Barion Pixel
7×13 – Brazil

7×13 – Brazil

1985-höz érkeztünk, és az év legnagyobb Oscar-sikerei helyett egy apróbb, a mozipénztáraknál sem túl sikeres filmmel foglalkozunk. Terry Gilliam rendezése, a Brazil lehet, hogy nem aratott azonnal sikereket, de ma is hivatkozási alapja a szatíráknak, disztópiáknak, főleg ha a bürokrácia embertelen működését kell vászonra vinni. Kultfilm státusza is megkérdőjelezhetetlen, és Gilliam mesterművei közt is egyértelmű helye van a Félelem és reszketés Las Vegasban és a 12 majom mellett.

Elsőként a film főszereplőjéről, a Jonathan Pryce által játszott Samről beszélünk. Kedvelhető a karaktere? Lehet szurkolni érte? Mi választja el az egy évvel korábbi 1984-adaptáció Winston Smith-étől? Milyen lett volna a szerep, ha egy hollywoodi sztáralkat kapja meg? Beszélünk Robert de Niro mellékszerepéről is, és vele kapcsolatban a filmben megjelenő terrorizmusról: mi igazság az akcióikból, és mi koholmány? Mi a jelentősége a csővezetékeknek és a nagyítólencséknek? Kivesézzük az elnyomó rendszer ábrázolását, párhuzamokat vonva a 2019-es politikai aktualitással az álhírektől a rendőrállamokon át az ellenségképek teremtéséig. Gilliam Monty Python-os társának, Michael Palinnek a szerepét sem hagyhatjuk szó nélkül Végül Terry Gilliam rendezői erősségeit is mérlegre tesszük, legyen szó díszlettervezésről vagy kamerakezelésről.

Az adás végén ismét kvízjátékban vetjük össze az Oscar-jelölt filmeket a közönségsikerekkel, a Brazilt pedig váratlan műfaji csavarral dolgozzuk fel a szokásos blokkunkban.

Linkek

Nézz szét a merch boltunkban!

Privacy Preference Center