Barion Pixel
Lawrence of Arabia (Arábiai Lawrence, 1962, David Lean) – vendégünk Varga Dénes

Lawrence of Arabia (Arábiai Lawrence, 1962, David Lean) – vendégünk Varga Dénes

Gigantikus hiányosságunkat pótoltuk: megnéztük az Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia) című filmet David Lean rendezésében. Az 1962-es szuperprodukció Peter O’Toole, Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn főszereplésével. Az epikus történetet közel egy éven keresztül forgatták a sivatagban, és tíz Oscar-díjra jelölték, ma pedig előkelő, top ötös helyet foglal el az Amerikai és a Brit Filmintézet legjobb filmes listáján is. Az adásunk vendége a Film.hu főszerkesztője és a Filmvilág Podcast műsorvezetője, Varga Dénes.

Miért öregszik jól az Arábiai Lawrence? Mit fogalmaz meg T. E. Lawrence története a “fehér megmentő” mítoszáról? Mit gondol Lean filmje a brit gyarmatosításról és a fehér felsőbbrendűségről? Mi teszi mélyreható karaktertanulmánnyá a háborús kalandfilmbe ágyazott történetet? A tágabb történelmi kontextust is bemutatjuk: az arab felkelés és a brit érdekek a Közel-Keleten az I. világháború idején, a gyarmati hatalmak hatása a határok megrajzolására és ennek hatásai a régió etnikai és vallási csoportjaira mind-mind jelentős témák.

Beszélünk arról is, David Lean karrierje hol tartott ebben az időben, valamint beszélünk a személyiségéről, rendezői módszereiről, amelyek hozzásegítették ezt a művet a klasszikussá váláshoz. Mik voltak a sivatagi forgatás legnagyobb kihívásai? Milyen forradalmi technikákat alkalmaztak Leanék a kamerák mögött? Mitől innovatív az Arábiai Lawrence vágástechnikája, és honnan kölcsönözte az ötleteit Lean és a vágója? Hogyan alkalmazta Lean és titokzatos másodrendezője a sivatagi képeket, hogy Lawrence lelki útját vizualizálja? A fiatal Peter O’Toole alakítását is hosszasan tárgyaljuk, ahogy a főbb mellékszereplőkre is kitérünk. Végezetül arról is lesz szó, hogy kik azok a rendezők, akikre a legnagyobb hatást gyakorolta David Lean, és milyen modernebb alkotásokban láthatjuk a viszont az Arábiai Lawrence vizuális megoldásait, vagy adott esetben idézeteit.

Ha tetszett az adásunk, támogass bennünket a Vakfolt ExtrávalCsatlakozz a Facebook-csoportunkhoz is!

Mostantól Vakfolt logós pólót és egyéb kellékeket is szerezhetsz magadnak a webshopunkból!

További linkek

Nézz szét a merch boltunkban!

Privacy Preference Center