a Five Easy Pieces főszerepe hozta […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/five-easy-pieces/">6×11 – Five Easy Pieces</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Jack Nicholson! A 81 éves színészlegenda a most következő blokkunk főszereplője, amelyet a Five Easy Pieces (Öt könnyű darab) című 1970-es filmmel nyitunk meg. A kaján vigyorú nőcsábász 80-as, 90-es évekbeli szerepein nőttünk fel, Gyerekkorunk Jokerjéről és kamaszkorunk Jack Torrence-éről lévén szó, azzal kezdjük az adást, hogy melyikünknek mennyit jelent Jack, és melyik szerepében volt számunkra a legkedvesebb. Végigtekintünk az ötven évet felölelő karrierjén, hogy aztán elmélyedjünk ebben az ifjúkori szerepében. Azonnal sikerül párhuzamokat felfedeznünk a blokkunk másik sztárcsináló filmjével, a James Dean nevével fémjelzett Rebel Without a Cause-zal. De Nicholsonnak mi oka van haragban lenni a világgal? Mi fűti a dühét ebben a filmben, és egyébként is, hogyan dühös állandóan ez a Jack? Arról is beszélünk, hogy Bob Rafelson filmje micsoda fordulópont részese Hollywood történelmében, és milyen politikai légkör kellett ahhoz, hogy zajos sikert arasson a korában. Az adásból az is kiderül, valójában ki volt a kedvenc színésze ebben a filmben Andrásnak.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 1:13:29
6×10 – From Here to Eternity https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/from-here-to-eternity/ Wed, 24 Oct 2018 12:22:39 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1485 <p>Deborah Kerr filmográfiájával foglalkozó rövidke blokkunkat a From Here to Eternity (Most és mindörökké) című 1953-as filmmel zárjuk. Fred Zinneman háborús drámájában a főbb szerepeket Burt Lancaster, Montgomery Clift és Frank Sinatra játszották Kerr mellett. Mit tudunk meg Deborah Kerr-ról az egyik legjelentősebb amerikai filmszerepében? Bár szerepe nem a legfontosabb a filmben, de hozzá kötődik […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/from-here-to-eternity/">6×10 – From Here to Eternity</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Deborah Kerr filmográfiájával foglalkozó rövidke blokkunkat a From Here to Eternity (Most és mindörökké) című 1953-as filmmel zárjuk. Fred Zinneman háborús drámájában a főbb szerepeket Burt Lancaster, Montgomery Clift és Frank Sinatra játszották Kerr m... Deborah Kerr filmográfiájával foglalkozó rövidke blokkunkat a From Here to Eternity (Most és mindörökké) című 1953-as filmmel zárjuk. Fred Zinneman háborús drámájában a főbb szerepeket Burt Lancaster, Montgomery Clift és Frank Sinatra játszották Kerr mellett.
Mit tudunk meg Deborah Kerr-ról az egyik legjelentősebb amerikai filmszerepében? Bár szerepe nem a legfontosabb a filmben, de hozzá kötődik a film leghírhedtebb jelenete, amelynek a korszak botrányosan erotikus képkockáit köszönhetjük. Ennek kapcsán elmerengünk azon, hogy milyen megvizsgálni a filmtörténelem híres nagyjeleneteit kontextusukban, de szóba kerülnek a hadsereg áldásával járó kompromisszumok is. A férfi főszereplőkön is muszáj elidőznünk: James Dean filmjeivel egy időben járunk, és azokhoz hasonlóan itt is egymásnak feszül két generáció, két színiiskola, a Burt Lancaster által képviselt Old Hollywood és az Actors Studio fénylő csillaga, a method színész Montgomery Clift. Nemcsak a felállásuk hasonló, mint a nemrég tárgyalt Giant két főszereplőjéé, de a kettejüket övező legendák is legalább olyan izgalmasak, mint a Rock Hudson és James Dean körüli sztorik. De melyikük ejtette inkább rabul a szívünket, Lancaster vagy Clift?
Linkek

* Jack Palance fekvőtámaszos Oscar-beszéde, amelyről az adás végén beszélünk
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:36:17
6×09 – Black Narcissus – vendégünk Wostry Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/black-narcissus-wostry-ferenc/ Wed, 17 Oct 2018 12:04:45 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1475 <p>Mai adásunkban újabb színészlegendával ismerkedünk meg. Ő Deborah Kerr, akit hosszas karrierje során hat alkalommal jelöltek Oscar-díjra, többek közt az Anna és a sziámi király és az Ég tudja, Mr. Allison című filmek főszerepéért. Első alkalommal egy olyan filmjével foglalkozunk, amely nemcsak az ő főszerepe miatt keltette fel az érdeklődésünket, hanem a rendezőpáros neve miatt is: Michael […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/black-narcissus-wostry-ferenc/">6×09 – Black Narcissus – vendégünk Wostry Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Mai adásunkban újabb színészlegendával ismerkedünk meg. Ő Deborah Kerr, akit hosszas karrierje során hat alkalommal jelöltek Oscar-díjra, többek közt az Anna és a sziámi király és az Ég tudja, Mr. Allison című filmek főszerepéért. A magyar származású Pressburgerrel és kollégájával korábban már találkoztunk az A Matter of Life and Death című filmjük kapcsán, és azóta foglalkoztatott bennünket a Black Narcissus, amely nemzetközi elismerést hozott Deborah Kerr számára. Visszatérő vendégünk, Wostry Ferenc régi kedvence a rendezőpáros, ezért meghívtuk őt, hogy beszélgessünk az apácákról szóló, meglepően erotikus filmről. Jó választás volt-e Kerr életművéből ez a film, ha a színészetével akarunk megismerkedni? És mit tudunk meg Powellről és Pressburgerről, immár, hogy a második filmjüket látjuk? Szexista-e a film, vagy inkább rasszista? És honnan jönnek ezek a furcsa zajok a podcastfelvétel alatt, amitől a műsorvezetők megtébolyodnak?
Linkek

* Ne felejtsétek el kitölteni a 2018-as magyar podcasthallgatói felmérést, ha még nem tettétek meg!
* Zene: Joe Henderson
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Wostry Ferenc a Twitteren: @wostry
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:02:40
6×08 – Giant https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/giant/ Wed, 10 Oct 2018 14:42:14 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1469 <p>James Dean utolsó alakítását néztük meg a héten. A Giant (Óriás) című háromórás texasi cowboyeposzt halála napjáig forgatta, az 1956-os bemutatót és az azt követő posztumusz Oscar-jelölést tragikus autóbalesete miatt nem érte meg. A filmben mellékszerepben bukkan fel ugyan, de a karaktere fiatalkorától idős éveiig végigkíséri a két főhős, Rock Hudson és Elizabeth Taylor életét. A […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/giant/">6×08 – Giant</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> James Dean utolsó alakítását néztük meg a héten. A Giant (Óriás) című háromórás texasi cowboyeposzt halála napjáig forgatta, az 1956-os bemutatót és az azt követő posztumusz Oscar-jelölést tragikus autóbalesete miatt nem érte meg. James Dean utolsó alakítását néztük meg a héten. A Giant (Óriás) című háromórás texasi cowboyeposzt halála napjáig forgatta, az 1956-os bemutatót és az azt követő posztumusz Oscar-jelölést tragikus autóbalesete miatt nem érte meg. A filmben mellékszerepben bukkan fel ugyan, de a karaktere fiatalkorától idős éveiig végigkíséri a két főhős, Rock Hudson és Elizabeth Taylor életét.
A három színész évtizedeket felölelő alakításánál talán csak a film körüli botrányok és máig kibontakozó pletykák érdekesebbek. Hogyan szaladt ki George Stevens (Shane) rendező kezéből a gyeplő annyira, hogy a film költségvetése megsokszorozódott, és az utómunkálatok több mint egy évig tartottak? Hogyan viszonyul a rendezői stílusa a két korábbi Dean-filmhez, a Rebel Without a Cause-hoz és az East of Edenhez? Hogyan tematizálja az Óriás a rasszizmust és a nemi szerepek konfliktusrendszerét? Megbeszéljük, használt-e, vagy ártott a filmnek Rock Hudson és James Dean személyes ellentéte, átfutjuk Elizabeth Taylor eseménydús karrierjét és életútját. És persze James Dean szörnyen korai halálán is lamentálunk. Ezzel a filmmel reméljük, végérvényesen megtaláljuk a választ arra a kérdésre, amelyet már az előző két adásban is feszegettünk: mi minden járult hozzá ahhoz, hogy James Dean a popkultúra kultikus alakjává vált.
Linkek

