Barion Pixel
1×10 – Barry Lyndon – vendégünk Wostry Ferenc

1×10 – Barry Lyndon – vendégünk Wostry Ferenc

A Vakfolt podcast tizedik epizódjában Stanley Kubrick kevésbé ismert, de nem kevésbé mesteri művével, az 1975-ös Barry Lyndon című filmmel foglalkozunk. Az első kisebb mérföldkövünk alkalmából vendéget hívtunk az adásunkba: Wostry Ferenc csatlakozott hozzánk, hogy a kedvenc Kubrick-filmjéről értekezzen velünk.

Az adásban szót ejtünk a Wiliam Makepeace Thackeray eredeti, The Luck of Barry Lyndon című könyvéről, amelyet Kubrick a hírnevéhez méltó módon újraértelmezve adaptált. Megismerhető-e számunkra több száz év távlatából a 18. századi társadalom, amikor még a háborúkat is szabályok szerint vívták? Van-e keresnivalója az önzetlenségnek az ember eredendő gyarlósága és zsigeri egoizmusa mellett? Hosszan beszélünk a főszereplő, Redmond Barry, illetve későbbi nevén Barry Lyndon személyiségéről, azonosulhatóságáról; szóba kerül, hogy hátrány-e vagy előny Ryan O’Neal amerikai sztáralkata, és megpróbálunk olyan Kubrick-szereplőket keresni, akiket szeretett a rendező. Összehasonlítjuk a háromórás darab két felvonását, a főhős kalandos felemelkedésének, majd tragikus elbukásának stiláris különbségeit. És természetesen nem maradhatnak említés nélkül Kubrick technikai eszközei, a film képi megoldásai a természetes fény használatától kezdve az agresszív zoomokig.

Nézz szét a merch boltunkban!

2 hozzászólás

Zoltán Csonka

Eddig semmi nem bírt rávenni, hogy megnézzem, de az alapján amit mondtatok róla, be fogom vállalni. (Beszarás, de ez lesz az első amit utánatok fogok megnézni, úgyhogy tényleg szükségetek van erre a podcastra! :P)
Wostry is jótt tett az adásnak, szóval keep it comin’!

    Frivalszky Péter

    Érdemes! Nem Kubrick legkönnyebb filmje, az szent, de a 2001-nél vagy akár a Mechanikus narancsnál is könnyebben emészthető, szerintem. Szerintem is tök jól sikerült az első vendégszereplős kísérletünk, mindenképpen gondolkodunk hasonló, különleges adásokon a jövőben is.

Comments are closed.

Privacy Preference Center