* Ne felejtsétek el kitölteni a 2018-as magyar podcasthallgatói felmérést, ha még nem tettétek meg!
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:46:01
6×07 – Vakfolt vészrész – BlacKkKlansman https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/blackkklansman/ Sun, 07 Oct 2018 14:09:51 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1462 <p>Legújabb különkiadásunkban Spike Lee rendezőhöz térünk vissza, akinek korábban különálló blokkot szenteltünk. Legújabb, BlacKkKlansman című filmjét (magyarul Csuklyások) most is játsszák a mozik, és annyira tetszett nekünk, hogy ezt el akartuk mesélni a hallgatóinknak is. A film története valós eseményeket dolgoz fel, amelyben a hetvenes években egy Colorado Spring-i fekete bőrű rendőr telefonon összehaverkodott a Ku Klux Klan […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/blackkklansman/">6×07 – Vakfolt vészrész – BlacKkKlansman</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Legújabb különkiadásunkban Spike Lee rendezőhöz térünk vissza, akinek korábban különálló blokkot szenteltünk. Legújabb, BlacKkKlansman című filmjét (magyarul Csuklyások) most is játsszák a mozik, és annyira tetszett nekünk, Legújabb különkiadásunkban Spike Lee rendezőhöz térünk vissza, akinek korábban különálló blokkot szenteltünk. Legújabb, BlacKkKlansman című filmjét (magyarul Csuklyások) most is játsszák a mozik, és annyira tetszett nekünk, hogy ezt el akartuk mesélni a hallgatóinknak is.
A film története valós eseményeket dolgoz fel, amelyben a hetvenes években egy Colorado Spring-i fekete bőrű rendőr telefonon összehaverkodott a Ku Klux Klan tagjaival, és egy fehér bőrű nyomozó kollégája segítségével be is épült közéjük. Az adásban beszélünk Denzel Washington kisfiának, John David Washingtonnak a menőségéről, Adam Driver komikusi tehetségéről, valamint természetesen Spike Lee rendezői erősségeiről: jól tud-e állni egy filmnek az egyértelmű politikai állásfoglalás? Működnek-e a direkt áthallások a jelenkorra? Mik a vitatható eltérések a valós eseményektől a jelentősen dramatizált cselekményben, és mennyire elfogadhatóak ezek?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 41:44
6×06 – Rebel Without a Cause https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/rebel-without-cause/ Wed, 03 Oct 2018 15:29:49 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1460 <p>Mai második adásunkban James Dean legismertebb, sztárcsináló filmjéről hallgatthattok bennünket. A Rebel Without a Cause (Haragban a világgal) 1955-ös premierjét már nem érhette meg a színész, de alakítását a lázadó tinédzser szerepében a közönség mindmáig kitartó rajongásával hálálta meg. Nicholas Ray filmje lényegében nemcsak James Dean mítoszát alkotta meg, hanem műfajteremtő alkotás is. A tinédzserekről […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/rebel-without-cause/">6×06 – Rebel Without a Cause</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Mai második adásunkban James Dean legismertebb, sztárcsináló filmjéről hallgatthattok bennünket. A Rebel Without a Cause (Haragban a világgal) 1955-ös premierjét már nem érhette meg a színész, de alakítását a lázadó tinédzser szerepében a közönség mind... Mai második adásunkban James Dean legismertebb, sztárcsináló filmjéről hallgatthattok bennünket. A Rebel Without a Cause (Haragban a világgal) 1955-ös premierjét már nem érhette meg a színész, de alakítását a lázadó tinédzser szerepében a közönség mindmáig kitartó rajongásával hálálta meg.
Nicholas Ray filmje lényegében nemcsak James Dean mítoszát alkotta meg, hanem műfajteremtő alkotás is. A tinédzserekről szóló coming-of-age drámák egyik prototípusa ez a film, és azonnal fel is fedeztünk benne olyan stílusjegyeket, amiket még a nem olyan régen tárgyalt Fucking Amalban is előszeretettel hasznosítanak újra a mai filmesek. Persze nincs jó tinédzserfilm jó barátok és első szerelmek nélkül, így mind a három főszereplő színészi stílusát alaposan szemügyre vesszük, és elcsámcsogunk a forgatás körüli korabeli pletykákon is. Nicholas Ray rendezése sem kerüli el a figyelmünket, de kinek áll jobban a kameradöntögetés, neki, vagy Elia Kazannek? Az idestova hatvanhárom éves sztorit sem kíméljük: működik-e a huszonnégy óra alatt lezajló felnövéstörténet? Ma is érvényes a dramaturgiája? És James Dean tényleg akkora jelentőségű színész, mint amekkora a legendája? Sorra vesszük, kiket ihletett meg Johnny Depptől Tommy Wiseau-ig, és tetten érjük James Franco összes francóizmusát is.
Linkek

* Ne felejtsétek el kitölteni a 2018-as magyar podcasthallgatói felmérést, ha még nem tettétek meg!
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:11:56
6×05 – East of Eden https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/east-eden/ Wed, 03 Oct 2018 10:32:46 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1454 <p>Színészes évadunk folytatásában James Dean a témánk. A popkulturális ikon 1955-56 között három filmben szerepelt, és azonnal generációja egyik legfontosabb sztárjává vált. Ám egyedül a legelső mozifilmje, az East of Eden (Édentől keletre) premierjét érte meg; még 1955-ben életét vesztette autóbalesetben. John Steinbeck monumentális családregényéből nem más, mint az Actors Studio atyja, Elia Kazan forgatott filmet. Kazan […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/10/east-eden/">6×05 – East of Eden</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Színészes évadunk folytatásában James Dean a témánk. A popkulturális ikon 1955-56 között három filmben szerepelt, és azonnal generációja egyik legfontosabb sztárjává vált. Ám egyedül a legelső mozifilmje, az East of Eden (Édentől keletre) premierjét ér... Színészes évadunk folytatásában James Dean a témánk. A popkulturális ikon 1955-56 között három filmben szerepelt, és azonnal generációja egyik legfontosabb sztárjává vált. Ám egyedül a legelső mozifilmje, az East of Eden (Édentől keletre) premierjét érte meg; még 1955-ben életét vesztette autóbalesetben.
John Steinbeck monumentális családregényéből nem más, mint az Actors Studio atyja, Elia Kazan forgatott filmet. Kazan néhány évvel korábban katapultálta a sztárságba Marlon Brandót a Vágy villamosa, a Viva Zapata! és a Rakparton című filmekkel (ezek közül kettővel nemsokára foglalkozunk a Vakfolt podcastban is), most megnézzük, hogyan bánt a szárnyait bontogató, Brandónál lényegesen zárkózottabb, ifjú James Deannel. Miért okozott meglepetést a színész az elvárásainkhoz képest? Maníros-e, vagy naturalista a method actingje? Sikerül-e megfejteni a Steinbeck-adaptáció finoman kendőzött bibliai utalásait? Az adás során kielemezzük a különböző színészi stílusok ütközését, és vitába szállunk azon, hányszor jó megdönteni egy film alatt a kamerát.
Továbbá egy jó hírünk van a hallgatók számára: bár két-két adást jelentettünk be a színészekkel, akikkel az évadban foglalkozunk, de nem tudtunk ellenállni, és megnéztük James Dean teljes filmográfiáját. Ezért ma még egy Vakfolt podcasttal jelentkezünk, és jövő héten hallhatjátok a James Deanről szóló harmadik adásunkat.
Linkek

* Ne felejtsétek el kitölteni a 2018-as magyar podcasthallgatói felmérést, ha még nem tettétek meg!
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:05:30
6×04 – Opening Night https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/opening-night/ Wed, 26 Sep 2018 15:51:09 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1446 <p>Gena Rowlands-ről szóló blokkunk második, egyben záró epizódjában az Opening Night (magyarul Premier) című 1977-es film a témánk. John Cassavetes filmrendező a sztárságot, az alkotói folyamattal kapcsolatos konfliktusokat a színház világán keresztül mutatja be, saját feleségét pedig a címbeli nyitó este darabjának főszereplőjévé teszi meg. Az előző adásban is beszéltünk Cassavetes indie-filmekre gyakorolt hatásáról, itt […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/opening-night/">6×04 – Opening Night</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Gena Rowlands-ről szóló blokkunk második, egyben záró epizódjában az Opening Night (magyarul Premier) című 1977-es film a témánk. John Cassavetes filmrendező a sztárságot, az alkotói folyamattal kapcsolatos konfliktusokat a színház világán keresztül mu... Gena Rowlands-ről szóló blokkunk második, egyben záró epizódjában az Opening Night (magyarul Premier) című 1977-es film a témánk. John Cassavetes filmrendező a sztárságot, az alkotói folyamattal kapcsolatos konfliktusokat a színház világán keresztül mutatja be, saját feleségét pedig a címbeli nyitó este darabjának főszereplőjévé teszi meg.
Az előző adásban is beszéltünk Cassavetes indie-filmekre gyakorolt hatásáról, itt sem maradhatnak el az összehasonlítások más rendezők filmjeivel, akik a saját alkotói válságukat, a filmvilággal kapcsolatos személyes tapasztalataikat egy színházi fellépés körüli hercehurcába csatornázzák át. Cassavetes rendezői kézjegyein a mindketten próbálunk fogást találni, de talán csak abban tudunk megegyezni, hogy nem tudunk megegyezni: mikor mennyire kezeli tudatosan a kameráját, és mikor használja ki a szerencsés véletlenek erejét? Gena Rowlands színészi teljesítményének a méltatásakor nem maradhat ki az sem, mennyire más karaktert formál meg itt, mint az A Woman Under the Influence című film főszerepében. András újfent egy elvont teóriával kacérkodik a film szubjektív nézőpontját illetően, Péter pedig alig bírja véka alá rejteni, hogy megint jobban odavolt Gena Rowlands jelenetpartneréért, mint magáért Rowlandsért.
Linkek

* A 2018-as magyar podcasthallgatói felmérés
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter clean 1:36:48
6×03 – A Woman Under the Influence https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/a-woman-under-the-influence/ Wed, 19 Sep 2018 10:58:58 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1434 <p>Színészes évadunk folytatásában a széles nagyközönség előtt méltatlanul kevéssé ismert Gena Rowlands alakításairól beszélünk. John Cassavetes színész-rendező és felesége a független filmkészítés első fecskéi voltak a 70-es években, nagyrészt saját pénzből olyan monumentális, két és fél órás, de introspektív darabokat alkottak, mint a heti témánk, az A Woman Under the Influence, magyarul Egy hatás alatt […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/a-woman-under-the-influence/">6×03 – A Woman Under the Influence</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Színészes évadunk folytatásában a széles nagyközönség előtt méltatlanul kevéssé ismert Gena Rowlands alakításairól beszélünk. John Cassavetes színész-rendező és felesége a független filmkészítés első fecskéi voltak a 70-es években, Színészes évadunk folytatásában a széles nagyközönség előtt méltatlanul kevéssé ismert Gena Rowlands alakításairól beszélünk. John Cassavetes színész-rendező és felesége a független filmkészítés első fecskéi voltak a 70-es években, nagyrészt saját pénzből olyan monumentális, két és fél órás, de introspektív darabokat alkottak, mint a heti témánk, az A Woman Under the Influence, magyarul Egy hatás alatt álló nő (1974). A lélektani dráma hatása mindmáig érezhető az indie filmeken, az átütő erejéből pedig fikarcnyit sem veszített az eltelt negyvennégy év alatt.
Adásunkban megtárgyaljuk, miért tartják szakmai és kritikai körökben is örök érvényűnek Gena Rowlands színészi játékát ebben a filmben, és együtt hüledezünk a korai indie rendezés szokatlan módszerein. Mennyire tudatos rendező Cassavetes, és mennyire befolyásolta vajon a körülmények kényszerítő ereje? Beszélünk a Columbótól meredeken eltérő erejű alakítást nyújtó Peter Falkról is, és versenyt űzünk abból, melyikünk ismert rá jobban a saját szüleire a Rowlands-Falk páros által játszott házas felekben. Ki az, aki a legjózanabb ebben a filmben? Kit lehet hibáztatni a toxikus családi környezet kialakulásáért? Végezetül mozikvízünkben az 1974-es év legjobb színésznői alakításait és legjobb eredeti forgatókönyveit nézzük végig.
Linkek

* A 2018-as magyar podcasthallgatói felmérés
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:31:17
6×02 – My Left Foot https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/my-left-foot/ Wed, 12 Sep 2018 18:00:16 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1419 <p>Nem sokat teketóriázunk ma, az évadnyitó után pár órával máris hallgathatjátok a következő epizódunkat: Daniel Day-Lewis első Oscar-díjas szerepét néztük meg, amelyben a cp-s festő és írót, Christy Brownt játszotta el az önéletrajzi könyvének a feldolgozásában. A My Left Foot (A bal lábam) Jim Sheridan első rendezése, egyben első közös munkája Day-Lewisszal, akivel az egy évtizedes együttműködésük további olyan […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/my-left-foot/">6×02 – My Left Foot</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Nem sokat teketóriázunk ma, az évadnyitó után pár órával máris hallgathatjátok a következő epizódunkat: Daniel Day-Lewis első Oscar-díjas szerepét néztük meg, amelyben a cp-s festő és írót, Christy Brownt játszotta el az önéletrajzi könyvének a feldolg... Nem sokat teketóriázunk ma, az évadnyitó után pár órával máris hallgathatjátok a következő epizódunkat: Daniel Day-Lewis első Oscar-díjas szerepét néztük meg, amelyben a cp-s festő és írót, Christy Brownt játszotta el az önéletrajzi könyvének a feldolgozásában. A My Left Foot (A bal lábam) Jim Sheridan első rendezése, egyben első közös munkája Day-Lewisszal, akivel az egy évtizedes együttműködésük további olyan elismert alkotásokat gyümölcsözött, mint A bunyós és az Apám nevében.
Az előző filmünkben még csak egy mellékszerepet tett emlékezetessé, ezúttal már Daniel Day-Lewisé a rivaldafény. Be is vetett minden lehetséges módszert, hogy a mozgássérült Christy Brownt élethűen megformálja a nagyvásznon: beszélünk a method actingről, és igyekszünk belelátni DDL fejébe, hogy megértsük a szerepválasztásait és a visszavonulását. Az életrajzi film műfaját is kielemezzük, ha már olyan keveset foglalkozunk velük a podcastban. Sikerül Jim Sheridannek elkerülnie a zsáner legnagyobb buktatóit? Hogy viszonyul a film más zsenik életének a feldolgozásához, mint a Mindenség elmélete vagy A számolás joga? Az adás végén a My Left Foot díjesőjéről és annak árnyoldaláról is beszélünk, majd ezúttal Péternek kell megmérettetnie, hogy sikerül-e András kvízkérdéseiből kitalálni, kik indultak a színészi kategóriákban a My Left Foot szereplői ellen az 1986-os Oscar-gálán.
Linkek

* A 2018-as magyar podcasthallgatói felmérés
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:28:00
6×01 – A Room with a View https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/a-room-with-a-view/ Wed, 12 Sep 2018 09:49:04 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1418 <p>Visszatért a Vakfolt podcast, immáron a hatodik évadba csapunk bele. A 2018-as év hátralevő részére új műsortematikát találtunk ki: ezúttal nem rendezők és nem is világtájak megismerésével foglalkozunk, hanem a legnagyobb színészlegendák alakításait csodáljuk meg. Évadunk nyitányában Daniel Day-Lewis két filmjét tekintettük meg, és a továbbiakban további híres brit és hollywoodi színművészek két-két szerepét dolgozzuk majd […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/09/a-room-with-a-view/">6×01 – A Room with a View</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Visszatért a Vakfolt podcast, immáron a hatodik évadba csapunk bele. A 2018-as év hátralevő részére új műsortematikát találtunk ki: ezúttal nem rendezők és nem is világtájak megismerésével foglalkozunk, hanem a legnagyobb színészlegendák alakításait cs... Visszatért a Vakfolt podcast, immáron a hatodik évadba csapunk bele. A 2018-as év hátralevő részére új műsortematikát találtunk ki: ezúttal nem rendezők és nem is világtájak megismerésével foglalkozunk, hanem a legnagyobb színészlegendák alakításait csodáljuk meg. Évadunk nyitányában Daniel Day-Lewis két filmjét tekintettük meg, és a továbbiakban további híres brit és hollywoodi színművészek két-két szerepét dolgozzuk majd fel. DDL az idén vonult vissza a szakmától, miután a Phantom Thread (Fantomszál) című filmje tiszteletköreit lejárta, így nem is volt kérdés, hogy a munkássága előtt emeljük meg kalapunkat elsőként az új szezonban. Az évadnyitót az Ivory-Merchant produkciónak, A Room with a View-nak (Szoba kilátással) szenteljük, amely nemcsak Day-Lewis egyik első jelentősebb szerepe 1985-ből, hanem egyben Helena Bonham Carter főszereplői debütálása is.
A brit filmkészítés üdvöskéi mellett azért a mindig megbízható karakterszínészek sokasága is felbukkan a filmben, illetve a minden szerepében feledhetetlen Maggie Smith és Judi Dench is együtt láthatóak a képernyőn. Mi mégis inkább a férfi szereplőket mustráljuk végig, már csak azért is, mert az Edward-korabeli kosztümös történet Helena Bonham Carter ideális férjjelöltjének a megtalálásáról szól. Ki a jobb parti, Daniel Day-Lewis sznob arisztokratája, vagy Julian Sands búsképű lovagja? A film jelentős része a firenzei nyárban játszódik, így nem maradhatnak el az összehasonlítások a Call Me By Your Name-mel sem: mindkét történet James Ivory nevéhez fűződik (a Szoba kilátással az ő rendezése, a Szólíts a neveden pedig a forgatókönyve alapján készült), mindkét film az olasz temperamentumot állítja szembe az angolszász társadalmi elvárások nyomásával. Végezetül a humort sem felejthetjük el, és elmélázunk azon, miért látjuk oly keveset komikus szerepben a mély beleéléséről ismert Daniel Day-Lewist.
Linkek

* A 2018-as magyar podcasthallgatói felmérés
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:26:50
Vakfolt versus 2×06 extrák https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-2x06-extrak/ Thu, 30 Aug 2018 12:58:01 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1413 <p>A Vakfolt versus 2. évadában először és utoljára visszatérnek a kivágott jelenetek! Ezúttal adás előtti bemelegítés gyanánt színészről színészre vándorolunk vendégünkkel, Cyclóval. Megtippeljük, fog-e valaha Oscart nyerni Nicolas Cage, majd mérlegre tesszük Jon Hamm komikusi és Steve Carell drámai karrierjét. Szóba kerül az idén novemberben a magyar mozikba kerülő új Millennium-film, a könyvsorozat negyedik kötetének […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-2x06-extrak/">Vakfolt versus 2×06 extrák</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Vakfolt versus 2. évadában először és utoljára visszatérnek a kivágott jelenetek! Ezúttal adás előtti bemelegítés gyanánt színészről színészre vándorolunk vendégünkkel, Cyclóval. Megtippeljük, fog-e valaha Oscart nyerni Nicolas Cage, A Vakfolt versus 2. évadában először és utoljára visszatérnek a kivágott jelenetek! Ezúttal adás előtti bemelegítés gyanánt színészről színészre vándorolunk vendégünkkel, Cyclóval. Megtippeljük, fog-e valaha Oscart nyerni Nicolas Cage, majd mérlegre tesszük Jon Hamm komikusi és Steve Carell drámai karrierjét. Szóba kerül az idén novemberben a magyar mozikba kerülő új Millennium-film, a könyvsorozat negyedik kötetének adaptációja (The Girl in the Spider’s Web, magyar címén: Ami nem öl meg; ennek már nem Stieg Larsson volt a szerzője), gyorsan végigbogarásszuk a film IMDb-adatlapját, és az előzetes alapján ítéletet mondunk Claire Foy várható alakításáról.
Stílszerű is, hogy színészes extrával búcsúzunk, a Vakfolt podcast szeptemberben induló 6. évadát ugyanis színészközpontú blokkokból fogjuk felépíteni. A menetrendről hamarosan lehull a lepel, addig is egy CLUE: elsőként egy tavaly visszavonult Oscar-díjas színészóriással fogunk foglalkozni, akinek egy filmjét egyszer már érintettük a podcastban.
]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 9:25
Vakfolt versus 2×06 – A tetovált lány – vendégünk Cyclo https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-tetovalt-lany-vendegunk-cyclotronic/ Wed, 29 Aug 2018 11:25:09 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1401 <p>A Vakfolt versus második évadjának fináléjában a svéd Män som hatar kvinnor (A tetovált lány, 2009) és a The Girl with the Dragon Tattoo (A tetovált lány, 2011) verseng, hogy kiderüljön, melyikük a jobban sikerült adaptációja Stieg Larsson eredeti regényének. Vendégünk a megrögzött Rooney Mara- és tetováltlány-rajongó Cyclotronic. Eldönti-e a két tetováltlányos film az örök vitát, hogy […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-tetovalt-lany-vendegunk-cyclotronic/">Vakfolt versus 2×06 – A tetovált lány – vendégünk Cyclo</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Vakfolt versus második évadjának fináléjában a svéd Män som hatar kvinnor (A tetovált lány, 2009) és a The Girl with the Dragon Tattoo (A tetovált lány, 2011) verseng, hogy kiderüljön, melyikük a jobban sikerült adaptációja Stieg Larsson eredeti regé... Eldönti-e a két tetováltlányos film az örök vitát, hogy mi értelme újra leforgatni valamit, amit egyszer már elkészítettek? Miért nyúlt vajon a témához pont David Fincher? Fincher nevét nem kell bemutatni egy filmrajongónak sem, de labdába tud rúgni mellette a svéd változatot jegyző Niels Arden Oplev? És mi a helyzet a két Lisbeth Salanderrel? Noomi Rapace vagy Rooney Mara autentikusabb a szerepben? Megnézzük, mennyire máshogyan közelítik meg a karaktert, melyikük hajstílusa és ruhaviselete az izgalmasabb, és megvitatjuk, el lehet-e vonatkoztatni James Bondtól, ha Daniel Craigről van szó. Értetlenkedünk egy sort az akcentusokon, de csak miután rosszul ejtünk ki szinte minden északi nevet, nem kerüljük ki a nemi erőszak ábrázolásának problémakörét sem, és végül “telik az a rohadt idő” jeligére zárjuk box office játékkal az adást, és egyben a Versus második évadát.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Cyclo a Twitteren: @CyClotroniC_
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:37:00
Vakfolt versus 2×05 – Abre los ojos vs. Vanilla Sky – vendégünk Varga Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-abre-los-ojos-vs-vanilla-sky/ Wed, 15 Aug 2018 15:25:08 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1398 <p>Remake-megmérettetésünk e heti epizódjában a spanyol Abre los ojos (Nyisd ki a szemed, 1997) és a Vanilla Sky (Vanília égbolt, 2001) esik egymásnak. Az álmokkal, rejtélyekkel és fordulatokkal átszőtt romantikus történetet eredetileg Alejandro Amenabar készítette el, az amerikai remake-et pedig Tom Cruise főszereplésével Cameron Crowe forgatta le. A filmekről a Filmklub podcast házigazdája, Varga Ferenc beszélget velünk. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-abre-los-ojos-vs-vanilla-sky/">Vakfolt versus 2×05 – Abre los ojos vs. Vanilla Sky – vendégünk Varga Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Remake-megmérettetésünk e heti epizódjában a spanyol Abre los ojos (Nyisd ki a szemed, 1997) és a Vanilla Sky (Vanília égbolt, 2001) esik egymásnak. Az álmokkal, rejtélyekkel és fordulatokkal átszőtt romantikus történetet eredetileg Alejandro Amenabar ... Igyekszünk a spanyol eredetiről is kimerítően beszélni, de nehezen kerüljük el, hogy ne a nyolcvanas-kilencvenes évek aranykezű író-rendezőjének az első kritikai pofáraesésével töltsük ki az adás nagy részét. Szemlézzük Cameron Crowe karrierjét, amely a Vanilla Sky-ig vezetett, akárcsak Tom Cruise szerepválasztásai és a nyilvánosság előtti szerepe közti párhuzamok sem kerülhetik el a figyelmünket. Azért a két film összehasonlítására is szánunk időt: jót tesz a fifikás történetnek Crowe elbűvölően egyedi hangvétele és a karakterépítése? Hogyan alakítja saját képére Tom Cruise a karaktert, akit eredetileg Eduardo Noriega formált meg? Ki a jobb szerető, Penelope Cruz vagy Penelope Cruz? És persze ott vannak a maszkok: ki viselte jobban? Cruise vagy Noriega? Esetleg vérfagyasztóan kacagó harmadikként egy főgonosz az év legsikeresebb horrorjából?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Feri a Twitteren: @filmklub
* A Filmklub podcast a Mixcloudon
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 2:05:42
Vakfolt versus 2×04 – Yojimbo vs. A Fistful of Dollars vs. Last Man Standing – vendégünk Wostry Ferenc https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-yojimbo-vs-a-fistful-of-dollars-vs-last-man-standing/ Wed, 01 Aug 2018 10:00:42 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1390 <p>A Vakfolt versus remake-ekkel foglalkozó évadjában ezúttal nem két, hanem három filmet eresztünk egymásnak, sőt, ezúttal a közös történetük alapjául szolgáló regényt is érintjük. A ponyvaregényes cselekményt, melyben a név nélküli hős egy törvényen kívüli városban játssza ki egymás ellen a rivális bandákat, először Dashiel Hammett álmodta meg a Red Harvest (Véres aratás) című könyvében. Ez […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/08/vakfolt-versus-yojimbo-vs-a-fistful-of-dollars-vs-last-man-standing/">Vakfolt versus 2×04 – Yojimbo vs. A Fistful of Dollars vs. Last Man Standing – vendégünk Wostry Ferenc</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Vakfolt versus remake-ekkel foglalkozó évadjában ezúttal nem két, hanem három filmet eresztünk egymásnak, sőt, ezúttal a közös történetük alapjául szolgáló regényt is érintjük. A ponyvaregényes cselekményt, Hogyan egyszerűsítette le Hammet elképesztően komplikált cselekményét Kuroszava? Mi történik Hammett világválság-ideji nihilizmusával a humanista Kuroszava kezei közt? Melyik rendezőnek van a legjobb érzéke a humorhoz? Melyik filmre jellemző a melodráma, mennyire befogadható ez a fajta történetmesélés a naturalizmushoz szokott néző számára? A háromból két filmhez is egy éven belül készült folytatás, de melyikről jut Andrásnak eszébe a Rocky II?
Miután a mindig pedáns Péter kiejtéseket korrigál, megnézzük, mit kell tudni a spaghettiwestern kialakulásáról. Hogyan viszonyul Sergio Leone műfajteremtől Dollár-trilógiája a John Ford nevével fémjelzett kortárs amerikai westernhez? A minimális költségvetésből brillírozó Leone leleményességén csodálkozunk, és elkerülhetetlenül rangsort állítunk a Dollár-trilógia darabjai közt is, hogy még két filmmel bonyolítsuk a képletet.
Végezetül a Last Man Standinggel vonalat húzunk a John Woo Hard Boiled-ja és a hard-boiled krimi műfaja között, és a hollywoodi filmeseknek a kilencvenes évek hongkongi akciófilmjei iránti rajongását elemezzük ki. Mivel a filmre kár túl sok szót fecsérelni, ezért inkább Bruce Willis megmagyarázhatatlan szerepválasztásait nézzük végig, és Walter Hill egyenetlen rendezői pályafutásán is lamentálunk egy sort.
Az adás végén az 1996-os Last Man Standing kapcsán játszunk box office game-et, vajon Feri vagy András talál ki többet a kilencvenes évek közepének elfeledett, kétséges sikerű filmjei közül, amelyek Bruce Willisszel versengtek annak idején?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Feri a Twitteren: @wostry
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 2:03:29
Vakfolt versus 2×03 – Berlin felett az ég vs. City of Angels https://vakfoltpodcast.hu/2018/07/vakfolt-versus-2x03-berlin-felett-az-eg-vs-city-of-angels/ Wed, 11 Jul 2018 09:15:26 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1381 <p>Az e heti dupla filmünk ismét szorosan kapcsolódik a Vakfolt podcast európai évadjához, ugyanis visszatérünk a Párizs, Texas rendezőjéhez, Wim Wendershez. Wenders az amerikai kiruccanása utáni következő játékfilmje minden bizonnyal a legmeghatározóbb alkotása, pedig már a Párizs, Texasért is elolvadt a szívünk. Na de a Berlin felett az ég is hasonló hatást gyakorolt ránk? És mi […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/07/vakfolt-versus-2x03-berlin-felett-az-eg-vs-city-of-angels/">Vakfolt versus 2×03 – Berlin felett az ég vs. City of Angels</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az e heti dupla filmünk ismét szorosan kapcsolódik a Vakfolt podcast európai évadjához, ugyanis visszatérünk a Párizs, Texas rendezőjéhez, Wim Wendershez. Wenders az amerikai kiruccanása utáni következő játékfilmje minden bizonnyal a legmeghatározóbb a... Párizs, Texas rendezőjéhez, Wim Wendershez. Wenders az amerikai kiruccanása utáni következő játékfilmje minden bizonnyal a legmeghatározóbb alkotása, pedig már a Párizs, Texasért is elolvadt a szívünk. Na de a Berlin felett az ég is hasonló hatást gyakorolt ránk? És mi a helyzet a tíz évvel későbbi amerikai remake-jével, a City of Angels-szel, vagyis az Angyalok városával?
Kezdetnek mindkét film mellett felsorolunk néhány hasraütésszerűen kiválasztott pozitívumot, de aztána mélyére ásunk a Berlin felett az ég ars poeticájának és világábrázolásának. Peter Handke költői szövegkönyve, vagy Wim Wenders bravúros kamerakezelése teszi igazán izgalmassá a német produkciót? Mi mindenről mesél ez a film, és mi a szerepe mindebben az angyaloknak? A Berlinről felfestett történelmi tablótól az emberi lélek legsötétebb mélységéig próbálunk utat törni magunknak a film rétegeiben, hogy aztán kijöjjünk a másik végén, és lubickoljunk egyet az Angyalok városa üdítően áramvonalasított történetvezetésében. Miért szapulták a kritikusok a maga idejében az 1998-as romantikus filmet? Működik-e Nicolas Cage és Meg Ryan alkímiája? Mérlegeljük az amerikai produkció merész változtatásait Wenders eredeti elgondolásán, hogy ismét tanulságokat vonjunk le a remake-műfaj mikéntjeiről. Azért szót ejtünk arról is, hogy a két mozifilm hány legendás televíziós zsarut vonultat fel szokatlanabbnál szokatlanabb szerepekben.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:29:23
Vakfolt versus 2×02 – Spoorloos vs. The Vanishing https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/vakfolt-versus-2x02-spoorloos-vs-vanishing/ Wed, 27 Jun 2018 16:17:10 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1375 <p>Emlékeztek, mikor év elején Michael Haneke osztrák gyártású Funny Gameséről beszéltünk, és a saját maga által elkészített amerikai remake-ről? Most is egy ilyen párossal van dolgunk, ugyanis az 1988-as Spoorloos (magyarul Nyomtalanul) című thrillert a holland rendező, George Sluizer 1993-ban önremake-elte az amerikai közönség számára The Vanishing (magyarul a változatosság kedvéért Nyom nélkül) címmel. A feldolgozás […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/vakfolt-versus-2x02-spoorloos-vs-vanishing/">Vakfolt versus 2×02 – Spoorloos vs. The Vanishing</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Emlékeztek, mikor év elején Michael Haneke osztrák gyártású Funny Gameséről beszéltünk, és a saját maga által elkészített amerikai remake-ről? Most is egy ilyen párossal van dolgunk, ugyanis az 1988-as Spoorloos (magyarul Nyomtalanul) című thrillert a ... A megmérettetésben összecsap Jeff Bridges és Bernard-Pierre Donnadieu szociopata gyilkosa, de csak egyikük kerülhet ki győztesként. Ki nyer, a beszívott hippitől a Marvel-iparmágnásig mindent eljátszani képes Bridges, vagy az éppen a jellegtelen fizimiskája miatt bekasztingolt Donnadieu? Vannak-e előnyei a közönségbarátabb történetvezetésnek? Többet nyer, vagy többet veszít az amerikai film azáltal, hogy főszereplővé emel egy olyan karaktert, akit az eredeti csak eldobható biodíszletként kezelt? Az amerikai remake-ek állatorvosi lovaként kezeljük a The Vanishinget, hogy felmérjük, hogy is működik, mikor egy európai sikerfilmből még szélesebb közönségnek szóló változatot készítenek, és az is kiderül, sikerül-e megtanulni az adás végére a holland-francia film színészneveinek kiejtését. Vagyis… biztos, hogy kiderül?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:20:52
Vakfolt versus 2×01 – Dangerous Liaisons vs. Valmont https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/vakfolt-versus-2x01-dangerous-liaisons-vs-valmont/ Wed, 13 Jun 2018 21:54:08 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1370 <p>A Vakfolt podcast nyári szünetében visszatér második évadával spinoff műsorunk, amely a Vakfolt versus címet kapta. Kéthetenként, hat epizódon keresztül eresztünk egymásnak két-két olyan filmet, amelyek egyazon történetet dolgozzák fel: az egyik egy hollywoodi remake, a másik az Amerikán kívüli eredeti. Az évadnyitó adásban egy 18. századi francia regény két feldolgozását, a Valmontot és a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/vakfolt-versus-2x01-dangerous-liaisons-vs-valmont/">Vakfolt versus 2×01 – Dangerous Liaisons vs. Valmont</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Vakfolt podcast nyári szünetében visszatér második évadával spinoff műsorunk, amely a Vakfolt versus címet kapta. Kéthetenként, hat epizódon keresztül eresztünk egymásnak két-két olyan filmet, amelyek egyazon történetet dolgozzák fel: az egyik egy ho... A Vakfolt podcast nyári szünetében visszatér második évadával spinoff műsorunk, amely a Vakfolt versus címet kapta. Kéthetenként, hat epizódon keresztül eresztünk egymásnak két-két olyan filmet, amelyek egyazon történetet dolgozzák fel: az egyik egy hollywoodi remake, a másik az Amerikán kívüli eredeti.
Az évadnyitó adásban egy 18. századi francia regény két feldolgozását, a Valmontot és a Dangerous Liaisonst (Veszedelmes viszonyok) beszéljük ki, amelyek akár a Vakfolt versus előző évadának ikerfilmes tematikájába is beleillettek volna. Melyik film tér el jobban az írott alapanyagtól, és hasznára váltak-e a módosítások? Hogyan futott versenyt a nézők kegyeiért Miloš Forman és Stephen Frears? Ki az emlékezetesebb hódító: a sármos és rokonszenves Colin Firth vagy a vámpírkisugárzását levetni képtelen John Malkovich? Adásunkban megvitatjuk, el lehet-e vonatkoztatni attól, melyik filmet látja először az ember, a karakterekkel együtt belebonyolódunk a szövevényes cselekménybe, és egymásnak eresztünk két színészistennőt, Glenn Close-t és Annette Beninget. Végezetül közkívánatra – vagyis mert mi így akartuk – visszatér a box office játékunk is!
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt versus a Letterboxdon
* Vakfolt versus az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:39:28
5×27 – A megalkuvó https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/bertolucci-megalkuvo/ Wed, 06 Jun 2018 14:00:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1354 <p>Olasz filmes blokkunkat, és vele együtt a Vakfolt podcast ötödik évadját Bernardo Bertolucci egyik legelismertebb filmjével, A megalkuvóval búcsúztatjuk. Visszatérünk a világháború idejére, ám ezúttal nem az olasz átlagemberek megpróbáltatásaival foglalkozunk, mint a Biciklitolvajokban, hanem a fasiszta pártot a hallgatásukkal támogató tömegekkel, akiket Bertolucci von kérdőre a történetével. Az európai évadunk zárásaképpen számot vetünk: hogyan birkóztunk meg […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/bertolucci-megalkuvo/">5×27 – A megalkuvó</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Olasz filmes blokkunkat, és vele együtt a Vakfolt podcast ötödik évadját Bernardo Bertolucci egyik legelismertebb filmjével, A megalkuvóval búcsúztatjuk. Visszatérünk a világháború idejére, ám ezúttal nem az olasz átlagemberek megpróbáltatásaival fogla... Az európai évadunk zárásaképpen számot vetünk: hogyan birkóztunk meg a nagybetűs, jelentős filmek tömkelegével, amelyet feldolgoztunk? A kárunkra vált, hogy ennyi komplex darabot kellett darabjaira szednünk, vagy épp, hogy segített a kontextus a megértésükben? A megalkuvó kapcsán természetesen Bernardo Bertolucci irigylésre méltó – és ellentmondásoktól sem mentes – életművét is sorra vesszük, hogy kevéske merítésünk ellenére is messzemenő következtetéseket tudjunk levonni a rendezői stílusjegyeivel kapcsolatban, ahogy azt illik. Aztán, mintha nem lennénk megelégedve a címszerepet játszó Jean-Lois Trintignant alakításával, van bátorságunk újracastingolni a filmet amerikai szereposztással, csak hogy a képzeletbeli remake prizmáján keresztül is jobban megértsük a főszereplők karaktereit. Nem marad szó nélkül a film rengeteget méltatott fényképezése, hiszen Vittorio Storaro egyik legfontosabb operatőri munkájáról beszélünk.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:08:54
5×26 – Vakfolt vészrész – Solo: A Star Wars Story https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/veszresz-solo-star-wars-story/ Sun, 03 Jun 2018 11:00:28 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1343 <p>Újabb különkiadással jelentkezünk, ezúttal hogy a Solo: A Star Wars Story című filmről beszéljünk. A gátlástalan spoilerezés előtt az első 18 percben beszélünk az általános benyomásainkról, hogy mennyire éreztük szükségesnek ezt a filmet, illetve eltűnődünk, mi okozhatta, hogy egyelőre úgy tűnik, nem lesz hatalmas siker a mozipénztáraknál. Összehasonlítjuk kicsit a The Last Jedi című nyolcadik résszel, és […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/06/veszresz-solo-star-wars-story/">5×26 – Vakfolt vészrész – Solo: A Star Wars Story</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Újabb különkiadással jelentkezünk, ezúttal hogy a Solo: A Star Wars Story című filmről beszéljünk. A gátlástalan spoilerezés előtt az első 18 percben beszélünk az általános benyomásainkról, hogy mennyire éreztük szükségesnek ezt a filmet, Újabb különkiadással jelentkezünk, ezúttal hogy a Solo: A Star Wars Story című filmről beszéljünk. A gátlástalan spoilerezés előtt az első 18 percben beszélünk az általános benyomásainkról, hogy mennyire éreztük szükségesnek ezt a filmet, illetve eltűnődünk, mi okozhatta, hogy egyelőre úgy tűnik, nem lesz hatalmas siker a mozipénztáraknál. Összehasonlítjuk kicsit a The Last Jedi című nyolcadik résszel, és megvitatjuk, van-e értelme közismert karakterről egy nem túl merész spinoffal előrukkolni ahelyett, hogy valami teljesen újat csinálnának a Lucasfilmnél.
A spoilerekbe belemenve már mélyebben kivesézzük a különböző karaktereket. Megbeszéljük, bejött-e Han Solo úgy, hogy nem Harrison Ford játssza, és hangot adunk Woody Harrelson iránti imádatunknak. Emilia Clarke Qi’rája, Phoebe Waller-Bridge L3-je és Thandie Newton Valje kapcsán azt is megnézzük, elég teret nyújtott-e a Kasdanék-féle forgatókönyv a női szereplőknek. De vajon milyen álmai valósultak meg Péternek a Solo-filmmel? Most komolyan jobbak az előzményfilmek az új produkcióknál? És mennyire megyünk át totál nördökbe? Minden kiderül, aminek ki kell derülnie, és az is, aminek nem – talán még a vezetékneveink eredetéről is fellebben a fátyol.
Linkek

* L-A-N-D-O
* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:06:54
5×25 – 8 és ½ (Nyolc és fél) https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/fellini-nyolc-es-fel/ Wed, 30 May 2018 16:45:42 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1338 <p>A Biciklitolvajok szikár neorealizmusa után merész váltással Federico Fellini 1963-as mesterművének, a szürreális 8 és ½ című filmnek ugrottunk neki. Fellini nyolc és feledik alkotása a saját kétségeiről, alkotói válságáról és a nőkkel való viszonyáról szól, de olyan filmnyelvi leleményességgel, hogy képtelenség ellenállni neki. Az évad során sokat beszélgettünk már róla, de most is érvényes a […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/fellini-nyolc-es-fel/">5×25 – 8 és ½ (Nyolc és fél)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> A Biciklitolvajok szikár neorealizmusa után merész váltással Federico Fellini 1963-as mesterművének, a szürreális 8 és ½ című filmnek ugrottunk neki. Fellini nyolc és feledik alkotása a saját kétségeiről, alkotói válságáról és a nőkkel való viszonyáról... Az évad során sokat beszélgettünk már róla, de most is érvényes a kérdés: érdemes csupán egy-egy filmre betekinteni ilyen hatalmas hagyatékkal büszkélkedő rendezők filmográfiájába, mint Federico Fellini? Lehetséges teljes egészében befogadni és megérteni a 8 és ½-et, ha az ember nincs tisztában az alkotó korábbi műveivel? Megkapargatjuk a túlbuzgó történet felszínét, hogy megértsük, mennyi mindenről akar beszélni Fellini. A Marcello Mastroianni által játszott főszereplőt is élve felboncoljuk, hogy feltárjuk benne a film rendezőjét saját magát, az összes komplexusával együtt. És természetesen nem tudjuk elkerülni, hogy az elmúlt tíz-húsz év összes olyan szerzői filmjével összemérjük, amelyek az alkotással küszködő filmesről szólnak, Charlie Kaufman műveitől kezdve Alejandro González Iñárritu és Darren Aronofsky közelmúltbeli dobásaiig.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:04:29
5×24 – Biciklitolvajok https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/biciklitolvajok/ Sun, 27 May 2018 14:17:53 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1332 <p>Megkésve bár, de törve nem, az ötödik évadunk utolsó blokkjával jelentkezünk, amelyben olasz rendezők alkotásaival foglalkozunk három évtizedet felölelve. Elsőként az olasz neorealizmus csúcsműve, az 1948-as Biciklitolvajok kerül terítékre Vittorio de Sica rendezésében. Múlt heti adásunk témájához hasonlóan ismét egy sokat szenvedő főhőst kísérhetünk végig a kálváriáján, ezért megint futunk egy kört azzal, hogyan lehet […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/biciklitolvajok/">5×24 – Biciklitolvajok</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Megkésve bár, de törve nem, az ötödik évadunk utolsó blokkjával jelentkezünk, amelyben olasz rendezők alkotásaival foglalkozunk három évtizedet felölelve. Elsőként az olasz neorealizmus csúcsműve, az 1948-as Biciklitolvajok kerül terítékre Vittorio de ... Megkésve bár, de törve nem, az ötödik évadunk utolsó blokkjával jelentkezünk, amelyben olasz rendezők alkotásaival foglalkozunk három évtizedet felölelve. Elsőként az olasz neorealizmus csúcsműve, az 1948-as Biciklitolvajok kerül terítékre Vittorio de Sica rendezésében.
Múlt heti adásunk témájához hasonlóan ismét egy sokat szenvedő főhőst kísérhetünk végig a kálváriáján, ezért megint futunk egy kört azzal, hogyan lehet elkerülni a nyomorpornót. Milyen filmes és történelmi okok vezettek a neorealista irányzat kialakulásához, és hogyan hatott későbbi alkotókra? Milyen érzelmeket tud kiváltani belőlünk hetven év távlatából de Sica klasszikusa? És vajon mikor találhatták fel a pizzát? Az adás során kivesézzük az amatőr szereplők használatát, megkeressük a kedvenc rendezői megoldásainkat a látszólag egyszerű vonalvezetésű történetben, és elkezdjük összegezni a maratoni hosszúságú európai évadunk általános tanulságait is.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:06:25
5×23 – Sem fedél, sem törvény https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/sem-fedel-sem-torveny/ Wed, 16 May 2018 17:47:57 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1317 <p>Az Arcélek, útszélek Oscar-jelölése miatt idén újra a figyelem középpontjába kerülő Agnès Varda 1985-ös filmjével, a Sem fedél, sem törvény (Vagabond) című alkotással foglalkozunk a héten. A csavargó, magányos nő életéről szóló humanista történet már bőven túlvan a francia új hullámon, de az új hullámon belül is különutas rendezőként induló Varda itt is meg tudja mutatni az […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/sem-fedel-sem-torveny/">5×23 – Sem fedél, sem törvény</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Az Arcélek, útszélek Oscar-jelölése miatt idén újra a figyelem középpontjába kerülő Agnès Varda 1985-ös filmjével, a Sem fedél, sem törvény (Vagabond) című alkotással foglalkozunk a héten. A csavargó, magányos nő életéről szóló humanista történet már b... A csavargó, magányos nő életéről szóló humanista történet már bőven túlvan a francia új hullámon, de az új hullámon belül is különutas rendezőként induló Varda itt is meg tudja mutatni az eredeti képi megoldásait. Miben különbözik a Dél-Franciaországban játszódó road movie a műfaj klasszikus példáitól? Meg lehet-e úszni a nyomasztást, ha az első jelenetekben meghal a főhős? Imponáló-e a minden kötöttségre fittyet hányó szabadságvágy, vagy túlzottan romantikus? András felkészültségének köszönhetően össze tudjuk hasonlítani a filmet Varda egy korábbi darabjával, a Cléo 5-től 7-iggel is, így rögtön képet kapunk a rendezői sokoldalúságáról is. A végén kiderül a lényeg is: megjött a kedvünk a blokk után jobban elmélyedni a francia filmművészetben?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 53:25
5×22 – Kifulladásig https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/kifulladasig/ Wed, 09 May 2018 15:49:25 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1310 <p>Francia filmekkel foglakozó blokkunknak elkerülhetetlen része a francia új hullám, így hát rögtön a legismertebb darabjának, a Kifulladásig című 1960-as Jean-Luc Godard filmnek futottunk neki. Mit érdemes elmondani egy olyan filmről, amelyről már mindent elmondtak? Megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat erről a filmtörténeti mérföldkőről, amely úgy dekonstruálta az azt megelőző filmművészeti berögződéseket, hogy egyúttal meg […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/kifulladasig/">5×22 – Kifulladásig</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Francia filmekkel foglakozó blokkunknak elkerülhetetlen része a francia új hullám, így hát rögtön a legismertebb darabjának, a Kifulladásig című 1960-as Jean-Luc Godard filmnek futottunk neki. Mit érdemes elmondani egy olyan filmről, Mit érdemes elmondani egy olyan filmről, amelyről már mindent elmondtak? Megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat erről a filmtörténeti mérföldkőről, amely úgy dekonstruálta az azt megelőző filmművészeti berögződéseket, hogy egyúttal meg is mutatta az utat a következő generációnak. Godard filmje géppuskagolyó-záporként sorozza ránk a filmnyelvi újításokat, de a forradalmi megoldások nem fárasztóak a mai kor nézőjének? Jean-Paul Belmondo öntelt főhőse leveszi a lábáról, vagy az agyára megy a nézőnek? Mitől emlékeztet a Kifulladásig egy divatbemutatóra? És hogyan fricskázza a gengszterfilmeket a Kifulladásig?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 59:27
5×21 – Hulot úr nyaral https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/hulot-ur-nyaral/ Wed, 02 May 2018 16:28:31 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1302 <p>Megkezdjük a francia filmekkel foglalkozó blokkunkat az évad utolsó előtti hajrájában. A méltán híres francia filmművészet legfontosabb mérföldköve minden bizonnyal az ötvenes évek végére datálható francia új hullám, ám mielőtt belevágnánk abba, még megismerkedünk egy klasszikus vígjátékkal 1953-ból, az Hulot úr nyaral című filmmel. Hulot úr olyan figurája a komédiának Franciaországban, mint Charlie Chaplin vagy […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/hulot-ur-nyaral/">5×21 – Hulot úr nyaral</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Megkezdjük a francia filmekkel foglalkozó blokkunkat az évad utolsó előtti hajrájában. A méltán híres francia filmművészet legfontosabb mérföldköve minden bizonnyal az ötvenes évek végére datálható francia új hullám, ám mielőtt belevágnánk abba, Hulot úr olyan figurája a komédiának Franciaországban, mint Charlie Chaplin vagy Buster Keaton Amerikában, illetve Mr. Bean Angliában. Elkerülhetetlen, hogy össze is vessük Jacques Tati író-rendező-főszereplő figuráját ezekkel az alakokkal, akiket már volt szerencsénk jobban ismerni korábbról. Megnézzük Tati életművét is, amelyben egy sor további Hulot úr-film is helyet foglal, ennek kapcsán pedig elgondolkozunk, vajon működhet-e a vígjáték, ha nagyratörő és monumentális. Próbáljuk azonosítani azokat a stílusjegyeket, karakterjegyeket, amelyek Hulot urat és Tati humorát egyedivé teszik, kezdve a hangok használatától az eszement testtartásokon át a kérlelhetetlen pontossággal kivitelezett Rube Goldberg-i gegekig. Végezetül elsiratjuk a nem dialógusokra épülő, a kamerára és a fizikára egyaránt hagyatkozó vígjátékokat, és megpróbáljuk megfejteni, fellelhetőek-e manapság szellemi örökösei Jacques Tatinak és komikustársainak.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

 
]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 51:00
5×20 – Vakfolt vészrész – Avengers: Infinity War https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/veszresz-avengers-infinity-war/ Wed, 02 May 2018 13:00:24 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1299 <p>Nemsokára érkezik a már megígért epizódunk az európai évadból, de különkiadást szentelünk a Marvel legújabb gigantikus blockbusterének, az Avengers: Inifnity War-nak, vagyis magyarul a Bosszúállók: Végtelen háború című filmnek.  András nem szerette különösebben a filmet, de Péter hiperlelkes, úgyhogy az előző két vészrész, a The Last Jedi utáni tanácstalanságunk és a Black Panther utáni eufóriánk után […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/05/veszresz-avengers-infinity-war/">5×20 – Vakfolt vészrész – Avengers: Infinity War</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Nemsokára érkezik a már megígért epizódunk az európai évadból, de különkiadást szentelünk a Marvel legújabb gigantikus blockbusterének, az Avengers: Inifnity War-nak, vagyis magyarul a Bosszúállók: Végtelen háború című filmnek. Természetesen spoileres az adás, az első pillanattól kezdve belerobogunk a cselekmény értelmezésébe, és próbálunk egyetértésre jutni a film hibái és erősségei felett. Nem is írunk semmi élményrontót a show notesban, beszéljen magáért az adás.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter yes 1:18:05
5×19 – Funny Games (1997) https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/funny-games/ Wed, 25 Apr 2018 11:32:05 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1289 <p>Ha már untátok a rengeteg vendéget és különkiadást, eljött a ti időtök, ugyanis végre befejezzük a hónap elején megkezdett német nyelvű rendezőkkel foglalkozó blokkunkat. A nyakatekert megfogalmazás abból ered,  hogy az e heti film rendezője az osztrák Michael Haneke. A német-osztrák stábbal leforgatott 1997-es Funny Games mellett szót ejtünk a 2007-es amerikai remake-ről is, amelyet Haneke […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/funny-games/">5×19 – Funny Games (1997)</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ha már untátok a rengeteg vendéget és különkiadást, eljött a ti időtök, ugyanis végre befejezzük a hónap elején megkezdett német nyelvű rendezőkkel foglalkozó blokkunkat. A nyakatekert megfogalmazás abból ered, Ha már untátok a rengeteg vendéget és különkiadást, eljött a ti időtök, ugyanis végre befejezzük a hónap elején megkezdett német nyelvű rendezőkkel foglalkozó blokkunkat. A nyakatekert megfogalmazás abból ered,  hogy az e heti film rendezője az osztrák Michael Haneke. A német-osztrák stábbal leforgatott 1997-es Funny Games mellett szót ejtünk a 2007-es amerikai remake-ről is, amelyet Haneke képkockáról képkockára készített el Naomi Watts, Tim Roth és Michael Pitt főszereplésével.
Németajkú rendezőknél eddig valahogy mindig előkerült, hogy milyen képet alkotnak Amerikáról, ezúttal Hanekénél ennél is mélyebbre megyünk, és a Hollyoodból eredő szórakozató média hatásával, illetve erőszakábrázolásával foglalkozunk. Jogos a kritika, amellyel az erőszak bagatellizálásáról beszél, vagy csak Haneke képmutatásáról tanúskodik a Funny Games? Mi van akkor, ha egy film szembemegy a rendezője szándékával? Miért jó nézni egy család másfél órás szenvedését? Alaposan megvitatjuk, hogyan ütközik a távolságtartó kamerakezelés a nyers színészi játékkal, hogy hatásvadász-e Haneke hatásvadászat elleni manifesztója, és meddig mehet el a rendező a műfaji eszközök használatával, ha egyszer épp a műfajt pellengérezi ki.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:02:05
5×18 – Titanic filmfesztivál 2018 – vendégünk Vörös Eszter és Szabó Dominik https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/titanic-filmfesztival-2018/ Wed, 18 Apr 2018 10:50:58 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1281 <p>Ebből a német filmes blokkból már úgysem lesz semmi összefüggő, ezért újra megszakítjuk, ezúttal azért, hogy a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról beszéljünk. Most már hagyománynak lehet nevezni, hogy Andrással elmegyünk néhány vetítésre, hogy aztán a podcastban kibeszéljük a látottakat, de ezúttal segítségünkre volt két nagyszerű vendégünk az Ekultura.hu csapatából, Vörös Eszter és Szabó Dominik. Adásunkból […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/titanic-filmfesztival-2018/">5×18 – Titanic filmfesztivál 2018 – vendégünk Vörös Eszter és Szabó Dominik</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ebből a német filmes blokkból már úgysem lesz semmi összefüggő, ezért újra megszakítjuk, ezúttal azért, hogy a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról beszéljünk. Most már hagyománynak lehet nevezni, hogy Andrással elmegyünk néhány vetítésre, 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról beszéljünk. Most már hagyománynak lehet nevezni, hogy Andrással elmegyünk néhány vetítésre, hogy aztán a podcastban kibeszéljük a látottakat, de ezúttal segítségünkre volt két nagyszerű vendégünk az Ekultura.hu csapatából, Vörös Eszter és Szabó Dominik.
Adásunkból megtudhatjátok, milyen, amikor valaki komolyan veszi ezt a podcast dolgot: Eszter és Dominik összesen huszonegy filmet és kisfilmet láttak a fesztiválon, míg mi jó, ha ötöt-hatot. A maratoni mozizást lezárva másnap már jöttek is hozzánk, hogy meséljenek, milyen izlandi dokumentumfilmet (Izlandi gyilkosok), thrillert (Elégtétel), milyen német coming-of-age-et, (LOMO – Egy blogger élete) milyen holland-norvég kísérleti filmet láttak (Quality Time), de szót ejtünk olyan darabokról is, amelyek később rendes moziforgalmazásba is kerülnek majd, mint a Kutyák szigete és A bosszú. Áradozunk még A rodeósról és összekülönbözünk A rabbi meg a lánya című filmen, és egyéb alkotások is szóba kerülnek, amelyekről már csak az adásban tudhattok meg többet.
Linkek

* A Vakfolt podcast facebook oldala
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* Eszter a Twitteren: @wory04
* Dominik a Twitteren: @dominikblasir
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu
* A főcímzenénket az Artúr zenekar szerezte, akiket megtaláltok a Facebookon és a Twitteren is.

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:06:50
5×17 – A századik adás https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/a-szazadik-adas/ Wed, 11 Apr 2018 10:12:27 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1275 <p>Elérkezett a Vakfolt podcast századik adása! Készüljetek fel a teljes őrületre. Ebben a különleges epizódban elhatároztuk, hogy ezúttal nem bepótolnivalókkal foglalkozunk, hanem száz percben megpróbálunk végigrobogni száz filmen, amelyet a legnagyobb kedvencünknek választottunk. Hogy mi alapján válogattuk a helyezetteket? Valójában teljesen mindegy, hiszen úgysem lehet átfogó, definitív, mindenek felett állóan tökéletes listát összehozni, nem igaz? Nem […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/a-szazadik-adas/">5×17 – A századik adás</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Elérkezett a Vakfolt podcast századik adása! Készüljetek fel a teljes őrületre. Ebben a különleges epizódban elhatároztuk, hogy ezúttal nem bepótolnivalókkal foglalkozunk, hanem száz percben megpróbálunk végigrobogni száz filmen, Az 501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell című kiadványt, ami épp kéznél volt, és ebből leszűkítettük a száz választottunkat olyan filmekkel, amelyeket magunk is láttunk.
Az adásban abba a lehetetlen vállalkozásba fogtunk bele, hogy mindezt száz perc alatt fel is dolgozzuk. (Hogy miért? Épp annyira nincs semmi értelme, mint egész eddig bárminek, amit kitaláltunk.) A filmeken sorrend nélkül – hisz nem toplistáról van szó -, asszociatív módon haladunk végig, és jutunk, amíg eljutunk, mondván, ami kimaradt, azt megosztjuk veletek majd szöveges formában.
Hallgassátok hát, hogyan szívódik fel az épelméjűség a podcastunkból, és derítsétek ki, vajon csúfos kudarcot vallunk-e egy eleve értelmetlen küldetésben, mint valami pocsékabbul sikerült Coen-film hősei. Nemsokára jelentkezünk a száz filmmel írásos formában is, ha netalántán értéket látnátok ebben a vállalkozásban.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* Feliratkozás a Vakfolt versus podcastra Android készülékeken
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:40:10
5×16 – Párizs, Texas https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/paris-texas/ Wed, 04 Apr 2018 12:02:44 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1268 <p>Ez itt a Vakfolt podcast 99. adása. Mi is nehezen hisszük el. A jövő heti ünnepi őrület előtt azonban még folytatnunk kell a nemrég megkezdett blokkot, amelyben német nyelvű rendezők filmjeivel fogalkozunk. Jobb híján így neveztük el a témát, mert Wim Wenders filmje Amerikában forgott, amerikai színészekkel, így aligha nevezhető német produkciónak. A Paris, Texas […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/paris-texas/">5×16 – Párizs, Texas</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ez itt a Vakfolt podcast 99. adása. Mi is nehezen hisszük el. A jövő heti ünnepi őrület előtt azonban még folytatnunk kell a nemrég megkezdett blokkot, amelyben német nyelvű rendezők filmjeivel fogalkozunk. Jobb híján így neveztük el a témát, Ez itt a Vakfolt podcast 99. adása. Mi is nehezen hisszük el. A jövő heti ünnepi őrület előtt azonban még folytatnunk kell a nemrég megkezdett blokkot, amelyben német nyelvű rendezők filmjeivel fogalkozunk. Jobb híján így neveztük el a témát, mert Wim Wenders filmje Amerikában forgott, amerikai színészekkel, így aligha nevezhető német produkciónak. A Paris, Texas (vagy magyarul Párizs, Texas) történetében Harry Dean Stanton vág neki a végtelen tájnak, hogy megtalálja egykori szerelmét (Nastassja Kinski) és helyrehozza a kapcsolatát a családjával.
A Werner Herzog-blokkunkban már beszéltünk a road movie-król, és arról, hogy mit tud mondani Amerikáról egy európai rendező. Óhatatlanul összehasonlítjuk Herzog borúlátását Wim Wenders melankolikus humanizmusával, elismerve, hogy a Paris, Texas forgatókönyvén két amerikai író dolgozott. Alámerülünk Harry Dean Stanton színészi játékában, hogy a lelki Grand Canyonjának másik végén új emberként másszunk a felszínre, kielemezzük Wim Wenders tájábrázolási módszereit, és megnézzük, mennyire árulkodnak a film élénk színei az amerikai álomról.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:08:17
5×15 – Jesus Christ Superstar – húsvéti különkiadás – vendégünk Földi Gábor és Nagy Szabolcs https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/jesus-christ-superstar/ Sun, 01 Apr 2018 11:19:29 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1252 <p>Húsvét alkalmából rendhagyó különkiadással jelentkezünk, melyben a Jézus Krisztus Szupersztár című musical/rockoperával foglalkozunk két vendégünk, Nagy Szabolcs és Földi Gábor társaságában. Szabolcsot ismerhetitek a Bringing Out the Deadről szóló adásunkból, Fegát pedig korábban a Goodfellasról hívtuk meg diskurálni. Andrásnak gyerekkora óta nagy kedvence az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice nevéhez kötődő 1973-as film és az 1970-es lemez, […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/04/jesus-christ-superstar/">5×15 – Jesus Christ Superstar – húsvéti különkiadás – vendégünk Földi Gábor és Nagy Szabolcs</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Húsvét alkalmából rendhagyó különkiadással jelentkezünk, melyben a Jézus Krisztus Szupersztár című musical/rockoperával foglalkozunk két vendégünk, Nagy Szabolcs és Földi Gábor társaságában. Szabolcsot ismerhetitek a Bringing Out the Deadről szóló adás... Bringing Out the Deadről szóló adásunkból, Fegát pedig korábban a Goodfellasról hívtuk meg diskurálni.
Andrásnak gyerekkora óta nagy kedvence az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice nevéhez kötődő 1973-as film és az 1970-es lemez, míg Szabolcs és Péter kevésbé ismerték, Fega pedig szinte egyáltalán nem. Így lehetőségünk volt felmérni, hogy negyvenöt év távlatából kinek mennyire működik a szerzemény, számít-e, ha valaki évek óta hallgatja, frissen hat-e ma is a hippikorszak zenéjét a Passió történetével házasító mű. Megnézzük a film főbb szereplőinek életpályáját, kicsit összehasonlítjuk a produkciójukat a három évvel korábbi concept album előadóival, majd kedvenceket próbálunk választani közülük és a betétdalok közül. Hogyan kapcsolódik a 70-es évek kiábrándultsága a Jézust övező reményhez, és mi a jelentősége, hogy Norman Jewison rendező Izraelben forgatta a filmet? A sztárkultuszt, valamint Jézus és Júdás kapcsolatát is kivesézzük, így az is kiderül, mi köze a názáretinek a YouTube-sztárokhoz.
Linkek

* A Régivágásúak blogot itt olvashatjátok.
* A Kötőszó blogot itt olvashatjátok.
* A Vakfolt podcast facebook oldala
* Vakfolt címke a Letterboxdon
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Fega a Twitteren: @_fega_
* Szabolcs a Twitteren: @sznagy_
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu
* A főcímzenénket az Artúr zenekar szerezte, akiket megtaláltok a Facebookon és a Twitteren is.

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:38:00
5×14 – A félelem megeszi a lelket https://vakfoltpodcast.hu/2018/03/felelem-megeszi-lelket/ Wed, 28 Mar 2018 12:46:01 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1248 <p>Ha már untátok a csapongásunkat a témák közt, nem kell tovább elégedetlenkednetek: új blokkba kezdünk a héten. Igaz, a következő három filmünk között a vékonyka kötőszövet csupán annyi, hogy mindhárom rendezőjének német az anyanyelve. Közülük az első a legendás Rainer Werner Fassbinder, akitől A félelem megeszi a lelket (Angst essen Seele auf) című filmet néztük meg. […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/03/felelem-megeszi-lelket/">5×14 – A félelem megeszi a lelket</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ha már untátok a csapongásunkat a témák közt, nem kell tovább elégedetlenkednetek: új blokkba kezdünk a héten. Igaz, a következő három filmünk között a vékonyka kötőszövet csupán annyi, hogy mindhárom rendezőjének német az anyanyelve. Ha már untátok a csapongásunkat a témák közt, nem kell tovább elégedetlenkednetek: új blokkba kezdünk a héten. Igaz, a következő három filmünk között a vékonyka kötőszövet csupán annyi, hogy mindhárom rendezőjének német az anyanyelve. Közülük az első a legendás Rainer Werner Fassbinder, akitől A félelem megeszi a lelket (Angst essen Seele auf) című filmet néztük meg.
Az 1974-ben megjelent film az idős német takarítónő és a fiatal marokkói bevándorló, Emmi és Ali szerelméről egyből meghozta a nemzetközi elismerést Fassbindernek. Megnézzük, milyen filmek ihlették a rendezőt, és összevetjük későbbi alkotásokkal egyaránt, amelyekre Fassbinder gyakorolt hatást. A stiláris döntéseit is megpróbáljuk megérteni, amelyekkel eléri, hogy az elfogadásról szóló története autentikus és megható maradjon. De vajon naiv-e A félelem megeszi a lelket? Sikerül Fassbindernek egyenrangúan ábrázolnia a két főszereplőjét? Min múlik végső soron, hogy a film működik?
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (immár listákkal!)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 57:34
5×13 – Szigorúan ellenőrzött vonatok – vendégünk Veres Szilárd https://vakfoltpodcast.hu/2018/03/szigoruan-ellenorzott-vonatok/ Wed, 21 Mar 2018 17:40:44 +0000 https://vakfoltpodcast.hu/?p=1242 <p>Ezen a héten Jiří Menzel cseh rendezőtől tekintettük meg egy régi pótolnivalónkat, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-at. A film több szempontból is személyes jelentőséggel bír barátunk, Veres Szilárd számára, ezért újra meghívtuk a podcastba, hogy beszélgessünk egyet. Hogyan fér meg a coming-of-age a második világháborús film műfaja mellett? Mit keres egy filmben az egészséges erotika és a nyomasztó […]</p> <p>The post <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu/2018/03/szigoruan-ellenorzott-vonatok/">5×13 – Szigorúan ellenőrzött vonatok – vendégünk Veres Szilárd</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://vakfoltpodcast.hu">Vakfolt podcast</a>.</p> Ezen a héten Jiří Menzel cseh rendezőtől tekintettük meg egy régi pótolnivalónkat, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-at. A film több szempontból is személyes jelentőséggel bír barátunk, Veres Szilárd számára, ezért újra meghívtuk a podcastba, Hogyan fér meg a coming-of-age a második világháborús film műfaja mellett? Mit keres egy filmben az egészséges erotika és a nyomasztó disztópia? Százmillió áthallást fedezünk fel a különféle jelképekben, a vasútállomástól a ruhadarabokon át a háziállatokig. Milyen módszert választanak a szereplőink, hogy ellenálljanak az elnyomó rendszernek? Miért nem lett Szilárd Jiří Menzel legjobb barátja? És hogy lehet összehasonlítani Menzel feldolgozását Bohumil Hrabal azonos című kisregényével?
Figyelem: Valamelyikünk telefonja rakoncátlankodott a felvétel során, elnézést kérünk a zörgésért.
Linkek

* A Vakfolt podcast Facebook oldala
* A Vakfolt podcast a Twitteren
* Vakfolt címke a Letterboxdon (immár listákkal!)
* A Vakfolt az Apple podcasts oldalán
* András a Twitteren: @gaines_
* Péter a Twitteren: @freevo
* Szilárd a Twitteren: @pokembersegg
* Emailen is elértek bennünket: feedback@vakfoltpodcast.hu

]]>
Huszár András és Frivalszky-Mayer Péter 1:07:23